Kostsamt halkskydd

Idag sammanträder kommunfullmäktige och det är klart att man undrar emellanåt vad besökare tänker, men det är roligt att se en välfylld åhörarläktare. Arbetsordningen lyder att enkla frågor alltid behandlas först och med tolv enkla frågor på dagordningen blir det inte mycket debatt eftersom det är bara mellan frågeställare och svarande debatten sker. Kan vara både frustrerande och tråkigt att inte ta del av den mer, i synnerhet när ledamöter gärna inflikar andra frågor för att sätta fokus på någonting annat än den fråga som ställts. Blodtryck och pulshöjande ibland, men så kan det ofta vara i politiken om det är frågor som berör.

Tolv enkla frågor, åtta interpellationer, men bara två motioner som ska beslutas om. Sverigedemokraternas motion om att subventionera halkskydd med 50 kr för personer 55 år och äldre är en av dem. Jag vet att fallolyckor bland äldre är ett problem, men det är inte ute på isen som det största antalet fall sker utan det är i hemmet. En generell subvention till alla 55 år och äldre slår därför alldeles fel. Fel och oerhört kostsam eftersom det idag finns 32 000 människor i Umeå kommun som är 55 år eller äldre. Om detta skulle genomföras med 50 kr/person kostar det 1,6 miljoner kr, sen hur subventionen ska administreras är heller inte gratis. Förslaget är avslag till motionen och jag är övertygad om att så blir fallet när beslutet senare tas idag. Det finns andra sätt att värna om äldre från att falla än att föreslå en slant till halkskydd.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Oberoende Observatör

  Rent allmänt kan man ju undra hur kommunen prioriterar. 2,4 miljoner i stöd till Guitars var ju inget problem liksom miljonstödet till bildmuseet då saknades det inte pengar. Många kommuner delar redan idag ut gratis broddar till de äldre och fördelen är vinst både ekonomiskt men även mänskligt.
  Däremot bör gränsen flyttas till 65 år.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Eller kanske 75 år? Vore intressant att se uppföljningar från de kommuner som delat ut gratis broddar om det har varit färre fall i halkan..

   • Oberoende Observatör

    Jag tror inte det behövs någon uppföljning för att inse att broddar minskar risken för fallolyckor.
    Jämför med att alla skulle köra på sommardäck även på vintern då skulle antalet olyckor i trafiken definitivt öka.

 2. Maggan

  Även om vi har 32.000 personer 50plus i kommunen tror jag att inte ens hälften skulle nyttja subventionen. De flesta i vår kommun som behöver broddar har väl redan skaffat sina. Var lite realistisk. Låt broddarna gå på högkostnadsskyddet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.