Felaktiga besked ger lägre tillit

Ett av de absolut viktigaste besluten en förälder kan vara med och påverka är beslutet om var barnen ska gå i skola. Det kanske var lättare förr när något aktivt val inte fanns att göra eller när antalet skolor var begränsat. Det var den närmaste skolan och ingenting annat och sedan var det bara att hoppas att utbildningen var av god kvalitet.

Idag är det inte så. I en växande stad med stora barnkullar och pålästa och medvetna föräldrar är inte närhetsprincipen alltid det viktigaste. Det kan vara skolor som har en särskild inriktning eller profil eller att föräldrar väljer skola som är närmare arbetet för att underlätta pendling om de bor utanför stan. Det så kallade livspusslet är viktigt för att familjer ska klara sin vardag och det ger bättre förutsättningar för en trygg uppväxt. I slutändan är det kommunen som lämnar beskedet om vilken skola det blir.

I förra veckan fick 1400 barn besked om vilken skola de ska börja i förskoleklass i till hösten, ett besked som många väntat och längtat efter. Att börja skolan är stort och förskoleklass är numera obligatoriskt (vilket det inte var för ett par år sedan), så det är bara att gilla läget. Lättare att gilla om skolans läge är bra. Jag tror inte att vi kan förstå hur stort det är för ett barn att få veta vilken skola det blir. Att få längta.

Glada besked om placering har nu ersatts av ovisshet för de som har fått detta besked:

Till vårdnadshavare

Meddelande om återtagande av tidigare besked om skolplacering till förskoleklass.

De besked som skickats till vårdnadshavare om skolplacering inför förskoleklass hösten 2019 innehåller tyvärr vissa felaktigheter och Umeå kommun väljer därför att återta samtliga besked. Leverantören Optiplan tar på sig ansvaret för de felaktigheter som uppstått. Nytt besked om skolplacering kommer att skickas ut så snart som möjligt.   

Umeå kommun upptäckte dagen efter utskicket om skolplaceringsbesked att felaktigheter uppstått i beräkningsunderlaget och tog därför omedelbar kontakt med programvaruleverantören Optiplan. Ansvarig på Optiplan bekräftar att det finns felaktigheter i deras beräkningsunderlag, det som är själva grunden för besked om skolplacering till förskoleklass. De felaktigheter som uppstått bedöms omfatta en mindre andel av de ca 1400 skolplaceringar som skickats ut. Umeå kommun väljer dock att återta samtliga besked för att säkerställa att inga oklarheter finns när nya besked skickas ut. Nytt besked om skolplacering i förskoleklass kommer att skickas ut till vårdnadshavare så snart som möjligt.

Med vänlig hälsning

Ann-Christine Gradin Utbildningsdirektör

 

Beskedet är att det bedöms vara en mindre andel som berörs, men tydligen ska ingen bli utpekad och ovisshet ska gälla för alla. Det är därför fullt förståeligt att frustrationen ökar och att tilliten till kommunen sjunker. Jag hoppas verkligen att de som glatts åt positiva besked inte får dem ersatta med ett annat när de nya placeringarna skickas ut.

 

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Laila Sjögren Byström

    Tack för ett bra blogginlägg!
    Skamligt av kommunen att göra på detta sätt.
    Om de är ett fåtal som är drabbade tycker jag att de kan lyfta på luren och kontakta dessa personligen. Frågorna kommer ändå att komma när de får det nya beslutet så varför dra ut på det.
    Som sagt bra bloggat!

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Tack! Jag hoppas att de slutliga beskeden är goda för alla, trots kommunens misstag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.