Om Expressens vårdgranskning

Det är ingen hemlighet att vissa nyhetskällor anses bättre eller åtminstone trovärdigare än andra när det gäller att argumentera i sak. Lennart Holmlund skäller på Anders Ågren för att han litar på VK när de har fel och menar att det är ingen säker källa när Margareta Rönngren har sagt något annat till sin (s) grupp. Jaha, inlägget bekräftar bara mina tidigare inlägg om det komplicerade förhållandet mellan politiken och pressen.

Jag hänvisar ofta till Folkbladet och VK eftersom det är tidningar med lokal anknytning, men vissa tidningar eller sajter skulle jag aldrig någonsin hänvisa till som källor till sanning (Fria Tider, Avpixlat, Fox News) där vinklingarna böjs för att passa in i en tveksam bild av verkligheten. Expressen och Aftonbladet är kvällstidningar där debattartiklar, undersökande journalistik blandas friskt med rent skvaller. Målet är att sälja lösnummer och locka till ”klick” på nätet.

Igår hänvisade Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (s) till en artikel i Expressen som menade att en vårdklinik i Stockholm får mer betalt ju fler operationer de utför vilket underförstått innebär att kliniken även gör medicinskt icke-relevanta ingrepp för att få mer betalt. Landstinget i Stockholm har tillsatt en utredning (med all rätt efter allt som påståtts i både TV, riksdag och i media). Uppgifterna om att det skärs i onödan för att läkare ska få mer betalt är anmärkningsvärda och upprörande. Det är av absoluta vikt att landstinget är skarp och noggrann i sin granskning för är det sant är det inte bara kvinnor som genomgått ingrepp i onödan utan det blir även hela välfärdssektorn och det fria vårdvalet som påverkas. Jag hoppas att utredningen är snabb och åtgärder vidtas ännu snabbare om det visar sig att kliniken brister i kvalitet och etiska förhållningssätt.

En eloge till statsministern som inte föll till Jonas Sjöstedts (v) låga nivå till att debattera denna specifika klinik enbart baserat på tidningsuppgifter. http://www.expressen.se/nyheter/ministern-jag-blir-sa-jakla-forbannad/ Det har gått ett par år sedan ”Carema skandalen”, men ändå lever fortfarande Dagens Nyheters påstående vidare om att blöjor vägdes av ren girighet för att företaget skulle spara pengar. Jag välkomnar granskningar, men den otålighet som finns i politiken eller hos allmänheten på att en dom ska falla snabbt och hårt – den kan jag vara utan.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Leif

  Förstår inte felet, det är väl ett företag. Tjäna pengar. Problemet för vanliga människor blir ju när dom inte är värda något för företaget. Varför skall dom vårda mig då? Tyvärr förstår ju inte en borgare något sånt, tills dom själv hamnar där.

  Vakna och kliv ut i verkligheten istället.

 2. Micke

  Skrupelfria människor inom vården tar tillfället i akt när de av borgeliga politiker fått möjlighet till att tjäna mer pengar genom att utnyttja det system borgarna överlämnat till dem.

  Att ni som politiker inte ens förstår den mänskliga naturen bestående av skrupelfri girighet och ge dessa individer rätt att agera in vård/skola och omsorg borde vara straffbart.

  Jonas Sjöstedt står upp för de som utnyttjas av dessa individer och du och ditt parti står upp för att skydda dem, inte speciellt kristet gjort Veronica.

  Man får verkligen hoppas ni hamnar utanför riksdagen vid nästa val, jag kommer att jobba stenhårt för det.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Menar du att den mänskliga naturen är ond och att företag endast består av skrupelfria giriga människor utan empati eller medkänsla för andra människor? Eftersom du verkar vara vänsterpartist förstår jag att du inte litar på människors rätt att själva välja utan ser hellre att Jonas Sjöstedt väljer åt alla. Kastar sten gör du i alla fall efter egen tolkning, varför säger du att jag skyddar de som utnyttjar individer?

 3. Micke

  Finns massor av exempel på skrupelfria människor som jobbar inom dessa branscher. Hur kan du inte vara medveten om detta?

  Du och ditt parti har gett dessa individer miljarder av skattemedel som inte gått till välfärden utan deras konton utomlands. Dessa miljarder behövs i välfärden och att inte du förstår att mindre skattemedel är negativt för all välfärd är ofattbart. Det enda jag kan tänka mig är att du bär på nån tokig ideologi eller har slutat tänka själv och följer en utstakad partilinje (eller alliansens gemensamma).

  Citat – ”Den som vill ha fler tunga argument mot det privata välfärdsföretagandet ska läsa Den stora omvandlingen och Välfärdsfabriken. Där skildras utförligt hur storföretagare och riskkapitalister har tagit över välfärden och hur det har påverkat verksamheterna. Det myllrar av namn och fakta.

  Men där finns också närvaro och känsla i reportageavsnitten. Vi får veta hur en elev drabbades av JB-koncernens konkurs och hur det gick till när en lärares betyg höjdes av skolledningen i koncernskolan. Vi får följa med till ett av Attendos vårdhem där det är för låg bemanning och för högt tempo. Vi får följa en läkare på en mottagning i en förort som inte längre kan ge sina patienter den tid de behöver eftersom det bara är antal besök som räknas. Det är reportage som berör och upprör.

  Det skulle bli så bra när välfärden privatiserades, konkurrensen skulle ge både högre kvalitet, lägre kostnader och bättre villkor för personalen. Men författarna visar hur det blev – inget av det utlovade har inträffat.

  I stället har offentliga och ofantliga rikedomar förts över till storföretag och till skattesmitande riskkapitalister. Att samtidigt ta ut höga vinster, ha hög kvalitet och låg personaltäthet är en omöjlighet, det visar dessa böcker med all önskvärd tydlighet.” – slut citat

  http://pedagogiskamagasinet.se/tunga-argument-mot-privata-valfardsforetag/

  Läs Den stora omvandlingen och Välfärdsfabriken – det skulle du ha nytta av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.