Statsministerns sommartal kickstartade valrörelsen

Igår var det Stefan Löfvens sommartal och som tidigare presenterats dagen när valåret inleds. Först och främst känns den 22 augusti något sen för att kallas sommar, personligen är jag redan inne i höststämning med flera veckors arbete bakom mig. För det andra kändes det tidigt att säga att valåret startat, men här har jag fel för det har nu definitivt fått sig en kickstart.

Jag följde inte talet live och först ett par timmar efteråt fick jag veta att statsministern avgått. Beskedet kändes först chockartat, varför och vad var det som gjorde att beskedet kom nu? Aldrig har vi haft en statsminister som har avgått eller hotat att avgå så många gånger som just Löfven under en mandatperiod. Beskedet före sommaren att om inte budgeten får stöd så kommer han att avgå var tydligt. Vänsterpartiet har sedan dess varit tydliga med sina budgetkrav som går fullständigt stick i stäv med Centerpartiet. Centerpartiet har meddelat att de ska lägga fram egen budget och Miljöpartiet kräver enorma miljardinvesteringar för att släppa igenom regeringens nya budget. Dvs samma regering som de själva tillhör, men som de helst verkar vilja stå utanför när det för dem så behagar.

Löfvens kamrater vill frigöra sig, visa sig självständiga och att de inte är beroende av det (s)tora partiet. Det är varken konstigt eller oväntat, men lätt att glömma i början av en mandatperiod. Vi ser vissa tendenser även här i Umeå mellan Socialdemokraterna och partnern Miljöpartiet. Ett parti som styr en kommun skriver inte motioner om vilka förändringar de vill se, de tankarna finns i budgeten. Därför kan det ibland bli märkligt när Miljöpartiet lämnar in motioner tillsammans med partier som sitter i opposition.

Statsministern har det inte lätt och med det ”käbbel” som pågår i den ”rödgröna röran” kan jag förstå att krafterna måste tryta och därför känns inte beskedet speciellt chockartat. Hur roligt är det att gå tillbaka till jobbet där du ständigt blir ifrågasatt och kritiserad? Oavsett parti och ledare är det klokt att ge efterträdare tid att etablera sig i rollen som ordförande inför en valrörelse. I det här fallet en än mer betydande roll som statsminister. Pressen på den personen kommer att vara enorm. Valberedningen kanske har en svår uppgift, men ack så viktig för det påverkar inte bara socialdemokrater utan hela Sverige.

För övrigt tycker jag om ordet käbbel som Stefan Löfven myntade 2014 och minns när Carl Bildt myntade uttrycket rödgrön röra 1991. Idag i det närmaste bevingade ord med en historia som bara politiska nördar känner till.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.