Är valfriheten hotad (igen)?

§ 129
Diarienr: ÄN-2022/00217
Inriktningsbeslut reviderat förfrågningsunderlag LOV

Beslut
Äldrenämnden uppdrar till förvaltningen att ta fram ett reviderat
förfrågningsunderlag för bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om
valfrihetssystem (LOV) i Umeå kommun och återkomma med ett förslag till
beslut under 2023.

Protokollsanteckning

Veronica Kerr (KD) lämnar en protokollsanteckning enligt följande:

”Det är olyckligt att ett beslut i en nämnd kan medföra stora konsekvenser
inom Äldrenämndens ansvarsområde. Vi motsätter oss inte en revidering
av förfrågningsunderlaget och förutsätter att revideringar och förändringar
inte endast sker ensidigt från kommunens sida utan att även berörda
företag ges möjlighet att föreslå förändringar. Boendestöd är idag
hemtjänst och vi ser det som en självklarhet att även fortsättningsvis ska de
som får den insatsen kunna välja utförare. Det finns dock en stark oro om
att en revidering av förfrågningsunderlaget kommer att betyda en
begränsning av valfriheten och det kommer vi alltid att arbeta emot.

Veronica Kerr, vice ordförande KD
Lotta Holmberg, M
Åke Gustafsson, C
Marianne Normark, L

 

Den 22 december 2022 tog Äldrenämnden ett beslut om att revidera förfrågningsunderlaget för LOV i hemtjänsten. Det beslutet var nödvändigt att ta eftersom Individ och Familjenämnden fattat ett beslut om att införa ett kostnadsfritt boendestöd vilket därmed skulle påverka underlaget för de som idag är hemtjänstutförare. Idag utförs boendestöd som hemtjänst och med den beslutade förändringen skulle det kunna innebära att den som har privat hemtjänst istället styrs till kommunens. Klart att beslutet får påverkan, men det stannar inte där.

Ett reviderat förfrågningsunderlag betyder inte enbart revidering av kundunderlag utan vid samma revideringstillfälle ges möjlighet för politiken att vrida och vända på kraven för att bli hemtjänstutförare i Umeå kommun. Nålsögat krymper för varje gång när LOV fientliga politiker ställer kraven som inte ens den kommunala hemtjänsten klarar av att hålla. Protokollsanteckningen är en förklaring för hur vi från de fyra borgerliga partierna förhåller oss till beslutet som togs 14 månader sedan. Vår oro viftades bort, men med tanke på att ett nytt förfrågningsunderlag ska presenteras i Äldrenämnden i slutet av månaden vet jag att vi var på rätt spår. Vi vet också att möjligheten för företag att föreslå förändringar varit i det närmaste obefintlig.

Lång tid har passerat och att tro att något förslag skulle kunna presenteras under 2023 var nog önsketänkande. Klart i alla fall är att företagen som idag har närmare 1000 brukare och dryga 40 000 hemtjänsttimmar/månad har en oviss framtid. Går det att driva välfärdsföretag i Umeå eller vill kommunen som vill mer inte ha dem kvar? Det är en sak när S, ivrigt påhejat av stödpartiet V, kommer med insinuationer om fusk och fulspel, men en helt annan när tjänstepersoner faller in i samma. När gränserna mellan politik och förvaltning suddas ut så utmanas demokratin och det gör mig både rädd och ledsen. Kommunfullmäktige beslutade i januari 2019 att LOV blir kvar, men formen stöps om. 2019 var det 18 utförare, idag är de 8. Frågan blir hur många av dem är kvar 1 oktober 2024?

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. kenth

    Vi är redan styrda med vinklad media. Svt visar vinklade program som repriseras i det oändliga. SR sänder också vinklade program…som de styrande vill vi ska ta åt oss av.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Visst är det mycket som är vinklat, men jag tycker att media har blivit bättre med att försöka ge en fullständig bild om det finns flera sidor inblandade. I politiken avskyr jag när förvaltningen presenterar en lösning som de ser som positiv för verksamheten, men där sedan S politiken ändrar förvaltningens förslag i riktning mot vad majoriteten tycker och ändå presenterar det som att det är just förvaltningens förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.