Rättssäkert IT system?

Imorgon är det kommunfullmäktige och det var väldigt länge sedan vi hade en så lång dagordning till fullmäktige. Själv har jag en interpellation till Individ och Familjeomsorgsnämndens ordförande Andreas Lundgren som vi inte hann diskutera förra månaden, men jag har också lämnat in en enkel fråga ställd till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg. För de som läser VK har kanske sett den i tidningen, men här kommer den i sin helhet:

Enkel fråga till Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S)

En 16 årig gymnasieelev anklagas av Umeå kommun för skadegörelse av kommunens IT system och avkrävs nu närmare en halv miljon kronor i skadestånd. Eleven var enligt uppgift i kontakt med tekniska nämnden för att påtala de stora säkerhetsbristerna, men när ingenting sedan hände tog han nästa steg och visade på riktigt hur osäkert vårt datasystem är.

Det är fullständigt klart att ett brott har begåtts vilket han också har erkänt sig skyldig till, men det både allmänhet och IT bransch, nu ställer sig frågande till är skadeståndets belopp. Det kan ändå inte vara menat att en 16 årig ”visselblåsare” som påtalat brister för kommunen ska själv bekosta de nödvändiga åtgärder som kommunen måste ta.

  • Anser du att det är rimligt att en elev som påtalat kommunens svagheter i IT systemet ska betala kommunens kostnader på en halv miljon för att åtgärda bristerna?

     

  • Är Umeå kommuns IT system idag rättssäkert?

 

Veronica Kerr                                        

Kristdemokraterna

*********************************************************************************

Det är många som har lämnat in enkla frågor, 11 stycken till antalet vilket är mycket ovanligt. Själv känner jag mycket starkt för min enkla fråga och jag är varken nöjd med den information som jag har fått eller när jag har mötts av attityden att ”aldrig har en kriminell fått så mycket uppmärksamhet” när det är kommunen jag vill syna. T ex är det mindre än ett år sedan kommunfullmäktige beslutade att införa socialrådgivning på nätet när vår allians motion bifölls, för att det ska fungera måste vi ha ett rättssäkert IT system. Det finns mer att säga, men jag väntar till i morgon. Här kan du läsa mer om kommunfullmäktige och även hitta handlingar.

http://umea.se/umeakommun/kommunochpolitik/arkiv/artiklarkommun/foljkommunfullmaktigessammantrade.5.4429379114c00ab57da4ff11.html

 

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Svaret blev att Lindberg ville inte kommentera det enskilda fallet samtidigt som han läste upp informationen som lagts ut på Umeå kommuns hemsida. Det motsägelsefulla i det hela är ju att kommunen har gått ut och kommenterat det enskilda fallet. Kan bara konstatera att det är var känsligt att tala om..

  1. Eugen S

    Relevant fråga angående skadeståndskravet. Dock kan jag tycka att din andra fråga är felställd.
    Det handlar om att de system som kommunen tillhandahåller har en skyddsnivå som följer den informationssäkerhetsklassning som förhoppningsvis gjorts med hänsyn till gällande lagrum (PUL, OSL, PDL…).
    Här måste kommunledningen ställa krav på respektive förvaltning (skola, socialtjänst m.m.) att se till att klassningen görs, då förvaltningarna i egenskap av informations och systemägare har det ansvaret. Sedan är det IT-avdelningen som får lösa skyddsbehovet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.