Ensamkommande barn är våra barn-människovärde före ekonomi

I måndags behandlades till slut min interpellation om psykisk ohälsa hos ensamkommande barn och unga även om det var med en hårsmån den hanns med. VK har skrivit om den och Andreas Lundgren har även skrivit en del om det på sin blogg Jag vet att en interpellation inte kan förändra något, men för mig var det oerhört viktigt att medvetandegöra för fler vad det är som händer ute på boenden för den ensamkommande unga som har flytt från krig och elände. Där glädje och hopp över att ha kommit till ett tryggt land numera byts ut mot förtvivlan för den ovisshet de känner om de får stanna eller inte. Har de tillräckligt starka skäl för att stanna kvar eller ska de utvisas till ett land där de kanske aldrig tidigare bott?

Strax före jul var jag och Birgitta Nordvall, gruppledare för Kristdemokraterna i landstinget ute på verksamhetsbesök på ett HVB hem för EKB (ensamkommande barn) bland annat för att höra mer om erfarenheter när det gäller drogproblematik eftersom vi hade tagit del av rapporter som visat att droganvändning ökat. I många fall handlar det om självmedicinering, men eftersom det inte finns enligt uppgift någon fungerande avgiftning för barn under 18 år så blir det personalen på hemmen som får mer ansvar. Den ungdom som försöker ta sitt liv får inte hjälp på landstinget utan har blivit hemskickad och personalen får bli övervakare så att inget händer. Verksamhetsbesöket följdes upp med fler besök och kontakter med både landsting, polis och öppenvård innan både jag och Birgitta agerade med interpellationer på våra båda arenor.

Det är lätt att glömma, men 2015 var verkligen ett anmärkningsvärt år med stora flyktingströmmar. En del refererar det till apokalyptiska mått och det är starka ord. Sedan plötsligt kommer nästan inga alls till Sverige i och med att starkare krav ställts. Utan att gå in på lagstiftningen så måste vi komma ihåg de som har kommit och att det är människor bakom talen. När staten minskade anslagen till kommunerna så har kommunerna istället börjat att ”ta hem” ungdomar till den kommun de först blev anvisad till.  Dvs de låter inte ungdomarna att fortsätta bo där de har fått plats och börjat rota sig. Det blir billigare så. Billigare för en kommun kan vara kostsamt för ett barn och otryggheten kommer tillbaka. Om detta läser vi i dagens  VK . Nordmaling hämtade hem pojkar från Sorsele för att inte längre behöva betala Sorsele kommun och pojkarna fick inte ens säga hejdå till lärare och skolkamrater för fort skulle det gå. Konflikten mellan kommunens budget och vad som är bäst för den enskilde blir mycket stor och jag är övertygad om att exemplen är många. Även Umeå kommun har hämtat hem ensamkommande som har bott i andra kommuner under lång tid för att sänka kostnaderna. Behovet av platser minskar inte, men i väntan på uppehållstillstånd behandlar myndigheter dessa människor i vissa fall som brickor på en spelplan där ekonomin går före människovärde. Ett kortsiktigt feltänk och jag känner oro.

 

 

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. Leif

  Er partiledare vill ju samarbeta med SD. Så detta är väl ett icke-problem för er då dom troligen kommer skickas tillbaka om ni får makten?

  Krokodiltårar?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Och du fortsätter som vanligt att klistra på mig och Kristdemokraterna åsikter som vi inte har. Att du orkar.

 2. Bergis

  Skyll inte på mig! Skyll på Fredrik Reinfeldt, ”öppna era hjärtan” politik. Skicka inbjudningskort till alla i hela världen. Sen står Åsa Romson och gråter i TV-rutan. Man undrar vad politiker har att tänka med. Och du verkar inte ha fått nog Veronica. Ridå!

 3. Basic Rules

  Ett mycket anmärkningsvärt, populistiskt resonemang du för, ekonomi behövs inte ta hänsyn till i just detta fall !
  Anstormningen av ensamkomna ”barn”/ killar var högst av alla europeiska länder,
  som en konsekvens av alliansens uppgörelse med MP.
  Eftersom inte heller KD har outtömlig pengakista, kommer frågan som måste besvaras före valet vara:
  Vad och vem ska gå före ? Sverige och dess medborgare eller ”tredje man” och dess behov?
  Redan i dag kommer invandringens kostnader att påverka pensionerna negativt.

  Är således KD berätt gå ut till väljarna med detta budskap ?
  PS! Ber dig läsa Tino Sanandajis ”Massutmaning”.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Rubriken var menad att provocera och inte att vara populistisk. Vad jag menar är att vi måste ta hand om alla de människor som kommit till Sverige och det är inte rätt att de ska få vänta så länge på beslut, oavsett vad svaret blir. De pojkar som Nordmaling placerade i Sorsele och som plockas hem för att det blir billigare för Nordmaling, kan tvärtom leda till större problematik och bekymmer när ungdomar rycks upp och integrationen försvåras. Det står inget om att Sorsele har ungdomar placerade i andra kommuner, men jag vet att det förekommer att unga blir i det närmaste ”spelbrickor” som flyttas mellan kommunerna. Det samma gäller flyktingboenden. Ett exempel är UBEC Umebygdens Etableringscenter som var tvungna att lägga ner eftersom Migrationsverket står bundet med ett mycket kostsamt avtal med Piteå havsbad. Människor rycks upp från skola och arbete i Umeå och där undervisning i svenska redan kommit igång för att flytta norrut. I det fallet kan ingen övertyga mig om att det var människovärdet som sattes främst utan det var pengarna..

   Ja ekonomi är viktigt, men kortsiktigheten i besluten är farlig.

 4. Matilda

  Tack för att du tar upp detta viktiga ämne. Hyser stort hopp om att KD skall göra allt i sin makt för att förbättra omständigheterna för de ungdomar vi tagit emot och som redan pratar svenska, har blivit en del i det svenska samhället och i många fall har fått nya familjer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.