Otillgänglig vård under semestern?

Almedalen i full gång och härhemma står TV:n på. Det blev ingen Gotlandsresa för min del i år heller även om jag faktiskt fick en personlig inbjudan att delta i en politikerpanel om bostadspolitik. Hade med glädje tackat ja om jag varit där och nån gång kanske jag ska uppleva Almedalen på riktigt med tusentals andra politiknördar. Nörd är i den bemärkelsen ett positivt ord om det var någon som trodde något annat.

Det är första riktiga semesterveckan för många och jag fascineras varje år hur mycket detta land stannar upp i juli. Det förväntas eller i det närmaste förutsätts att alla som arbetar vill vara eller ta ut semester under juli månad även om en viss förskjutning av semesteruttag har blivit vanligare. Det är semestervikarier överallt eller så kan t om verksamheter vara helt stängda under juli månad.

Helt stängt kan inte sjukvården ta, men den beläggning som många vårdavdelningar planerat för varnar nu Vårdförbundet för att vården inte blir patientsäker. Bristen på sjuksköterskor är enorm och samma gäller läkare på hälsocentraler. Lösningen har blivit att erbjuda extra mycket lön för varje vecka som personal skjuter upp sin semester. Det är oklart vad som händer när semestern ska tas ut i september istället.

När inte primärvården (hälsocentralen) fungerar för patienten som söker vård blir det självklart att sjukhusen får ta emot fler akut. Den som ringer till hälsocentral och berättar om misstänkta symptom, problem eller oro är fullständigt utlämnad till den som svarar att tolka om läget är akut och om det finns tid för honom eller henne. Det kan bli fel. Vem är det då som har gjort fel, patienten var inte tillräckligt påstridig i att be om tid eller för få patienttider fanns och en bortprioritering måste göras? I vårt fall slutade det med ambulans, ett dygn intensivvård och en vecka på vårdavdelning. Under den veckan vet jag inte hur många gånger vi fick frågan: Men varför sökte ni inte vård tidigare?!!!

Socialdemokraterna har styrt Västerbottens landsting under 37 år, men landstinget har stora problem med personalrekrytering och att behålla personal. Inom vissa vårdområden som ex BUP har Västerbotten sämst tillgänglighet i landet och det finns otaliga exempel där vårdgarantin inte uppfylls. Missförstå mig inte, vården är fantastisk och personalens kunskap är otrolig när du väl får vård, men vi måste inse att det finns strukturella problem inom landstinget som måste åtgärdas. Om inget görs kommer landstinget att fortsätta att dra på sig stora underskott.

För övrigt tycker jag att det är tråkigt att det inte finns fler landstingspolitiker som bloggar, jag tror att landstingspolitiken och debatten har mer att vinna på det. Det och förstås att socialdemokraterna förlorar valet 2018.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Anna Holgersson

  Bra att du bloggar om landstingspolitik! Det uppskattas oerhört. Det är bisarr att ett land stannar som Sverige gör i juli, även om jag förstår att ”alla” vill vara lediga. Har en vän som väntar på transplantation och det är hårresande att höra hur vården fungerar i sommarsverige! //a
  PS: En stor eloge till alla som sliter för att få det att gå runt!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack, hoppas på fler som också är landstingspolitiker gör det samma. Ja att vänta på vård eller besked är frustrerande och tär på en. Jag kan inte säga att jag vet hur det är att vänta på transplantation, men vet hur viktigt det är registrera sig för organdonation så att det inte finns några oklarheter för anhöriga den dagen något händer. Hoppas att det går bra för din vän!

 2. Rosalie

  Bara så enkelt som att inte kunna lämna hemkommunen pga. dialys, blir man förtvivlad!
  Ha en fin sommar!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag kan förstå känslan av förtvivlan även om jag inte har varit i exakt samma situation. Önskar dig också en fin sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.