En förebild för kvinnor

taxi

Ack du underbara fredag, den dag som kändes långt borta i måndags är här och inte nog med det, vackert väder är det också! Eller det var det när jag kom till stadshuset i morse, jag är rädd för att jag får äta upp de orden eftersom jag inte tog på mig en jacka.

Förmiddagen har ägnats åt Folkhälsoråd och jag vet att Umeå kommun har ambitionen att ha Sveriges bästa folkhälsa till 2020 (ett av kommunfullmäktiges mål) och Västerbottens landsting har sedan länge målet att länet har världens bästa hälsa 2020. Det är mindre än fyra år dit och visst har jag hört om att ”Sikta mot stjärnorna och du når trädtopparna; sikta mot trädtopparna och du stannar på marken”. Vem som gör mätningen 2020 för att se vilken hälsa befolkningen har det vet jag inte, men jag är ärlig när jag säger att jag inte tror på att sitta i möten för att prata med andra politiker om vad som redan görs är ett steg i rätt riktning mot god folkhälsa. Jag reagerar också starkt när det blir moraliserande kommentarer över människors val eller när politiken vill ta till förbud som en lösning. Det personliga egenansvaret glöms bort när vissa politiker kommer med förslag.

Andra möten som jag tycker om är de personliga och de oväntade som man aldrig räknar med. Många gånger har jag fått dem när jag har varit på resande fot. I gårdagens tidning gick det att läsa om årets pionjär i Västerbotten, Aysun Alhakim som startade ett taxibolag för fem år sedan. Jag har åkt med Aysun Alhakim vid ett tillfälle från mitt hem till flygplatsen, en resa på dryga 15 minuter. Kort resa, men tid till trevligt samtal. Jag fick veta att hon var utbildad undersköterska, men att hon hade valt bort det efter att de flyttat till Umeå. O nej tänkte jag, vi behöver dig i kommunen! Det var dåliga anställningsformer, helger och kvällsarbete som var problemet och istället blev hon framgångsrik företagare med fyra anställda. Idag är hon en förebild för att kvinnor ska ta steget ut i arbetslivet.

Det är möjligheten att få vara med och påverka sitt arbete som gör att kvinnor tar steget till att bli egna företagare och detta gäller självklart även inom vården. Enligt siffror från 2013 är det bara en fjärdedel av alla företag som drevs av kvinnor, men inom vårdföretag var det ca 40 % av Vårdföretagarnas 2000 medlemsföretag. Jag har blivit anklagad för att vara ute och cyklar för ”att privata inslag inom vården har inte förbättrat vården utan snarare skapat sämre arbetsförhållanden och mindre bemanning med höjda sjukskrivningstal som följd.” Ett uttalande som saknar grund eller belägg. Tvärtom är det just de privata vårdföretagen som har lägre sjukskrivningstal och som har förbättrat för just kvinnor när det gäller att erbjuda en mångfald av arbetsgivare istället för bara kommun och landsting. Eftersom utbildade undersköterskor är ett bristyrke på många platser har det också funnits utrymme till att förhandla om lönen.

Jag önskar Aysun Alhakim lycka till med sitt bolag och jag hoppas att fler kvinnor inspireras att ta steget. Själv tar jag strax steget ut till Smakfestivalen, önskar dig en trevlig helg!

 

 

 

 

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.