Verksamhetsbesök på Hemgården

Vi var naiva, det var bilden som gavs i fullmäktigedebatten förra måndagen när interpellationen om heltid i äldreomsorgen debatterades. Naiva, men ALLA partier var för ett införande, dvs ingen kan skylla på Socialdemokraterna för att det nu går med underskott var socialdemokraternas argument. Beslutet om införande av heltid togs 2015 i personalutskottet, men utan att medel tillfördes. Det var sagt att alla i omsorgen utom de som arbetade med personlig assistans skulle vara inkluderade. Om alla fick jobba heltid skulle de sjukskrivna bli friska, personalen nöjdare och tack vare de minskade sjuklönekostnaderna skulle heltid inte kosta något. Hur kan en vettig människa överhuvudtaget säga nej till något sådant? Heltid åt alla, UTAN EXTRA KOSTNAD! Ja, naiva var bara förnamnet.

Hans Lindberg sa i debatten att det var nog tur att de inte visste hur mycket införandet av heltid skulle kosta för då hade det antagligen aldrig införts.(!) Det är sagt att beslut i fullmäktige ska ha en kostnadskalkyl, men beslutet togs i personalutskottet och passerade varken kommunstyrelse eller fullmäktige. Det betyder att av fullmäktiges nio partier var endast fyra partier representerade i personalutskottet därför blir uttalandet att ALLA partier stod bakom beslutet något missvisande. Jag säger inte att beslutet skulle varit annorlunda, men övriga partier gavs inte chansen till varken bifall eller avslag.

Hur blev det då? Det har blivit tätare helgtjänstgöring från var tredje till varannan helg, delade turer har blivit fler och sjukfrånvaron har stigit. Visst har en del blivit nöjda för att de nu har heltid och en bättre lön, men samtidigt har fler blivit missnöjda med arbetsmiljö, tider och över att ha förlorat inflytandet över att kunna påverka sin vardag. Det har också blivit sämre för boende som får lägga sig tidigare för att det inte finna personal, Den personal som finns blir sjuka av sin arbetsmiljö, lyfter kritiken och känner sig inte lyssnade på. I dagens VK läser vi om konsekvenserna på Hemgården i Umeå.

Ur artikeln:

Nu börjar förändringarna också få konsekvenser. De anställda berättar att av 32 personer som arbetar dagtid på en av Hemgårdens avdelningar har tre stycken sagt upp sig och två tagit tjänstledigt.
– Det här är personer som har jobbat länge och har lång erfarenhet. De känner att de inte längre kan stå för verksamheten då vi inte är tillräckligt många för att kunna göra ett bra jobb.
Det finns också en oro inför sommaren.
– Vi skulle inte kämpa så här som vi gör om vi inte skulle bry oss om de boende, säger en annan anställd.

På torsdag denna vecka besöker allianspartierna Hemgården, ett besök som är planerat sedan en tid tillbaka. Vi vill veta mer om vad som händer på Hemgården och om de förändrade arbetsvillkoren som gör att personal inte längre vill vara kvar. Jag vill lyssna och se på plats för gör vi inte det är jag rädd för att vi inte alls kommer att klara äldreomsorgen på det sätt som den förtjänar.

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Joel Burström

  Det står vidare i samma artikel att önskeschema i vården inte skulle vara möjligt. Vi är en arbetsplats på sjöjungfrun där 2 våningsplan av 3 fortfarande har ”önske” schema med schematavla på kontoret. När jag började 2004 så hade var och varannan arbetsplats forfarande ”önske” schema. Förändringen kom när all jämkning helt plötsligt skulle ske i datorn och schematavlorna plockades bort. Det blev för svårt att få någon överblick i datorn vilket medförde att väldigt många arbetsplatser självmant valde att gå över till fasta scheman. Vår arbetsgrupp gick en annan väg och köpte in egna schematavlor som vi jämkade på och förde in i datorn i tid för sista datum för fastställt schema. För oss var det viktiga att schemat blev klart i tid, hur vi gick till väga för att komma dit var oviktigt. Det var inte populärt av våra chefer men de kunde inte ta bort tavlorna då vi köpt in de själva. Nu bryr sig inte cheferna att vi har tavlorna, de är vana vid det.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Så bra att ni får ha inflytande över era scheman och att ni kom fram till egna lösningar. Det blev ett bra besök på Hemgården även om jag känner mig mer orolig än tidigare. Betydligt mer inför kommande budgetarbete. Sjöjungfrun har jag inte besökt ännu, men jag har tänkt göra det innan sommaren om möjligt.

 2. Bergis

  Hur kan en vettig människa överhuvudtaget säga att det går att bygga ett jättedyrt kulturhus och smälla upp en puma på torget när omsorgen skriker efter resurser?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Att prioritera är svårt, att prioritera rätt är en konst. Jag förstår vad du menar, men ett samhälle utan kultur tycker jag blir tråkigt och torftigt, Vi bör tänka efter mer på vad vi lägger skattepengarna.

 3. Undersköterska

  Det tråkiga är att situationen ser likadan ut på flera boenden, jag jobbar på Prästsjögården och det ser likadant ut där. Hög sjukfrånvaro och stor brist på vikarier. Angående schema så har vi fortfarande önskeschema men vi jobbar varannan helg med delade turer. När varannan helg infördes så skulle delade turer försvinna men ”tyvärr gick det inte att lösa på Prästsjögården ” var det vi fick höra. Jag personligen skulle gärna ha kvar delade turer om man fick jobba var tredje helg som det var förut. Måste man inte göra jobbet attraktivt för att locka personal men det känns som att kommunen gör precis tvärtom och tror att det ska bli bra, det är ingen nyhet att det ser ut så här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.