Mer om första maj och en absurd partiledardebatt

Efterdyningarna från Socialdemokraternas högst uppmärksammade första maj tåg i Umeå har börjat lägga sig, men inte riktigt än. Det är något som händer i Socialdemokraterna internt och konstigt vore väl annars. Saker och ting är ju inte som de var förr..

Det forn(s)tora partiet klamrar sig fast vid makten samtidigt som de kompromissar bort sina egna värderingar för att i stället ta bort värnskatt och försämra arbetsrätten. Detta blev mycket tydligt i söndagens partiledardebatt vilken jag följde med spänning. Det var faktiskt flera gånger som jag skrattade högt för det blev alldeles för absurt med partiledare som inte vill stå för den politik de driver och samtidigt kalla det för att de tar ansvar. Att ta bort värnskatten fanns inte med i M/KD budget och att sänka skatten för de absolut rikaste istället för att lägga pengar till äldreomsorg eller sjukvård är inte heller vad Kristdemokraterna prioriterar. Här måste jag säga att Socialdemokraterna genomför Liberalernas politik som det inte fanns majoritet för i alliansen.

Det är en märklig tid som råder i svensk politik och efter att ha sett partiledardebatten förstår jag att i år hade Socialdemokraterna definitivt något att demonstrera emot, dvs sin egen politik. Istället för ödmjuka reflektioner över att saker inte blev som de hade tänkt sig fick vi se och höra misstänkliggöranden och brunsmetning både lokalt och nationellt. I Umeå sammankopplade Socialdemokraterna Förintelsen med Ebba Busch Thor och i Malmö skanderade SSU att ”sionismen ska krossas”. En text som uppfattats som mycket antisemitisk och att den innebär att staten Israel ska avvecklas. Båda händelserna har uppmärksammats, men de har hanterats olika.

Här vill jag ge en eloge till SSU förbundsordförande Philip Botström som har skrivit till lokalföreningen att det inte ”finns utrymme för fler missförstånd eller omdömeslösa ageranden”. Han har också lämnat en ursäkt på Twitter, att be om ursäkt ska aldrig underskattas för du vet aldrig vad mottagaren känner eller har varit med om. Botströms ord ” Jag vill avslutningsvis från SSU-förbundets vägnar be om ursäkt till alla som känt sig illa berörda av den uppkomna situationen.”

I Umeå är det betydligt svårare för Socialdemokraterna att inse att någon skulle kunna ta illa vid sig av vad som sägs på första maj. Här är det visst självklart för socialdemokrater att jämförelsen mellan Förintelsen och Ebba Busch Thor är att jämställa med kritik mot rasism. Socialdemokraternas ordförande Alejandro Caviedes skriver på sin blogg:

Lina Farhat, från S-kvinnor, varnade i sitt tal för normaliseringen av rasismen. Vi måste lära oss av historien, och – precis som hon påpekade – så började inte förintelsen med gaskamrarna, utan den föregicks av en normaliseringsprocess. En sådan normalisering är precis det vi ser idag. Ett konservativt högerblock håller på att bildas, där M och KD flörtar med SD. Detta varnade också Stefan Löfven för i sitt tal, där han förfasades över att M och KD sneglar på ett parti som har sitt ursprung i vitmaktsrörelsen.

 

Caviedes vittnar också att även statsministern höll med Lina Farhats beskrivning om att Ebba Busch Thors agerande jämställs med det som föregick Förintelsen. I en kommentar på Jan Hägglunds blogg skriver Caviedes:  ””Jag som stod bredvid scenen mitt emot första raden där Stefan satt, och kunde se honom nicka instämmande när Lina påpekade i sitt tal att moderaternas och kristdemokraternas flörtande med SD påminner om den normaliseringsprocess som föregick förintelsen.””

Jaha, men då så. Om statsministern nickar instämmande behöver vi INTE bry oss om andra. Vi behöver INTE be om ursäkt för att vi förringar Förintelsen för det blir så effektfullt och ger tryck i talet. Och vi behöver INTE ägna en tanke till att någon kan bli illa berörd. Är det verkligen så Socialdemokraterna i Umeå ser på saken?

Jag bryr mig inte om att Socialdemokraterna förenklar politiken eller buntar ihop de partier de inte tycker om till ett konservativt block. Jag bryr mig inte heller att en talare på Rådhustorget kritiserar sparförslag i en M/KD budget eller hånar och säger att borgarna inte kan räkna och har missat matematik lektionerna i skolan. Det är yttrandefrihet och ska försvaras, men att tala så förenklat om Förintelsen är respektlöst och än värre när talaren gör sammankopplingen med en enda person, inte ett parti utan med en person. Någon ursäkt är inte att förvänta, men jag hoppas ändå att Socialdemokraterna har lärt sig något till nästa år.

 

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Erik

  Man tar sig för pannan. Och fega har de varit de ”goda” sossarna. Tänk att låta sig förödmjukas så till den milda grad att låta både Centern och Liberalerna i princip få igenom hela sitt program. Man talar ju om Stockholmssyndromet då sossarna blivit jättekära i Annie och Björklund. Så kära att man inte vill ställa krav på mer socialistiskt politik, trots att de borde kunna det, i all den stund då vare sig Björklund eller Annie har något val. För att de vill ju inte stödja ett nytt Ungern som de själva uttrycker saken.

 2. Brorson

  Om något parti kan beskyllas för att hysa något slags ”nazi light”, så är det S, och där närmare bestämt SSU-Skåne och Broderskap – som efter namnbyte kallar sig Socialdemokrater för tro och solidaritet. Teologiska fakulteten vid Uppsala universitet, under ledning av prefekten professor Sigbert Axelsson, var tidigt ett säte för den grova antisemitismen i Sverige. Axelsson var socialdemokrat och aktiv i Broderskap.

  Hans ställningstagande mot Israel och världens judar uppmärksammades i samband med rättegången mot Ahmed Rami för hets mot folkgrupp. Rami var utgivare av Radio Islam och hade som yngre varit medlem i SSU-Uppsala och hade goda relationer med den teologiska fakulteten vid stadens universitet. Jag hade vid denna tid ledande uppdrag i Uppsala FNL-grupp, som väl får räknas till den dåtida extremvänstern. När Vietnamkriget började lida mot sitt slut, uppstod frågan vad den svenska solidaritetsrörelsen (FNL-grupperna) skulle göra därefter.

  Förslaget var att vi skulle ombildas till en stödorganisation för Palestina. Ett studiematerial om Israel / Palestina-konflikten togs fram och studerades och därefter gick vi till beslut. Vi var inga duvungar. Efter att ha stött den ena parten i ett krig, var vi väl insatta i krigets realiteter och visste att det finns en baksida också, även om motivet är ädelt. Jag är oerhört stolt i dag över vår t(majoritetens) beslut att säga nej till den föreslagna ombildningen. Det vi saknade var garantier för de israeliska judarnas överlevnad i händelse av en militär seger över Israel för de palestinska s.k. befrielserörelserna.

  Några få månader efter Vietnamkrigets slut upplöstes FNL-rörelsen, som var Sveriges största vänsterrörelse i modern tid, och dog ut, i brist på nya uppgifter. Personerna bakom förslaget om obildning till en stödorganisation för den palestinska terrorismen, gick med i andra partier och organisationer på vänsterkanten – och i den politiska mitten -, där de fortsatte att driva sin antisemitiska agenda.

  I en klass för sig stod den dåtida folkpartisten Per Garthon – som dock aldrig var medlem i FNL-rörelsen, vilken startade Miljöpartiet sedan han förlorat partiledarstriden i Fp.Garthon var fullständigt likgiltig för de israeliska judarnas öde, ifall den israeliska staten skulle utplånas. Fp-Liberalerna bör nog granskas närmare vad som döljer sig bakom den yviga ”anti-högerpopulistiska retoriken. Mats Nilsson, tidigare ledarskribent i Norran har idag, 8 maj. gått ut med grovt förtal mot Ebba Bush-Thor på sin VK-blogg:

  ” Den partiledardebatt som hölls i dag i Riksdagen bjöd på beklämmande och lögnaktiga inlägg av bakåtsträvande krafter från både höger och vänster. Värst är dock Åkesson, men från det hållet väntar man sig inte mycket annat. Men från KD – ledaren EBT hörs tongångar som gör att beteckningen ”SD – light” håller på att vara något av ett understatement. Det var politiker av hennes sort som släppte fram Hitler till makten i Tyskland 1933. Det visade sig vara så lagom bra då. Varför skulle KD: s ”lagompolitik” vara bättre nu?”

  I själva verket var det en politiker av Ebbas sort, den tyska kristdemokraten Konrad Adenauer, som redan från början och under hela nazi-tiden kämpade emot. Han greps omgående efter nazisternas maktövertagande för sin vägran att ta en lokal nazipamp i hand. Mot slutet lyckades han rymma ur en koncentrationsläger. Nilsson bör be om ursäkt för grovt förtal och historieförfalskning.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag läser inte Mats Nilssons blogg, men jag har förstått att han är oerhört kritisk mot Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor i synnerhet. I Umeå har vi ett fungerande allianssamarbete, jag är bara glad för att Mats inte är en del av den. Att inte kunna lyfta upp egen politik eller kritisera andras politik utan att gå till personangrepp är en svaghet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.