Lögnen om Arbetsförmedlingen och när lögner får vingar…

När en lögn får vingar och flyger från mun till mun då blir den omöjlig att stoppa. Jag hade trott att de som vet sanningen skulle ha gjort mer för att inte låta en osanning växa sig starkare, men om du gynnas av lögnen vilket ansvar har du då för att den ska försvinna? Lögnen som pekar åt ett annat håll och inte leder uppmärksamhet till de som egentligen borde få den. Jag talar om Arbetsförmedlingen. Älskade, hatade, myndighet. Jag är ledsen, men jag känner inte någon som älskat eller hyllat den. De som är mest positiva är de som aldrig varit beroende av dess hjälp.

Arbetsförmedlingen förändras och beslutet om att lägga ner kontor har gjort att socialdemokrater och vänsterpartister ropar högt att det är moderaternas och kristdemokraternas fel. De säger att ”servettskissen till budget” får hela arbetsförmedlingen på fall, men att bara peka på det senast fattade beslutet utan att ta hänsyn till historien är naivt och att göra det enkelt för sig. Vem tror att en statlig myndighet som Arbetsförmedlingen kan verkställa stora förändringar på kort tid utan tidigare utredningar? Det är också lätt att vara kortsynt och glömma vad som hände under förra mandatperioden.

Min partikamrat i kommunfullmäktige och just nu EU parlamentariker, Anders Sellström är tydlig när han förklarar närmare om vad som händer i och med Arbetsförmedlingen. Han skriver i ett inlägg på Facebook:

Arbetsförmedlingen har sedan 2015 bedrivit ”Förnyelseresan” som innebär att de ska effektivisera och digitalisera delar av myndigheten. Redan 2015 antogs ett beslut om att lägga ner 100 av landets då 330 kontor. I denna förnyelseresa har myndigheten hittat nya samverkansformer för att tillgodose arbetssökandes behov. Dels via digitala möten, kundtjänst och samverkan på vissa orter. Nu påskyndas processen om att minska antalet kontor

M/KD-budgeten minskade myndighetens förvaltningsanslag med 5 procent. Myndigheten har reagerat på detta med att varsla 33 procent av antalet anställda och att lägga ner 50 procent av alla kontor. Det är svårt att få ihop de siffrorna. Samtidigt har regeringen tillsammans med C och L aviserat att myndigheten ska förändras radikalt under mandatperioden. När då myndigheten blickar framåt talar mycket för att de måste minska sin kostym än mer.

Kritiken från S och V riktar sig INTE mot arbetsförmedlingen utan mot en budget tagen i december och som de har möjlighet att ändra. Om de vill, men varför skulle de göra det när de ändå har lovat C och L att arbetsförmedlingen ska förändras? En av de första åtgärderna den nya regeringen gjorde var att besluta om att stoppa nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten vilket fanns som en del av M/KD budgeten. För mig är det tydligt att den nya myndigheten är betydligt viktigare för den feministiska regeringen än att bevara arbetsförmedlingen, men det är inget som de vill tala högt om. Jämställdhetsmyndigheten och dess existensberättigande kräver ett eget blogginlägg.

 

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. David

  M/KD-budgeten glöm en stor men viktig faktor. Vid uppsägningar pga arbetsbrist så har statliga anställda väldigt långa uppsägningstider. Har man t.ex jobbat i mer än 10 år så har man tolv månaders uppsägningstid. Om detta kan man tycka vad man vill, men effekten blir att Arbetsgivaren måste säga upp massor av personal för att hämta upp underskottet under årets sista månader. Mikael Sjöberg varnade för detta redan innan budgeten klubbades. Det är den här typ av problem som man upptäcker när man gör ordentlig processade budgetar i departement men som man missar när man slänger ihop något i riksdagen.

 2. Michael Rönnlund

  Du är dåligt insatt i vad pengarna går till.
  Alliansens offensiv mot Arbetsförmedlingen, som bland annat går ut på att konkurrensutsätta myndigheten vad gäller matchningsuppdraget, har pågått under en längre tid och kommenterades i fjol av myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett blogginlägg. Där påpekar han att en stor del av Arbetsförmedlingens anslag utgörs av a-kassa, aktivitetsstöd och etableringsersättning: 33 av de 80 miljarderna säger han utgår i direkt stöd till enskilda medborgare.
  ”Därutöver har vi de subventionerade anställningarna som tillsammans kostar 24 miljarder. Närmare 60 miljarder förbrukas alltså oavsett om det är Arbetsförmedlingen eller någon annan aktör som är huvudman. Omkring 11 miljarder går också till aktiviteter och åtgärder för att öka människors möjligheter att få ett arbete. En stor del av tjänsterna upphandlar vi av privata aktörer,” skriver Mikael Sjöberg.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Du missar poängen med mitt inlägg, det handlar inte om vad pengarna går till eller vad Mikael Sjöberg har sagt. Vad jag ville tydliggöra är att förändringarna som sker nu påbörjades för flera år sedan och att det finns beslut redan 2015 om att kontor ska läggas ned. Dvs långt innan M/KD budgeten i december! Min andra del, som du inte heller kommenterar, är möjligheten för regeringen att ändra beslutet. Tycker du att regeringen borde förhindra det som sker?

   • Michael Rönnlund

    Inte oväntat undviker du att svara på kärnpunkten i det jag skrev, att tar KD och M bort 50% av lönekostnaden i budgeten så försvinner 50% av anställningarna. Det är vad ni i KD och M har gjort och det vill du och andra Kristdemokrater inte ta ansvar gör. Det är ett lågvattenmärke. Att nu komma och skylla på att andra inte ändrar på er budget säger mig bara att ni insett att et budget inte var så bra.

 3. Michael Rönnlund

  Mitt Facebook inlägg-
  Skrämmande okunskap hos KD i Umeå. Skriver inlägg i VK utan att veta vilka fasta utgifter AF har. Kerr skriver ” M/KD-budgeten minskade myndighetens förvaltningsanslag med 5 procent. Myndigheten har reagerat på detta med att varsla 33 procent av antalet anställda och att lägga ner 50 procent av alla kontor. Det är svårt att få ihop de siffrorna”.
  Cirka 10 miljarder spenderar AF på löner och minskar man den summan med 50% som KD och M genomfört får det stora konsekvenser för de anställda och kontor läggs ner över hela landet.

  https://www.arbetsvarlden.se/sa-vill-allianspartierna-avveckla-arbetsformedlingen/

  http://blogg.vk.se/veronica-kerr-kd-politiker/2019/04/05/lognen-om-arbetsformedlingen-och-nar-logner-far-vingar/?_ga=2.261311624.468525820.1554476448-339343197.1528657849

  Mikael Sjöberg (chef AF) i ett blogginlägg. Där påpekar han att en stor del av Arbetsförmedlingens anslag utgörs av a-kassa, aktivitetsstöd och etableringsersättning: 33 av de 80 miljarderna säger han utgår i direkt stöd till enskilda medborgare.

  ”Därutöver har vi de subventionerade anställningarna som tillsammans kostar 24 miljarder. Närmare 60 miljarder förbrukas alltså oavsett om det är Arbetsförmedlingen eller någon annan aktör som är huvudman. Omkring 11 miljarder går också till aktiviteter och åtgärder för att öka människors möjligheter att få ett arbete. En stor del av tjänsterna upphandlar vi av privata aktörer,” skriver Mikael Sjöberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.