Efterlyser socialrådgivning på nätet

Jösses, en månad går fort. det blir lite för långt mellan varven för mig att skriva. Sedan förra inlägget har det varit sportlov, jag har varit i Jönköping på partiets kommun och landstingsdagar, sammanträtt otaliga timmar och varit på två årsmöten. Politiskt har valtemperaturen skruvats upp ordentligt, så mycket att jag tror nästan att vissa personer drabbats av överslag när det gäller att visa hur rätt deras bild av verkligheten är och hur fel andra har. Det är många som spår att valrörelsen detta år kommer att bli smutsig, men jag menar att det tassas i smuts redan nu.

På måndag är det kommunfullmäktige och jag har idag skickat in en enkel fråga ställd till Andreas Lundgren (s) ordförande i Individ och familjenämnden. Det är inte ofta som något av allianspartierna får en motion bifallen i fullmäktige, men när det väl händer känns det bra. För fyra år sedan biföll kommunfullmäktige Alliansmotionen om att införa socialrådgivning på nätet (en hjärtefråga för mig), men efter det har vi inte sett någon förändring. Det kanske inte bara är en fråga utan mer av en efterlysning – varför har det inte införts och när är det på plats?

Frågan i sin helhet.


Umeå 2018-03-22

Till Individ och Familjenämndens ordförande
Andreas Lundgren (s)

 

Socialrådgivning på nätet

I maj 2014, för snart fyra år sedan biföll kommunfullmäktige motionen ”Inför socialrådgivning på nätet”. Syftet med motionen var att göra socialrådgivning mer tillgänglig och avdramatiserad. Förebilden var ”Soctanter på nätet” som startade redan 2007 i Malmö.  Umeå kommun har mycket att vinna på att sänka tröskeln till socialtjänsten för personer som önskar rådgivning och stöd. Socialrådgivning på nätet gör det möjligt att på ett enkelt och anonymt sätt få svar på sina frågor.

Beslutet i fullmäktige blev ”att genomföra en förstudie som utreder lämplig IT-lösning, ta fram en kostnadskalkyl samt utarbeta ett koncept som är möjligt att införliva i Mottagningsenhetens befintliga verksamhet och uppdrag.” Fyra år senare har ännu inget hänt.

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

När kan vi se en mer tillgänglig socialtjänst, när införs socialrådgivning på nätet?

 

Veronica Kerr
KD

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.