Trött på ful valrörelse

Inte många dagar kvar av valrörelsen och även om jag älskar valrörelse där jag fått frossat i debatter som åhörare; träffat okända människor som mer än gärna diskuterar ”lagom” politik; delat ut valmaterial i hyreshus och villakvarter så känns det bra att det närmar sig slutet. Det är min tredje EU valrörelse som aktiv och även om jag varit aktiv i betydligt fler val så tycker jag att denna valrörelse skiljer sig från mängden. Den har varit hårdare och fulare. Jag ska vara ärlig även om det bär mig emot att säga det öppet, men jag börjar faktiskt bli lite trött på valrörelse. Det har inte varit tröttsamt att tala med människor, men tröttsamt att höra hur politiken förvanskats och hur partier och skribenter ägnat mer tid åt att tillskriva andra partier åsikter än att tala om sina egna. Debatt tonen har varit hög från vissa håll och argumentationen bristande vilket var tydligt i gårdagens EU debatter i både P1 och på Aftonbladet.

Det är självklart att med nio partier från Sverige representerade i EU parlamentet och endast 20 platser att fördela blir det viktigt att göra sin stämma hörd. Hörs du inte när du talar om din egen politik är det kanske lika bra att tala illa om andras för att du ska framstå som bättre. Media har också verkligen levt upp och skandaler tillhör levebrödet för det väcker intresset hos läsarna och ger därmed inkomst. Att läsa om topp politikers fyllefest där det tafsades på brösten får mig att må illa. Än värre känner jag när förövare och offer sitter tillsammans i TV och säger att det var en fyllegrej, men att de nu gått vidare samtidigt som den som uppmärksammat händelsen straffas. Hade den utsatte en verklig chans att säga ifrån? Fanns det en beroendeställning mellan offer och förövare där det var omöjligt för sanningen att få fäste?

Media är viktig, den ska vara politiskt oberoende och kunna visa verkligheten precis som den är. Det är inte jakten på tittare eller läsare som ska sättas främst genom otydliga rubriker eller fulcitering. (Fulcitering, när citatet inte återges i sin helhet skapar det en tvetydig bild av vad den intervjuade verkligen menar.) ”Skandaler” eller ”kriser” kommer alltid fram förr eller senare, men det märkliga är när händelser som skett flera år tidigare kommer fram veckorna innan valdagen. När media haft klart en story, men hållit på den för att släppa den när den får mest effekt undrar jag vad som då varit viktigast, sanningen eller uppmärksamheten hos ett större antal läsare?

Jag vill att politiker granskas, vi ska tåla det och att granska EU politiker är inga undantag. Mandatperioden är fem år för en parlamentariker och om fel begås under den tiden ska det uppmärksammas när det händer och inte flera år efter. För mig är det också en självklarhet att om jag har gjort fel eller om någon är besviken på mig så förväntar jag mig att berörd person talar direkt med mig och inte om mig till andra. Det ska också vara en självklarhet att ta upp det så snart det är möjligt och inte vänta på ett tillfälle där framförd kritik samtidigt gynnar någon annan. På det viset löser man inte problem.

På Facebook häromdagen delade Erik Bergkvist, EU kandidat för Socialdemokraterna, en mycket intressant artikel från Sveriges Radio som fler borde läsa.Det är MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som varnar för påverkansförsök utifrån under valrörelsen. Ord som jag fastnade för och som jag vill att fler tar med sig, oavsett om det är valrörelse eller inte, lyder:

– Ser man någonting som gör att man blir upprörd, riktigt arg, och vill lösa problemet på en gång genom att gå och att rösta bort en politiker direkt, då bör man kanske också tänka till: är det här korrekta uppgifter, var kommer det ifrån, är det någon som tjänar på att jag känner så här och vem är det? Det vill vi gärna varna för, säger Mikael Tofvesson.

Kom ihåg att rösta på söndag!

 

 

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Glesbygden

  Håller med att dra upp olämpligt agerande strax före ett val ter sig lite väl taktiskt. Negativt beteende bör korrigeras snabbast möjligt.Som varande icke politiker kan jag säga att det inte inger förtroende.

  Är ej KD men funderar på att bli. EU var ju ämnat som att gynna handel och fred. Jag vill ej att EU skall bli en makt som skall bestämma över interna saker i varje land.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack för dina kloka ord och jag håller med dig fullständigt när det gäller EU.

 2. Brorson

  Religionsfriheten angrips nu från alla håll, till och med från sådana som kallar sig kristna eller muslimer. I Sverige är muslimer och islam en ställföreträdande måltavla för angreppen mot kristendom. Angreppen mot muslimer följs systematiskt av krav på något slags neutralitet mellan islam och kristendom. Om något bland muslimer måste förbjudas, måste motsvarande företeelser inom kristenheten också förbjudas. Muslimska friskolor måste förbjudas. Kristna friskolor måste förbjudas.

  Samtidigt knyts vänskapsband mellan politiker, speciellt inom S, och extrema kretsar inom den muslimska världen. Antisemitismen har blivit rumsren som ”teologisk vetenskap” och judar flyr från Malmö. Jag skrev i min förra kommentar om beslutet inom den svenska FNL-rörelsen att inte omvandla densamma till en stödorganisation för de palestinska extremister som ville utplåna Israel och de israeliska judarna, när USA höll på att dra sig ur Vietnam.

  Det fanns en konkurrerande vietnamrörelse, Svenska kommittén för Vietnam, som leddes av den socialdemokratiska toppolitikern Birgitta Dahl – som fortsatte att stödja röda khmererna ett helt år efter begynnelsen av röda khmerernas massmord på ”borgerliga element” i Kambodja. Skv hade börjat dåligt med parollen ”Fred i Vietnam”, när FNL hade militära framgångar i kriget. S lyckades därför inte spänna FNL-grupperna, som var den dominerande Vietnamrörelsen i Sverige, för sin vagn. FNL-gruppernas beslut att inte ömsa skinn och bli en palestinarörelse gav S en ny chans.

  Teologiska fakulteten och den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, som de ledande professorerna var medlemmar i, blev ett centrum för den svenska antisemitismen efter andra världskriget, bl.a genom sitt stöd till Ahmed Ramis Radio Islam. Rami dömdes för Hets mot folkgrupp, trots det ”vetenskapliga” stödet, som gick ut på att judar är ett särskilt mordiskt folkslag. Broderskap har ny bytt namn till Socialdemokrater för tro och solidaritet, som idag är en närmast synkretistisk organisation. (Synkretism = stävan att slå ihop alla religioner till en enda).

  Sedan jag skrev min förra kommentar, har jag läst mer om den teologiska fakulteten och funnit att flera kända Uppsala-teologer har deltagit i den antisemitiska propagandan med bl.a. påståenden att förintelsen av 6 miljoner judar är en judisk överdrift. Detta har spridits av förtroendevalda socialdemokrater i Svenska kyrkan. I andra länder, bl.a. Tyskland, är det i lag förbjudet att förneka förintelsen av judar.

  Andreas Lundgren, s, anklagar nu Lars Adaktusson för att under sin tid som Kd-ledamot i EU-parlamentet har röstat mot kvinnors rätt till abort 22 gånger. Enligt Lundgren handlar det bl.a. om att en tio-årig flicka nekats abort efter en våldtäkt. ”I alla svenska partier utom SD hade en förtroendevald som betett sig så här fått lämna sin post”, skriver Lundgren – som tydligen tror att våldtäkter kan göras ogjorda genom påtvingade aborter. Hade flickan själv begärt abort? Om det är barns fel hur de har blivit till, undrar jag vilket straff Lundgren har i beredskap för Skråmo-barnen, som nu har kommit ”hem” till Sverige.

  Is-krigarna avlade ju så många barn, som möjligt, för att ”kalifatet” skulle befolkas men en ny ras, sedan ursprungsbefolkningen, framför allt kristna och yasidier men även shia-muslimer, hade utrotats. Vi är nära den totalitära staten även i Sverige, när ledande s-politiker, gör kontroversiella åsikter till ett ”beteende” som måste förbjudas. Abort är ingen enkel fråga.

 3. Jan Sjöström

  Hej

  Och tack för en väl formulerad inlaga.

  I alla demokratier måste beskrivning tas ur verklighet, än viktigare
  är det att de som innehar makt att förändra inser att egenintresset
  svårligen kan kombineras med ett uppfostrande uppdrag i folkets
  i namn.

  Offentligt finansierad media måste vara just oberoende, däri ligger
  dess absoluta förutsättning. När media sviker d v s tillrättalägger
  eller väljer ett agerande i syfte att påverka har i automatik deras
  huvudsyfte ”granskning av makten” upphört, att svika någon eller
  att svika folkflertalet spelar mindre roll.

  Ingen nationalstat med demokrati överlever den polarisering som
  ett agerande i egennytta alltid ger, att beskriva verklighet (oavsett
  hur tråkig den kan vara) är en av demokratins förutsättningar.

  I nuvarande läge vore det kanske bättre att vi alla ges förutsättningar
  att skilja på aktuella medias förutsättningar och i det läget inser och
  tillåter att varje skribent i alla medier endast talar i egen sak. D v s
  vi tillåter den verklighet som redan i dag är i vart fall inofficiell, men
  givetvis utan statliga bidrags miljarder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.