Kultur är en del av välfärden

Idag antog kommunfullmäktige ett Kulturpolitiskt program som sträcker sig framtill 2030. Fullmäktige var inte enigt och det fanns fyra förslag till beslut. Här är ett utdrag av vad jag lyfte fram i debatten som svar till de alternativa förslagen. Jag sa betydligt mer.

Kultur- det handlar om den inre odlingen. Något som är en inspiration och som ger livsglädje samtidigt som det bidrar till individens bildning.

Trots olika uppfattningar med olika förslag på bordet så är jag övertygad om att de flesta närvarande håller med om att ett rikt kulturliv bidrar till utvecklingen av vår kommun. Kulturen kan liknas vid ett socialt kitt som håller samman samhällsgemenskapen och skapar band mellan individer. Men också genom natur- och kulturarv kan vi få en relation med tidigare generationer.

Med det sagt vill jag vara tydlig med från Kristdemokraternas sida att kultur är viktigt, men det betyder inte att vi tycker att den får kosta hur mycket som helst. Hur mycket den får kosta eller hur den ska finansieras är heller inte en fråga som avgörs när vi antar detta program. Det avgör budgetfullmäktige. Det Kulturpolitiska programmet är ett program som ska bestå i tio år.

Jag vill särskilt slå ett slag för biblioteken, ett slag för att möjligheten att fördjupa sig, förkovra sig i litteratur finns. Där människors resurser inte är det som absolut avgör om du har möjligheten att låna böcker, kunna testa spel, att läsa och att lära.

Kristdemokraterna anser att det ska vara en självklarhet att Umeå stärker arbetet mot extremism och inte betalar ut bidrag till antidemokratiska förbund. Kommunfullmäktige har i år beslutat om nya regler som börjar gälla 1/1 2021 där kraven på demokrati är förtydligade, hårdare skrivna. Därför är det inte nödvändigt att lägga till det i programmet.

Det blev en intressant debatt, en hel del förenklade argument och emellanåt en debatt som hamnade fullständigt utanför ämnet. VK skriver om den splittrade debatten och på Youtube kan du se debatten i efterhand.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.