Desperata politiker

Av , , Bli först att kommentera 7

Kristersson och Ebba Busch Thor är akterseglade i opinionen och är nu synbart desperata. Ren förtvivlan kan spåras i deras ansikten. Mössen som röt! Jonas Sjöstedt hackar från den andra ytterkanten till vänster för att påtala sin existens, musen som röt! Misstroendevotum mot ministern Eva Nordmark som innehaft jobbet i ett par månader är ganska unikt eftersom hon endast för fram regeringens politik och har inte personligen dabbat sig. Onekligen en ohelig och unik allians mellan ytterligheter i svensk politik.

Jag tycker att de partiledare som nu desperat ropar efter stöd i opinionen genom att yrka misstroende mot en minister på unikt grumliga grunder drar ned politiken i gyttjan. Misstroendet borde ha riktats mot regeringen som helhet. Kvartalspolitik!  Men nu får vederbörande partiledare stå framför TV-kamerorna och synas! Jag tror inte att det hjälper när dessa partier inte lyckas nå fram med sin egen politik. Moderaterna har i sina led en stabil politiker som inte behöver sprattla framför TV-kamerorna med populistiska utspel i parti och minut. Mikael Odenberg. Den vuxne i rummet!

Märk väl. Jag är varken S- eller MP-väljare.

Trumps 2 % och NATO

Av , , Bli först att kommentera 4

Natos åtaganden verkar bestå trots inbördes slitningar och baltstaterna, Polen, Norge m fl kan vara lite lugnare ett tag. Och därmed också vi i Sverige och Finland genom att åka snålskjuts. Det är rent ut sagt beklämmande att större delen av Europas Natoländer inte når upp till den stadgade insatsen på försvaret 2 % av BNP. Trumps besvikelse över detta är fullt begriplig. USA lägger ut avsevärt större andel av BNP på sitt försvar än 2 % vilket förstås delvis beror på åtaganden i t ex Sydkorea. Varför lägga upp bollen åt Trump och hans berättigade kritik? Ett gigantiskt självmål av Europas Natomedlemmar.

Sverige är nästan sämst av alla Europas länder med sina ynka 1 % av BNP på försvaret trots att vi inte är med i NATO och inte skyddas av NATO:s garantier. Det är en gammal svensk kronisk sjukdom att stå där med ändan bar när ofred inträffat. 1914 och 1939 var det samma visa, Sverige var nedrustat och saknade förmåga att försvara sig. Denna sjuka återkommer med jämna mellanrum.Socialdemokratiska och borgerliga regeringar har år 1990 fram till våra dagar i det närmaste slaktat Sveriges försvar intill sista lädersko, spade och artilleripjäs.

Extra semesterveckor, friår mm mm har varit viktigare.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

PISA och skolan

Av , , Bli först att kommentera 4

Bra att viss ökning av resultaten har skett men inte bra att vi har en bra bit kvar till vår forna storhet. En PISA-representant säger följande om den svenska skolan. ”Skolan har blivit en marknadsplats och lärarna betraktas som servicepersonal”. Läraryrket har därtill devalverats statusmässigt och ojämlikheten mellan skolorna har ökat.

Mina förslag är:

1. Återförstatliga skolan för att kunna garantera kvaliteten i våra skolor i hela landet. Skolan bedriver faktiskt myndighetsutövning över eleverna genom bl a betygsättning och elevvårdsinsatser. Bilprovningen privatiserades men elever kan inte behandlas som bilar. Skolan är ingen marknad! Skolans elever ska inte betraktas som kunder i en galleria!

2. Avskaffa det fria skolvalet för att kunna garantera kvaliteten i alla skolor.

3. Avsluta experimentet med privata skolor, i synnerhet friskolor baserade på religiösa samfund. Marknadsexperimentet måste avslutas.

4. Återställ lärarnas status genom väsentligt högre löner och bättre arbetsvillkor. För sådär 50 år sedan hade riksdagsmän och ämneslärare (adjunkter) ungefär samma lön, nu tjänar riksdagsmän, ofta mycket unga sådana, dubbelt upp. En form av självlönesättning som sticker i ögonen på folk. Rekryteringen till ämneslärarutbildning har som en följd av arbetsmiljö och löneläge havererat. Förr i tiden var det svårt att komma in på lärarutbildningar, nu kommer i princip alla in som ids söka. Ibland med mycket skrala gymnasiebetyg. Skolan håller på grund av löner och arbetsvillkor på att bli enkönad och det är inte bra. Killarna har svårt att hitta förebilder i dagens skola. Ett gigantiskt skolpolitiskt självmål.

5. Andelen stödpersonal t ex elevassistenter och administrativ personal måste öka för att avlasta lärarna och rektorerna och för att minska stöket.

Liberalerna har faktiskt försökt göra någonting åt eländet men inte fått tillräckligt stöd. Liberalerna under Sabuni skulle kunna tjäna på att ”komma ut” genom att inför allt folket be om ursäkt och säga att experimenten med skolan, kommunaliseringen, marknadstänket, friskolorna blev totalt fel. Elever ska inte behandlas på samma sätt som bilar och släpvagnar utan återfå gamla tiders respekt!

Minnesdag Finska vinterkriget

Av , , Bli först att kommentera 6

I dag 30 nov är det 80 år sedan Sovjetunionen överföll Finland med överlägsna stridskrafter. Jag fanns vid det tillfället i mammas mage och fick senare lekkamrater från Finland som deras föräldrar skickat till en säkrare tillvaro i vårt land. Finland fick kämpa själv men erhöll materiell hjälp och frivilliga från många länder, även Sverige. Finland slog en hel värld med häpnad med sin skickliga och hjältemodiga kamp mot stormakten Sovjetunionen. Sovjetiska divisioner körde fast och förintades, en del av dem från Ukraina sorgligt nog. Varför skulle de sändas ut i Stalins erövringskrig? Divisionerna var varken utrustade eller övade för vinterkrig och leddes undermåligt eftersom Stalin låtit arkebusera större delen av det högre befälet. Politiska överrockar fanns i alla förband och befälen var hela tiden rädda för att avrättas med nackskott. Stalin fick nog av de enorma förlusterna och gick med på fred men Finland fick lämna stora landområden i främst Karelen som de flesta finnarna lämnade med familj och boskap och allt i långa kolonner efter vägarna. Vinterkriget slutade med många förlorade liv, drygt 20 000 finska soldater och upp till 200 000 döda sovjetiska soldater. Inga säkra sovjetiska siffror finns.

Vad som var okänt ända till 2000-talet är motivet till överfallet på Finland. I arkiven hittades då det hemliga tillägget till den pakt, Molotov-Ribbentroppakten, som bildades sommaren 1939 mellan Adolf Hitler och Josef Stalin. I skolan och i historieböcker fick vi i minst 45 år veta att huvudorsaken till Stalins överfall på Finland var behovet av större skyddszon i väster för Leningrad. Även svenska politiker till vänster tyckte att det lät nästan rimligt. Verkligheten var en annan! I pakten hade Hitler och Stalin delat in Europa i intressesfärer. Stalin skulle få fria händer i öster att anfalla och införliva östra delen av Polen, Baltstaterna och Finland i sitt diktaturvälde. Avsikten var alltså att Finland skulle bli en sovjetisk delrepublik och Sverige skulle få Sovjetunionen som närmaste granne i öster. Finlands hjältemodiga kamp räddade alltså Finland som fri demokratisk stat och Sverige från en vedervärdig närmaste granne i öster. Baltstaterna förslavades under Sovjetunionen och stora folkgrupper, främst bönder och intellektuella, greps och sändes till Gulag i etnisk rensning. Många dog redan under transporten. I Baltstaterna flyttade ryssar in i de hem som tömts vilket bidrar till den idag stora andelen rysktalande.

Fortsättningskriget är en senare historia 1941-44 varvid Finland tog tillbaka vad Stalin erövrat plus lite ”förhandlingsmark” i finskspråkiga områden. Hur klokt det var bråkas det fortfarande om men när vi nu känner till Hitler-Stalinpakten kanske man kan se det i ett annat ljus. Hade inte Finland 1941 anfallit Sovjetunionen är jag personligen säker på att Stalin hade anfallit Finland en andra gång när Tyskland började braka ihop. I juni-augusti1944 räddade Finland sin frihet ännu en gång genom att vinna Nordens största fältslag genom tiderna,Tali-Ihantalaslaget. Stalin gav upp och drog iväg för att lyckliggöra Baltstaterna (som blev Sovjetrepubliker), Polen och övriga Östeuropa med kommunismen i 45 långa år. Och naturligtvis för att knäcka Hitler-Tyskland!

80km/tim katastrof för kommunalråd?

Av , , Bli först att kommentera 10

Trafikverkets beslut att sänka hastighetsgränserna på ett mindre antal 90-vägar till 80 km/tim har fått ett antal kommunalråd (övervägande män)  att larma om stora svårigheter för näringslivet. Och förstås för alla kommunalråd och ombudsmän som är ute på vägarna och som riskerar att förlora körkortet! Detta problem förefaller delvis vara en centerpartifråga i allians med socialdemokraterna när man läser om överklagningarna av Trafikverkets beslut. Överklagningarna är trams eftersom hastighetsgränser på vissa vägar inte är en regeringsfråga.

Det påminner mig om det centerpartistiska kommunalråd som förlorade körkortet för att ha kört för fort i Skarvsjöby för många år sedan. Han motiverade att han kört klart över 80 km/tim, där det var 50 km, med att han inte uppmärksammat skylten eftersom han pratade med sin medpassagerare. Han intygade själv i tingsrätten att han var en mycket säker chaufför! Den offentligt tillkännagivna självöverskattningen hjälpte inte.

De sänkta hastighetsgränserna beror på antalet döda och svårt skadade människor på ett begränsat antal vägar i väntan på att ombyggnad av dessa vägar till högre standard kan genomföras. Dessa högljutt klagande kommunalråd borde förklara för menigheten vilka motiv som finns för att strunta i det antal döda och svårt skadade människor som blir den logiska följden av överklagningen. Om detta är kommunalråden helt tysta!

Tidsförlusten av att köra 80 i stället för 90 är ytterst marginell eftersom man sällan kan utnyttja maxhastigheten hela sträckan p g a trafiksituationen, sträckor med lägre hastighet, hamna bakom långtradare  mm mm.

Man kan lämna sänghalmen 5 minuter tidigare så är problemet löst. Överklagandet är helt i klass med vad tangentbordsforskarna på sociala medier brukar prestera. D v s vetenskapsförnekelse!

Kina får akta sig

Av , , 2 kommentarer 5

För sitt eget folk! Alexander Solzjenitsyn skrev ungefär följande, ”i längden kan inte mänskligheten och kommunismen samexistera på denna planet, endera mänskligheten eller kommunismen måste gå under”. Kina har köpt sig respittid från denna dom genom att komplettera kommunismen med en sorts statskapitalism där viss marknadsekonomi får råda och företagare tillåts bli rika. Extremt rika! Marx, Lenin, Stalin m fl torde rotera i sina sarkofager inför detta missfoster.

Hongkong är en särskild administrativ region i södra Kina inom det kommunistiska Kina med ett visst mått av självstyre. Dagens demonstrationer handlar om en rädsla för att kommunistdiktaturen ska ta över Hongkong alltmer, nu senast genom en lag att brottslingar i Hongkong skall kunna utlämnas till kommunistkina.

När det kommunistiska Sovjetunionen och Östeuropa brakade samman 1989 så det bara sa ”poff” sköts inte ett enda skott med undantag av några hundra döda i Rumänien och arkebuseringen av paret Ceausescu. Ingen, säger ingen, förutsåg kommunismens apokalyps så sent som ett år innan den skedde. På Himmelska Fridens Torg i Peking krossades demonstranter under stridsvagnarnas larvfötter och genom anfall av Kinas armé. Det talas om upp till 3 000 mördade demonstranter.

Enligt Solzjenitsyn kommer slutet för bödlarna i Peking förr eller senare.  Kanske en minnesvärd natt som ingen kunnat förutse. Om 1 år, 10 år, 50 år? Ingen vet, men det kommer att hända! Regimen i Peking kan kommunismens historia, inte minst 1989, och kommer inte att tveka att mörda hur många som helst för att behålla makten. De har redan blod på sina händer.

Storuman behåller brandstationen

Av , , Bli först att kommentera 7

Jag gissade fel och vi skattebetalare hade tur. Denna gång. Svindlande affärer med eget flyg och försäljning av billig el med jätteförluster m m  har varit en plåga för skattebetalarna under främst de senaste 11 åren. Om detta har jag bloggat! En något överraskande dom idag. Om en köpare har gjort ett smart köp av en fastighet, lite för smart kanske, så brukar säljaren få stå sitt kast såvida inte köparen utnyttjat köparens oförstånd p g a demens, bakfylla eller bara ren dokumenterad dumhet. Det torde framgå av domen hur tingsrätten resonerat. En överklagning vore intressant att följa men köparen har nu förlorat en mille och det är ju fråga om han vill riskera ännu mer. Den som lever får se.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Såld brandstation

Av , , Bli först att kommentera 1

Idag faller domen om den ”av misstag” sålda brandstationen i Storuman. Jag väntar som många andra med spänning på domen. Så här ett par timmar innan domen passar jag på att gissa. Min gissning är att lagt kort ligger. Har man gjort en fastighetsaffär och kontraktet är underskrivet och köpebrevet kvitterat kan man inte komma efteråt och säga ”att det och det var inte avsikten”.

Jag lovar inte att äta upp min högra sko vilket kan ha hälsoeffekter vid min ålder med tanke på all intorkad fotsvett. Grundtipset är alltså att kommunen får köpa tillbaka brandstationen till begärt pris eller göra om det nedlagda äldreboendet Tranan C till brandstation.

 

Nu har domen fallit. Tur att jag villkorade uppätandet av min högra sko!

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

KD o snabbtåg

Av , , 1 kommentar 9

Ska jag försöka vara rolig så tror jag att KD har bättre koll på lodrät kommunikation än vågrät. KD säger nej till höghastighetståg p g a att det påstås bli för dyrt. Tänker man några årtionden framåt är det mycket sannolikt att höghastighetståg är det klimatriktiga sättet för snabba resor mellan svenska centra och luftledes återstår då väl små batteridrivna flygtyg som kostar skjortan att utnyttja. Eller kanske luftskepp? Sträckan Umeå – Stockholm när det är 25-30 grader kallt och flygplan med batteridrift. Ack ja, tur att jag då inte är i behov av att resa överhuvudtaget.

När stambanorna byggdes med början kring 1860 togs stora statliga lån utrikes och de årliga investeringarna tog en mycket stor del av statsbudgeten. Inga privata aktörer ville eller kunde ta det ansvaret. Järnvägarna moderniserade Sverige vilket gav stora välståndsökningar de årtionden som följde. När klimatproblemen nu kommer att kräva stora omställningar av resandet inom Sverige (och naturligtvis även resandet till andra länder och världsdelar) är det baksträveri att att säga nej till höghastighetståg mellan stora svenska centra. Det är en himla tur att inte denna ängslan drabbade Sverige när järnvägar och stambanor byggdes. De dåtida beslutsfattarna tänkte längre än dit nästippen nådde. Tack för det modiga förfäder och d:o mödrar!

Vi är kreditvärdiga och har unikt låg statsskuld. Investera! Dags också snart att av miljöskäl glömma det obsoleta ”mjölkflyget” till och från Bromma.

Speldjävulen

Av , , 2 kommentarer 4

Alla som läser tidningar och deltar i sociala medier ser det dagligen och stundligen, den massiva reklamen för spel om pengar. Vinster utlovas dygnet runt och det är bara att klicka på hur mycket man vill satsa. Det kan man göra på jobbet, i bussen, under raster, under lunchen eller på dass. Ögonblickligen! Ministern Shekarabi har haft sina duster med spelbolagens aggressiva reklam men det vi ser idag är en liten förbättring från något mycket dåligt. Det enda rätta är att förbjuda reklam för spel överhuvudtaget i likhet med förbudet mot reklam för starka drycker. Men staten själv är ju spelmånglare!

Baksidan är spelberoendet som numera anses vara en folksjukdom. Ca 1,5 % av befolkningen lär ha åkomman. I lilla kommunen Storuman med strax under 6000 inv kan alltså finnas 70-80  spelberoende människor.

Spelberoendet förstör familjers ekonomi och förstör barnens uppväxt. Alla pengar som kan hittas går åt till spel. Googla på ordet så finner man sorgliga historier. Ena föräldern tömmer sin make-makas bankkonton och barnens sparkonton. I en tingsrättsdom kan man läsa att pappan i familjen svindlat sina närstående på 900 000, varav 300 000 från sin dotters besparingar. Under en 40-årsperiod kan det röra sig om miljonbelopp som stjäls från närstående. Möbler och ärvda smycken omsätts till spelinsatser, hemmen kan se ut som kalhyggen! Pengar till barnens kläder och fritidsutrustningar försvinner i speldjävulens gap.

Vad gör man? Socialen kan ingripa enligt nya bestämmelser i socialtjänstlagen om det finns barn, ring socialen och gör en orosanmälan, och det finns också föreningar för spelberoende. Enligt uppsatser och avhandlingar drabbas i synnerhet barnen svårt på alla möjliga sätt av spelberoende föräldrar. Ett trauma som ofta följer resten av livet. Tömmer man en närståendes konton är det en fråga för polis och åklagare. Beroendet är lika starkt som alkoholism och då lär det inte spela någon roll vad de anhöriga säger. Att låna ut pengar, ja det heter faktiskt så trots att ”lånet” aldrig kommer att återbetalas, är mera till stjälp än hjälp. Precis som alkoholisten kommer att svika så kommer den spelberoende att svika. Antagligen är det bäst att ”mecenaterna” helt enkelt säger stopp och inte lånar ut en enda krona. De säger ju inte att de måste låna till spel, orsakerna påstås vara helt andra. Bilen måste repareras, det finns inte pengar till hyran, julklappar, någon tjuv har tömt bankkontot och gud vet allt.

Finito, game over! Kom igen när du gått i behandling och varit dokumenterat helt ren i minst ett par år. Att vara snäll och ösa ut pengar är motsatsen till hjälp!