Högt tonläge

Det är stora nyheter som VK kommer med att Bostaden ska sälja närmare en tiondel av bostadsbeståndet, eller för ca 1,2 miljarder. VK vässar i och för sig till rubriken när det står att Bostaden säljer ut för miljarder, lätt att tro att summan blir betydligt mer. Kristdemokraterna delar Moderaternas uppfattning om att det är ett välkommet besked och helt i den riktning som Alliansen tidigare föreslagit.

När jag läste Mattias Sehlstedts (v) blogg som refererade till Alliansens motion var jag tvungen att söka bland mina egna tidigare blogginlägg och hittade denna http://blogg.vk.se/veronica-kerr-kd-politiker/2013/08/27/uppmanar-vanstern-till-lagbrott/

Det är snart fyra år sedan Alliansens motion om att  sälja ut en tredjedel av Bostadens bestånd behandlades. Syftet med motionen då var att ge bolaget ekonomisk kraft till att både bygga fler lägenheter och samtidigt ge kapital till att renovera det gamla beståndet. Debatten var hård och med tanke på vad jag har läst både här på bloggar och i andra sociala medier under helgen förväntar jag mig inget annat än ett högt tonläge från vänstern när frågan ska tas i fullmäktige. Jag önskar bara att vi slapp lögnerna och det ständigt återkommande svartmålandet av privata aktörer innan vi har HELA bilden klar för oss. Detta gäller både frågan om privata hyresvärdar och om privata vårdboenden.

 

Etiketter: , , ,

13 kommentarer

 1. Micke

  Alliansen och även Socialdemokraterna i Sverige vurmar endast för villa- och bostadsrättsägare.

  Ränteavdragen ska vara kvar för dessa individer säger Magdalena Andersson med motiveringen att de just gjort sitt livs affär.

  De har gjort en affär där de i kalkylen räknar med att Sveriges skattebetalare ställer upp med 30 miljarder årligen. Dessutom betalar skattebetalarna ut cirka 20 miljarder i ROT-avdrag. Hyresgäster (ägare till hyreshus) får 0 kr.

  Dessa miljarder finns alltså inte med i vår- eller höstbudget. De har stulits av villa- och bostadsrättsägare.

  Detta blir på en 10-års period cirka 500 miljarder. Det är en stor summa som politikerna avsatt för personer med villa- eller bostadsrätt.

  Med dessa pengar i regerings budgeten skulle rättvisa delvis nås på bostadsmarknaden. Hyresrätten skulle fortfarande vara i underläge dock.

  En regering med nästan 500 miljarder extra över en 10-års period skulle kunna uträtta stordåd på bostadsmarknaden och se till att ekonomin blomstrar för de som bygger och förvaltar hyresrätter.

  Du ser att det är en prioritetsfråga vad som är viktigt och vad ditt parti, alliansen och Socialdemokraterna prioriterar vet vi. Ni prioriterar enorma ränte- och ROT-avdrag före hyresrätten.

 2. Bergis

  ”Kommunstyrelsen är inkallad till ett extra möte i morgon måndagen den 12 juni för att behandla denna fråga (utförsäljningen). Detta är nödvändigt enligt lag för att snabbt kunna driva igenom utförsäljningen måndagen den 19 juni (i samband med budgetfullmäktige). men det finns inget som helst beslutsunderlag i sakfrågan i handlingarna till detta möte, d) tidpunkten är omsorgsfullt vald för att undvika en offentlig debatt – midsommarhelgen följer ju direkt efter”

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Beslutsunderlag fanns det i frågan och det har varit känt sedan länge att kostnaderna för renovering och underhåll för det som kallas miljonprogrammet blir höga. Bostadsbristen har också varit känd så enligt min mening var det på tiden att Bostadens styrelse själva kom fram till rätt beslut. För både bolagets och kommunens bästa. På fullmäktige den 19 juni tar vi även budget för Umeå kommun. Det är alltid måndagen innan midsommar och det är ett stort beslut. Debatten i media brukar dock inte vara särskilt stark. Det finns kanske en risk att Bostaden kommer att dominera debatten, men i övrigt tycker jag att det blev ett bra beslut idag och har inga problem med att det finns med på dagordningen i nästa vecka.

   • Bergis

    Veronica! Från folköl till lättöl volymprocent. KD gräver sin egen grav. Väljarkårerna på Mariehem och Carlshem kommer inte ett glömma den här våldtäkten.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

     Men vad är det där för kommentar? Tycker för övrigt att det är både osmakligt och osakligt att tala om våldtäkt när det gäller en försäljning med tanke på de verkliga våldtäkter som skett i Umeå. Sen är du också feg när du gömmer dig bakom anonyma kommentarer. Vad är du rädd för?

 3. Anders Agdahl

  Jesus var en stor förespråkare av privata aktörer, se hur han sålde ut allmännytan på templeberget.

   • Anders Agdahl

    Alltid så skoj att se hur ni på kd är så förtjusta i privata aktörer när kristus själv inte var så positivt inställd till kapitalister, ockrare och skattesmittare.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

     Varför ska det finnas en motsättning mellan offentliga och privata, varför kan inte det finnas en mångfald av aktörer? Och varför ska inte kommunala bolag kunna drivas affärsmässigt och med ansvar för ekonomin? Dvs kunna säkra sig om att kunna förvalta den egendom de har, kunna renovera de lägenheter som de har. Förslaget är INTE att sälja ut allmännyttan utan ett verktyg för att stärka ekonomin. Bostaden kommer att sänka sina kostnader för renoveringar med 500 miljoner kronor samtidigt som fler lägenheter kommer att byggas i Umeå.

 4. Bergis

  Överklagande av fullmäktiges beslut kommer att genomföras på måndag. Då står borgarna där med lång näsa.

 5. Bergis

  Nu dras snaran åt kring skurkarna. Bernt Andersson gjorde sig oanträffbar när SVT Västerbotten konstaterat att Bostaden har bäst ekonomi i hela landet och lätt hade kunnat lånat 2 miljarder kr till nybygge.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jösses, jag vet faktiskt inte. Klart är att det inte är prioriterat som det är just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.