Lynniga och o(s)äkra politiker

”Det är meriterande om du har erfarenhet av att arbeta inom en politiskt styrd organisation.” Så kan det stå i en platsannons för högre tjänster inom kommunen eller i statliga myndigheter. En mening, men den är viktigare än många tror.

Anställningstrygghet är viktigt för många, att ha ett arbete där du är uppskattad och där du får utrymme för dina kunskaper efter många år på universitetet samt där du själv kan vara med och utveckla verksamheten. Inga konstigheter, jag är övertygad om att det är något som alla kan skriva under på oavsett tjänst. Men det är skillnad på arbetsgivare och när politiken blir din högsta chef är det inte säkert att arbetet blir lika lätt eller att du får ha det kvar.

Häromdagen stod det klart att Ann-Marie Begler fått sparken som generaldirektör för Försäkringskassan. Sparkad var inte ordet som användes utan omplacerad, för kan man sparka någon som har gjort sitt arbete och följt det som stått i regeringens regleringsbrev. Kostnader för assistansersättning har gått ner och sjuktalen har sjunkit vilket var exakt vad den socialdemokratiska regeringen ville uppnå. Men kritiken är hård för i slutändan har enskilda personer mycket svårt. Ska kritiken falla hårdast på den som utför arbetet eller på den som ville ha arbetet utfört? Helt klart är att Begler blev en belastning för regeringen och Annika Strandhäll (s) och då blev ”omplacering” en lösning. Tvära kast, lynniga och osäkra politiker under ett valår är en faktor som tjänstemän i politiskt styrda organisationer kan få räkna med vilket detta visar.

För drygt fem år sedan bloggade jag om relationen mellan politiker och tjänstemän, men ämnet fortsätter att vara högaktuellt än idag. Inte bara nationellt utan i högsta grad även i Umeå kommun. Här är det inte politiken som omplacerar, men förändringar görs på annat vis. Om tjänstemän och direktörer inte har en förståelse för politiska beslut och istället tar besluten som personlig kritik, då blir det jobbigt och i vissa fall ohållbart. Vi som politiker har ett ansvar för att säkerställa att besluten som fattas är väl underbyggda och vi ska lyssna till de som har kunskap och erfarenhet innan besluten tas. Det finns dock emellanåt en missuppfattning om att lyssna till skulle vara det samma som att följa.

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Fredrik

  När man läser din text får man den uppfattningen att det är synd om politiker som saknar anställningstrygghet och kan få sluta när som helst. När det gäller generaldirektörer så kan det väl inte beskrivas som att dom inte saknar trygghet. Teoretiskt kan regeringen låta en chef sluta med avgångsvederlag, men det har aldrig hänt. Lönen är kriminellt hög och du sparkas oftast uppåt eller i sida. Sedan är det så att i vår demokrati är det val var fjärde år och gör du inget extremt korkat som t ex Mona Sahlin så sitter du väldigt säkert. Det finns andra yrkesgrupper det är mer synd om, har du kikat på hur trygg en egen företagarna är?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag har inte skrivit ett ord om att det skulle vara synd om politiker för att de saknar anställningstrygghet. Det är inte ett dyft synd om mig. Snarare blir jag arg på de som ser politiken som ett jobb som ska ha anställningstrygghet och som förordar höga arvoden. Jag är tjänstledig och har ett arbete att återgå till om något händer med politiken. Jag tycker inte heller synd om Begler, hon visste nog mer än väl vad hon gav sig in på som generaldirektör för Försäkringskassan. Det ör förhållandet politiker och tjänsteman som är det intressanta där professionella tjänstemän med lång utbildning kan bli tvungna att genomföra beslut tagna sv lekmän (politiker) som vill vinna val.

   • Fredrik

    Då missförstod jag dig helt, tyvärr är politiker, eller rättare sagt vissa politiker väldigt duktiga på att vara kappvändare för att säkra egen framgång och precis som du säger drabbar det oftast någon annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.