Om rubriksättning i VK

Det har gått en tid, men i förra fredagens VK hade jag och Birgitta Nordvall (gruppledare i landstinget för Kristdemokraterna) en insändare publicerad. Det var efter det tredje försöket som den kom in (ja, jag vet vi är många som skriver så trycket kan vara hårt), men det var en mycket märklig rubrik som VK hade satt.  Låt givarna dra av, sa kanske mer om rubriksättarens attityd till gåvoskatteavdraget än om insändaren. Bedöm själva. Här kommer den i sin absoluta helhet och i den version som först skickades in i början av september. I den sista versionen strök jag stycket om Hans Lindberg för att korta ner det, men här får han vara kvar.

 

Umeå och Sverige behöver ett starkt civilsamhälle

För snart tre år sedan, i januari 2012, införde Sverige som sista EU land en skattereduktion för gåvor till vissa ideella hjälporganisationer.  Detta var en av Kristddemokraternas största hjärtefrågor och ett vallöfte 2010 som genomfördes. Reformen har varit en stor framgång, men trots det vet vi nu att regeringen har beslutat att avskaffa den. Vår uppfattning är klar, socialdemokraterna och miljöpartiet har inte förstått vad skattereduktionen har inneburit för de ideella välgörenhetsorganisationerna eller för organisationer som ger stöd till forskning. Om inte regeringen vet så är det mycket möjligt att fler saknar kunskap.

Skattereduktionen är 25 % av gåvobeloppet och får högst vara 1 500 kronor per år. Det motsvarar gåvor på totalt 6 000 kronor per år. Det är inte så mycket pengar, men reformen har ett mycket starkt symbolvärde där människor på eget initiativ engagerar sig och bidrar till en bättre värld. Fokus blir på vår omvärld och där solidaritet med andra människor uppmuntras med personligt engagemang. Detta går stick i stäv med regeringens lösning att solidaritet endast visas genom höga skatter och att det är staten som har ansvaret att visa solidaritet med andra.

Regeringen tror att avskaffandet av gåvoskatteavdraget kommer att ge statskassan 250 miljoner kronor. Socialdemokraterna menar vidare att denna skattesubvention är en av anledningarna till varför ”ladorna står tomma”. I jämförelse står den summan sig slätt mot t ex de byggsubventioner på 3,2 miljarder kronor S+Mp regeringen nu inför. De silar mygg och sväljer kameler.

 Sanningen är att under 2014 var det 820 000 personer som skänkte totalt 1,5 miljarder kronor till Skatteverkets godkända gåvomottagare. Antalet givare har ständigt ökat sedan 2012 och de som redan var givare till välgörenhet skänker idag än mer efter det att avdraget infördes. När nu det försvinner riskerar de välgörenhetsorganisationer och föreningar ett bortfall på ca 250 miljoner kronor årligen!

I Umeå kommun hänvisar kommunalrådet Hans Lindberg (s) till frivilligsektorn och det civila samhället när det gäller EU medborgare som kommit till Sverige med tiggeri som enda försörjning. Sverige och Umeå behöver en stark ideell sektor för att klara av växande samhällsproblem vi står inför. Istället för att inse vad skattereduktionen för gåvor inneburit för civilsamhället väljer regeringen att blunda och slå dövörat till när organisationer som Barncancerfonden, Röda Korset och Unicef vädjat att inte avskaffa avdraget.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet visar upp ett egoistiskt ansikte där de vägrar inse att samhället är större än staten samt att vi har ansvar för medmänniskor. Det är sorgligt att med en rödgrön budget tar Sverige ett stort kliv tillbaka som enda EU land avskaffa skattereduktion för gåvor. Detta i en värld som är i ett brinnande behov av hjälpinsatser.

Veronica Kerr, gruppledare Kristdemokraterna, Umeå kommun
Birgitta Nordvall, gruppledare Kristdemokraterna, Västerbottens Landsting

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. thedoctor

  Jag är lite nyfiken på inom vilka inkomstspann de ligger som har använt sig av detta avdrag. Har du någon koll på det? Jag kanske är fördomsfull men jag har svårt föreställa mig att det är någon ensamstående förälder eller arbetslös person som knappt får det att gå runt som sitter och fyller i avdrag på deklarationen för några hundralappar. Jag anar att det i stor utsträckning kanske är människor som skulle ha haft råd att skänka de där 6000 kronorna ändå, utan avdrag. Men jag kan ha fel.

  Jag vill tillägga att jag inte misstror den goda intentionen med detta och jag håller med om att jämfört med vissa utgiftsposter så är en besparing på 250 miljoner inte så mycket. Men jag minns att Alliansen avskaffade skattemärkena för fordon med besparingsargumentet och det var bara 20 miljoner och även Tidningen Riksdag & Departement (i maskopi med S) lades ned med samma argument och det sparade man endast 10 miljoner på. Så det där med besparingar är ofta ett kvasiargument, oavsett partifärg, för att det ser bra ut i text och ord och man framstår som noggrann och ansvarsfull.

  Men som sagt, vilka det är som använt sig av avdraget vore väldigt intressant att få veta.

  Mvh. Patrik

 2. Göran Jonzon

  Klokt och förnuftigt resonerat.
  Att VK:s redaktion har en kantrad politisk värdenorm står däremot inte att ta miste på, därtill finns alltför många exempel. Var försvann ”oberoende” och ”liberal”?
  Hägemoniskt censurell vore kanske mer passande idag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.