Brott mot äldre måste tas på allvar!

”Någon har klippt upp apodos-påsar och ersatt narkotikaklassat morfin med blodtryckssänkande tabletter på ett äldreboende i Skellefteå.”

 

”En kvinna på ett äldreboende i Landskrona blev i somras bestulen på ett smärtstillande plåster som satt på ryggen. 

 

”Anställd inom hemtjänsten döms för grov stöld från äldre och handikappade i Skåne”

Den hemtjänstanställda kvinnan stal från äldre i kommun efter kommun. Trots dåliga referenser stoppades hon aldrig. 

Det är några exempel på tidningsrubriker där brott mot äldre har skett. Det dessa brott har gemensamt är att förövaren är alltid någon som den äldre personen är beroende av. Rubrikerna visar bara lite grand av den brutala respektlöshet och egoism som finns och där personer har fullständigt har struntat i att tänka på vilka konsekvenser handlingen får. Det här är endast ett axplock och det finns många fler fler exempel. Jag har skrivit om detta vid flera tillfällen och alltid när jag lyfter en fråga, i synnerhet i de frågor där vi är många som är överens, så har jag en förhoppning om att något ska ske. Igår kväll läste jag detta och det blir tydligt att där det finns droger kommer det att finnas människor som faller för dem. Det gäller att stoppa fallet och införa fler insatser för att säkerställa att en patientsäker vård.

Brott mot äldre ska uppmärksammas och det bloggade jag om i maj månad. I fredags skickade jag in en ny fråga till Hans Lindberg (S) för det har gått ett år sedan uttalandet om att alla brott, även brott mot äldre är ett bekymmer.

Frågan lyder:

När kommer äldrefrågorna tas på allvar i UmeBRÅ?

Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd, UmeBrå, arbetar för att skapa trygghet och delaktighet i ett växande Umeå. Två av deras övergripande mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i staden.

Sedan 2014 saknar UmeBrå representation från den nämnd som ansvarar för personer som är 65 år och äldre trots att det är allmänt känt att antalet brott mot äldre inte har minskat utan tvärtom ökat. Vad värre är att brott sker inte bara ute i samhället, men förekommer även inom ramen för den verksamhet som Äldrenämnden ansvarar för, dvs på äldreboenden och i hemtjänsten.

Jag har lyft denna fråga flera gånger tidigare i både kommunstyrelsen och här i kommunfullmäktige. För ganska exakt ett år sedan fick vi löftet av kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg att en förändring av UmeBRÅs stadgar var på gång och att det inom kort inte skulle finnas några hinder för att även Äldrenämnden skulle bli inkluderade i UmeBrås arbete. Ett år senare har ännu ingen förändring av skett.

Med anledning av detta ställer jag följande fråga:

  • När kommer du att infria ditt löfte om att brott mot äldre ska tas på allvar dvs när kommer Äldrenämnden att bli inkluderad och representerad i UmeBRÅ?

Veronica Kerr
Kristdemokraterna

 

Brott sker inte bara på äldreboenden utan även i hemtjänsten vilket Kommunalarbetaren har rapporterat om. Här väcks en annan fråga, borde arbetsgivare begära utdrag ur belastningsregistret innan anställning påbörjas för den som ska arbeta i äldreomsorgen? Idag måste alla som arbetar inom skolan och barnomsorg visa upp utdrag ur belastningsregistret, men för äldreomsorgen råder inte samma krav. Kommentera gärna, men håll god ton.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.