Kvinnodominans i skolan

Av , , 4 kommentarer 2

Enligt nya uppgifter går 38 % av männen vidare till högskolestudier och motsvarande andel för kvinnor är 62 %. Det är siffror vi måste ta på största allvar. När man tittar på program i SVT2 där olika personer uppträder som experter och forskare i olika ämnen frapperas man av den stora kvinnodominansen. Andelen kvinnor som går vidare till forskarutbildning är också större än för män.

Det är också numera en verklighet att tjejer får högre betyg på gymnasiet än killar.

Vad har orsakat detta? Jag tror att man måste gå tillbaka några årtionden för att försöka förstå.

1. Skolan har blivit i det närmaste enkönad, först grundskolan och nu ser vi samma utveckling i gymnasiet. Killarna får allt färre manliga förebilder att relatera till i skolan.

2. Huvudorsaken till den totala kvinnodominansen är att lärarna på högstadiet och gymnasiet under flera årtionden åkt rakt ned i källaren lönemässigt i relation till andra yrken, särskilt om man beaktar livslönen efter amortering på studielånen. I bruksorterna kunde killarna strunta i att anstränga sig i skolan och efter avslutad grundskola genast få jobb på bruket med högre lön än sina lärare. Killarna har sett detta och är så pass smarta att de satsar på det som ger bra inkomster. I motsats till detta har tjejernas enda chans varit att anstränga sig i skolan och studera vidare för att skaffa sig en anständig levnadsstandard. För knappt 60 år sedan var lönen för en läroverksadjunkt och en riksdagsman ungefär lika stor, nu har riksdagsledamöterna dubbelt så hög lön!

3. Den stora flyktingvågen det senaste åren från främst Afghanistan har innehållit en stor andel killar som haft svårt att kvalificera sig för högskolestudier av förklarliga skäl, men det är en liten del av förklaringen. Utvecklingen i skolsystemet har ju pågått i årtionden!

4. Attityderna i befolkningen har naturligtvis också betydelse. Så länge jag minns, åtminstone sedan 1960-talet, har det ansetts töntigt för killar att anstränga sig och vara duktig i skolan. Plugghäst har inte varit en speciellt uppskattande beteckning från skolkamraterna. Jag återkommer till detta med livslönen. Det är fortfarande så att många mansdominerade yrken, som kräver gymnasieexamen på yrkesprogram, ger högre lön och betydligt högre livslön än yrken som kräver högskoleexamen. Killarna är kanske väldigt smarta som väljer bort högskolestudier.

5. Pedagogiken anses inte vara anpassad för killarna i skolan. Kan nog vara så när man snart måste använda förstoringsglas för att hitta manliga lärare i skolan.

6. Lönenivelleringen har enligt min mening gått för långt och världens högsta marginalskatter är inte heller bra för en  arbetsmarknad som behöver attrahera skarpa hjärnor, även från utlandet.

 

Vindkraft Stöttingfjället

Av , , Bli först att kommentera 6

Mark- och Miljööverdomstolen har med undanröjande av underrätters domslut gett tillstånd till 3 st vindkraftparker vid Norrbäck, Pauträsk och Risträsk. Totalt betydligt över 100 verk. Beslutet går inte att överklaga.

Härmed skapas massor av arbetstillfällen under uppbyggnaden och något tjogtal arbetstillfällen långsiktigt. Vi kan ju inte överleva i glesbygd på att sitta och titta på tystnaden och på flyttlassen som går till större städer! Man kan kanske också konstatera att rennäringen inte anses störas i hög grad av vindkraftparker i vad som kan anses vara genomreseområden för renar. Jag vet ännu inte om någon ekonomisk kompensation tillfaller berörda samebyar.

Bra! Kanske pengarna från vindkraftsutbyggnaden även räcker till 15 öre extra skatt på bensinen för oss som bor i dessa områden. Jag hoppas också att kommunerna fråntas vetorätten mot vindkraftsutbyggnad. Den frågan har idisslats i politisk långbänk tillräckligt länge nu. Spektaklet i Sorsele avskräcker!

Grön el för klimatet!

 

Skattepopulismen 15 öre katastrof

Av , , Bli först att kommentera 6

En del politiker försöker nu slå mynt av en obetydlig höjning av bensinskatten med 15 öre. Armodet tycks vara nära enligt tonläget. För de flesta är 15 öre per liter en synnerligen marginell historia i familjeekonomin, 100 – 300 kr per år beroende på körsträcka och kanske mer beroende på hur man kör. 40 % lär köra olagligt fort enligt undersökningar och här finns mycket större pengar att tjäna än 15 öre per liter. Många offrar gladeligen 1000-talet kr per år på att överskrida hastighetsgränserna d v s att vara lagbrytare. De flesta kan spara in 15 öre genom att lätta på gasen en anings aning. Jag ska inte här ta upp det frivilliga bensinflödandet på sjön och på snön som för många kan överträffa bilkörningen flera gånger om

Vi beskattas för att bekosta skola, sjukvård, åldringsvård, infrastruktur, rättsväsende, räddningstjänst, försvar mm. En del skatter går till utjämning av inkomstskillnader och en del skatter avses minska användningen av för individen skadliga ämnen exempelvis tobak, alkohol och en del skatter avses minska skadlig miljöpåverkan t ex  t ex förbrukning av fossila bränslen.

Det verkliga skattetrycket står dock kommunalskatten för i glesbygdskommuner. Om det är det beklämmande tyst men det klagas på 15-öringar för bensin! Ta för bövelen fram kulramen och räkna! Kommunalskatten är den huvudsakliga skatten för normala inkomster och skillnaden mellan små och stora kommuner är enorm. I t ex kommunerna i södra Lappland är skatten uppåt 5 % högre än i rika kommuner. För heltidsarbetande låginkomsttagare är det fråga om 12 000 kr per år. För en familj där båda arbetar blir det 24 000 kr extra per år.

Snacka, gnälla, klaga och orera om 15 öre litern på bensin som ett dråpslag får mig att vilja vombulera! Politiker som gnäller, gör något åt kommunalskatten i stället!! Men förstås, då beträder ni minerad mark, karriären i partiet är i fara!

Förre statsministern Göran Persson tar upp just detta i ett angrepp på skattepolitiken. Staten bör se till att kommunalskatten är likvärdig över hela landet och då säger vi adjöss till det kommunala självstyret i kommunalskattefrågan. Det kommunala självstyret över kommunalskatten är en illusion. Jag offrar gärna denna illusion för säg 10 000 -15 000 kr i lägre skatt per år.

Trump och Grönland

Av , , Bli först att kommentera 2

DN har idag en bra artikel om turerna runt Grönland. Grönland är en del av Danmark men grönländarna har inte alltid varit förtjusta över Danmarks styre. Säkrast att försöka vinna grönländarnas hjärtan i fortsättningen eftersom en majoritet på Grönland vill ha självständighet.

Danmark är med i NATO i motsats till oss självbelåtna neutralitetstroende. Det borde avhålla Kreml från att hitta på saker. USA har dessutom en egen militärbas på norra Grönland som verkar avskräckande för imperialisterna i Moskva. Trump vill ju försvaga samarbetet i Europa och ifrågasätter också USA:s engagemang i det framtida försvaret av NATO-länderna här.

Grönland kanske härigenom kan bli en viktig bricka i spelet om Europa. Ett Grönland som delstat i USA skulle underlätta för  för isolationisterna i USA att vända Europa ryggen och prisge oss till Kreml och Peking. Ett självständigt Grönland kunde kanske föredra att vara självständiga som delstat i USA framför att tillhöra Danmark!

Motiven för USA är inte enbart geopolitiska utan den allt snabbare smältningen av den gigantiska inlandsisen, som inte minst USA bidrar till, kommer att frigöra värdefulla mineraler och kanske kol och olja, vilka är Trumps favorittillgångar för att förgöra människans livsbetingelser på planeten jorden.

Att Grönland fortsätter vara en del av den demokratiska västvärlden är av enorm betydelse för oss. Till den världen hör Europa men också USA och Canada. När kommunismen nu förpassats till historiens skräphög är det fortsatt viktigt att fortsätta samarbetet vilket spelet om Grönland nu visar.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , , , , ,

Kivra grr grr!

Av , , 3 kommentarer 8

Är en digital brevlåda som jag ej beställt men ändå får jag meddelanden från Vattenfall, Skatteverket m fl till något som kallas Kivra min digitala brevlåda. Är Kivra månne en statlig myndighet? Är jag tvångsansluten?

Problemet är att jag inte har beställt denna s k brevlåda. Jag har redan en digital brevlåda, min e-postadress!! Känns som jag är ockuperad mot min vilja. Vad händer om ett viktigt brev från Skatteverket hamnar hos Kivra och jag missar en viktig betalning eftersom jag vägrar skaffa mig inloggning i ett företag jag ej bett om? Jag har letat efter någon möjlighet att slippa detta Kivra-överfall på min integritet men se det undviker Kivra att informera om. Hur blir jag av med skiten som ofta hamnar i min egen digitala brevlåda?

Är Kivra möjligen ett dotterbolag till PostNord? Eller regeringen? Eller är det ett brevlådeföretag på Bahamas?

Jag vill ha min medborgerliga rättighet att välja vilka privata digitala postlådor jag vill vara medlem i. Punkt!

3 kommentarer
Etiketter: , , ,

Norska idrottsundret

Av , , Bli först att kommentera 2

Vi känner ju väl till Johaugs enorma överlägsenhet i skidspåren. Nu har vi nya under på gång i friidrott. Warholm på 400 m häck vinner tävlingar med uppåt 2 sekunder vilket är en evighet i sammanhanget. 47,1 på sträckan är en nästan obegriplig tid. Han är väl snart under 47sekunder. Bröderna Ingebriktsen, 3 st, spöar nästan alla etiopier, kenyaner etc och springer på tider som ingen annan nordbo ens varit i närheten av. Den yngste spöade stora delar av världseliten på 5000 m när han var 17 år gammal, eller ung!

Jag är helt säker på att övriga världseliten dopar sig i minut och kubik, inte minst Jamaica. Prestationerna tyder på att antidopningsarbetet för närvarande har förlorat kampen. Det var för några år sedan tal om att stryka världsrekorden före ett visst år eftersom rekorden antogs satta efter framgångsrik dopning. Nu är det dags att lägga ned det snacket. Dopningen har aldrig varit så framgångsrik som nu. Obs! Jag har inte anklagat nämnda norska idrottsmän för att vara dopade!!!

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Spelbolagen och spelberoende

Av , , 4 kommentarer 6

Man kan inte öppna Facebook eller en tidning på Internet utan att mötas av spelbolagens påträngande reklam om jättevinster som delas ut om några timmar. När man läser om och vet spelberoendets följder för enskilda och deras familjer mår jag bara illa. Spelberoendet drabbar alltså inte bara den spelberoende utan många andra, inte minst barn. Ministern Shekarabi har försökt få till självsanering inom spelbranschen men har förstås misslyckats. Stora vinster finns att hämta för dem som blir rika på andras olycka. Nu är det skarp lagstiftning som gäller och inget annat. Shekarabis semester är förhoppningsvis slut….

4 kommentarer
Etiketter: , ,

Att vara chef

Av , , 4 kommentarer 10

Jag hade en gång en chef i offentliga sektorn som hade väldig beslutsångest. Man fick vänta, vänta  på beslut..…. Vid ett besök på hens kontor kom vi att diskutera ledarskap. Hen hade en metod att klara sin arbetsdag sa hen varvid hen pekade på inkorgen där det var en rejäl trave. Om ärendena får ligga till sig, sa hen, kommer några att bli inaktuella och kan slängas och då sparade hen arbetstid. Ärendehögen avbetades automatiskt underifrån som av en osynlig hand. ”The invisible hand” som en tänkare skrev om marknadsekonomins funktionssätt. (Obs! Den tanken tillämpas inte på cancerköerna i Västerbotten, köerna avvecklar sig själva underifrån, folk dör!)

Lantmäteriet, en av våra basala och mycket viktiga samhällsfunktioner, har tydligen så bristande resurser att avstyckning, fastighetsbildning mm tar enorm och samhällsskadlig tid. Ansökan om avstyckning och fastighetsbildning har inte åtgärdats på snart ett år och vad värre är inget meddelande om när förrättningen kan ske. Största möjliga tystnad. Man läser i media att det finns för många bromsar i systemet när bostadsbristen diskuteras. Det gäller krångliga regler och väntetider för byggnadslov mm. Jag undrar om inte Lantmäteriets väntetider bidrar till detta.

Men det är väl som med försvaret, polisresurser, tullresurser, fängelseplatser etc. En stats basala uppgifter åsidosätts och val vinnes på fler lediga veckor och diverse bidrag till allt och alla. Är det så det fungerar?? Vad gör våra riksdagsmän åt situationen?

Tvingas fler myndighetspersoner och chefer i offentliga sektorn göra som min f d chef? Strunta i ärenden tills de blir inaktuella av alla möjliga orsaker t ex intagning på äldreboende eller DÖDEN!

4 kommentarer
Etiketter: , , ,

Navalnyj förgiftad?

Av , , 3 kommentarer 3

Den ryske oppositionspolitikern som fängslades vid demonstrationerna i Moskva visar symptom på allergichock trots att han aldrig tidigare haft allergisymptom. Han ska nu sitta fängslad i 30 dagar och vi får hoppas att hans dagar inte är räknade. Det tog ju lite längre tid att ta livet av advokaten Magnitsky….. Staten Ryssland kan ju förgifta misshagliga medborgare utomlands så varför inte i det egna landet som variation till skjutvapen och dynamit.

KGB-staten Ryssland förnekar sig inte. Fortsättning följer naturligtvis!

3 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Värmen, sjuka o gamla

Av , , Bli först att kommentera 4

Jag hamnade i Norrbottens Landstings tekniska nämnd i slutet på 1970-talet. Jag efterträdde en annan folkpartist och det var första sammanträdet som jag satt öga mot öga med ordföranden Erik Hammarsten. Ett ärende var en ansökan från ett lasarett i malmfälten om att få installation av luftkonditionering på en avdelning med bl a lung- och hjärtsjuka. Utskottets förslag var avslag på framställan. Jag yrkade på bifall till ansökan och ett av mina argument var att vi politiker satt i luftkonditionerade lokaler i det nybyggda landstingshuset och det kändes för mig magstarkt att då förvägra svårt lung- och hjärtsjuka samma lindring under värmeböljor. Jag fick mig något som närmast liknade en utskällning av ordförande Erik Hammarsten som uppenbarligen var på sitt återkommande dåliga humör. (Han kanske var nyss hemkommen från ett av sina frekventa akuta besök i ambulans på Bodens lasarett?). En ung uppkäftig folkpartist blev bara för mycket! Intill mig satt en moderat som för övrigt var överläkare. Jag minns ej annat än att omröstningen följde partilinjerna från utskottet och jag förlorade. I pausen kom moderaten fram till mig och sa i viskande och tröstande ton att jag inte skulle ta åt mig för så där var han, ordföranden, när han var på dåligt humör. Moderaten trodde kanske att jag, nybörjaren, var knäckt.

Jag ta åt mig!! Ha ha! Varken Hammarsten eller moderaten kunde veta att jag fullständigt skiter i vad översittare och tuppar i mänsklig gestalt häver ur sig mot mig. Det blev efter detta första sammanträde ytterligare några bataljer med Hammarsten men med blanka vapen. Jag tror faktiskt att Hammarsten började respektera mig. Jag var alltid påläst och kunde inte pratas omkull i första taget.

Jag vet inte hur det är i dessa tider men jag har en hypotes att på stora sjukhus och äldreboenden saknas fortfarande luftkonditionering fyrtio år efter mina bataljer i Norrbottens landstings tekniska nämnd. Någon som vet? Sedan har vi numera klimataspekten, men kommer elen från vattenkraft, vindkraft etc ska den väl inte hindra en hälsosam miljö för sjuka och gamla när vi får fler och värre värmeböljor i framtiden.