Elevhälsogaranti för ökad tillgänglighet!

Under förra veckans budgetfullmäktige tog vi beslut om 325 uppdrag vilket måste vara unikt. Kristdemokraterna tillsammans med de övriga tre borgerliga partierna hade 19 gemensamma uppdrag och sedan var det förstås upp till varje parti att lägga fram egna uppdrag. Ett av våra uppdrag och som också finns med bland Alliansens nitton är att införa en elevhälsogaranti. Detta uppdrag har funnits med sedan 2014 när vi kristdemokrater motionerade just om detta. Vi vill se en tillgänglig elevhälsa där varje elev som är i behov av hjälp med sitt mående ska garanteras kontakt med elevhälsa inom ett dygn.

Kristdemokraternas motion avslogs 2014 och frågan behandlades igen 2020 när Liberalerna hade en liknande motion i fullmäktige. Även den gången fick frågan nej trots att inget parti förnekar att ungdomars psykiska ohälsa är ett problem och som kräver resurser. Vi har inte gett upp och lämnade förra året in en motion om att införa en elevhälsa online vilket är ett konkret sätt att garantera att tillgängligheten förbättras. Norrtälje kommun införde detta i samband med att distansundervisning infördes i skolorna. De såg en risk för att elevers hälsa skulle försämras under pandemin och redan efter ett par månader beslutade man i kommunen att permanenta tjänsten eftersom den fungerat så väl.

Eleverna loggar in i en e-tjänst med Bank-id och kan då chatta direkt med skolsköterska eller skolkurator. Samtal mellan elev och elevhälsan kan ske via chatt, telefon eller via vanligt besök. Det är även möjligt att kontakta Elevhälsa Online utan Bank-id. Alla som söker elevhälsan digitalt blir kontaktad inom 24 timmar (helgfria vardagar), men ofta tar det bara någon timme för eleven att bli kontaktad av rätt person. Den digitala elevhälsan är öppen alla helgfria vardagar mellan klockan 07.30 och klockan 19.00 samt under skollovens vardagar. Allt behandlas enligt den vanliga sekretessen.

När vi lämnade in motionen var vi tydliga med att vi gärna ser att den anses besvarad för att kommunen redan insett att det är en bra idé och tjänsten finns på plats. Det steget har kommunen inte tagit och motionen är inte heller behandlad i kommunen. Även om pandemin kan vara över när det sker så kommer behovet av en tillgänglig och välfungerande elevhälsa finnas kvar. Vill du veta mer kan du läsa om motionen här, eller läs insändaren som var publicerad i gårdagens tidning.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.