Skriv aldrig i vredesmod

Skriv aldrig i vredesmod och om du gör det, låt texten vila innan du skickar vidare eller som här på bloggen publicerar det. Ibland är det bättre att få ut det tankarna eller hjärtat är fyllt av på papper, men det du skriver är inte alltid menat att läsas.

Det har gått en vecka sedan Äldrenämndens senaste sammanträde och även om jag inte har skrivit om det, varken för mig själv eller här på bloggen så har ändå tankarna cirklat runt det som hände. Jag har arbetat med politik och är förtroendevald sedan tjugofem år tillbaka och antalet sammanträden går inte att räkna. Visst har det förekommit turbulenta möten där ledamöter har rusat ut med orden att de befinner sig i en polsk riksdag eller bara lämnat mötet i ren ilska och frustration utan att komma tillbaka. Det har varit låsningar mellan majoritet och opposition, men det har ändå fungerat på något vis. Mycket i politiken drivs av hjärta och känslor och även om människor tycker olika så har respekten funnits för vad som är politik eller inte och mest av allt respekten att tycka olika.

Även i Äldrenämnden brukar det fungera eftersom alla sitter där med uppdraget att ta ansvar för en god äldreomsorg, men det finns en fråga som sätter allt detta ur spel och det är frågan om privata utförare ska finnas i en offentligt driven verksamhet. När frågan om LOV -lagen om valfrihet- kommer upp så är det som att både logik och resonlighet sätts ur spel. Det handlar inte om ”ja jag förstår att du har en annan åsikt som skiljer sig åt från min”, utan det skapas nya argument som det saknas stöd för, men som kan underbygga den sida som vill avskaffa valalternativen.

Jag skrev i det tidigare inlägget att det är fjorton månader sedan beslutet om att revidera förfrågningsunderlaget  för LOV togs och att det nya var planerat att tas under 2023. Absurt kort om tid och datum ändrades framåt. Det talades om en enklare revidering, men nu med längre tid ges möjlighet att ”revidera” rejält! För tre veckor sedan gav ordförande i Äldrenämnden ett uppdrag till Äldreomsorgsdirektören där hon ville ha redovisat:

  • Ekonomin för den större antal timmar som privata utförare har. Vad är kostnaden för de 1000 brukare som har 8 timmar mera hemtjänst/månad?

  • Myndighetsutövningen synpunkter på avtalsuppföljelse ang. bl.a. rapport av förändringar, genomförandeplaner, ej utförda uppdrag, fakturering av ej utförda uppdrag

  • Avvikelser/varningar privata utförare

Bakgrunden till uppdraget är att idag har de privata utförarna 56% av antalet hemtjänsttimmar, men ungefär lika många brukare som den kommunala hemtjänsten. En relevant fråga, men detta har också varit känt sedan många år att timmarna hos de privata utförarna är fler eftersom boendelösningarna spelar in. T ex Astridgården, ett trygghetsboende med möjlighet till dygnet runt hemtjänstinsatser. Seniorhusen i Umeå som idag har knutit Lottas Omsorg till sig har många timmar och samma gäller Bäckbacka. Dessa boenden möjliggör att människor kan bo kvar ofta betydligt längre i sina egna hem tack vare hemtjänst och slipper därmed flytta till ett vård omsorgsboende. Den som vill tala ekonomi kan säga att det är kostnadseffektivt eftersom en plats på vårdboende kostar mer. En annan förändring är att kommunen har blivit betydligt bättre på att ta hem ”medicinskt färdigbehandlade” från sjukhuset. Människor som kanske är färdiga på sjukhuset, men i stort behov av vård. Bristen på vårdplatser har direkt påverkan på kommunens hemtjänst.

Trots att det var en relevant fråga som borde tyda på ett intresse för svaret så var attityden ”Vi måste veta vad som är fel, för det är ju inte så att de som väljer privata utförare är sjukare.” (!) Andra bisatsen är ordagrant citerat i samband med att uppdraget lades, dvs att ordförande är övertygad om att något är fel och gör antagandet utan att invänta svar. För att vara tydlig så är det kommunens egna biståndshandläggare som beslutar tiden och insatsen för de som har hemtjänst. Jag har ingenting emot att frågor ställs, men ifrågasätter syftet och undrar varför de ställs just nu.

Hur gick det då med redovisningen av uppdraget? Svaret kommer i nästa inlägg.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.