Pyskisk ohälsa och fler äldreboenden

Vissa nyheter gör mer avtryck än andra eller kanske mer intryck vilket gör att jag bär med mig händelser längre än ”nyhetens behag”. Det som vissa rycker på axlarna åt kan jag fundera länge över för att jag önskar att det fanns mer information i artikeln.

Igår kom denna artikel upp i mitt nyhetsflöde http://www.skd.se/2017/05/08/fortvivlad-90-aring-tog-sitt-liv/ och jag kände både frustration och sorg. För den minnesgode och de som följt Kristdemokraternas frågor i fullmäktige vet att just psykisk ohälsa hos äldre är något vi har lyft. I vår motion om en nollvision mot självmord (oavsett ålder eftersom det tidigare endast funnits ett fokus på unga) skrev jag att Äldrenämnden skulle ges i uppdrag att genomföra en kartläggning av riskerna bland brukare av hemtjänst och boende i vård och omsorgsboenden. Denna kartläggning skulle ligga till grund för en handlingsplan för att motverka självmord inom äldreomsorgen. Tyvärr vann motionen inte gehör trots att det finns stark oro för just självmord bland äldre. Min tanke är att det som hände i Eslöv är inte unikt utan har hänt även här och kan hända igen.

Umeå behöver fler trygghetsboenden, men också fler vårdboenden. Här gör kommunen under socialdemokraternas ledning stor skillnad på vem som ansvarar för att dessa byggs. Trygghetsboenden ska byggas av privata byggherrar vilket välkomnas men om andra än kommunen vill bygga vårdboenden blir det ett ramaskri bland socialdemokrater och vänstersocialister.  Här måste det bli en ändring.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.