Den politiska adeln

Av , , Bli först att kommentera 5

Anders Isaksson publicerade en bok med den titeln år 2002. Han menade att politiken blivit ett yrke som vilket som helst. Få medborgare valdes in i Riksdagen utan att vara barn till riksdagsmän, landstingsledamöter och kommunpolitiker. Det har också blivit ett lukrativt yrkesval. På 1960-talet var månadslönen för en gymnasielärare och en riksdagsman ungefär lika stor. I dag tjänar riksdagsmannen dubbelt så mycket. Reträttplatserna för avdankade politiker avlönas också väl.

Det gynnar också den politiska karriären att vara kompis med inflytelserika politiker eller vara medlem i föreningar där politiker brukar visa upp sig. T ex i slutna sällskap som Frimurarna och Odd Fellows som leker ”hemliga klubben” precis som jag och mina barndomsvänner höll på med i 12-13-års åldern. Jag minns inte vad de hemliga klubbarna hette, kanske mest beroende på att vi ledsnade på barnsligheterna när vi mognade som människor i 14-års åldern!  I Umeå finns det i detta nu ett antal politiker som utför sina riter och spektakel i Frimurarna och tycker att det är politiskt förståndigt, upp i hög ålder.

Jag ska inte ta upp särskilt många exempel på politisk adel eftersom de är lätta att hitta med hjälp av google och böcker i ämnet, t ex den av mig ovan nämnda. Alla partier torde vara inblandade i detta. I Göteborg har unga ättlingar till den ”starke mannen” Göran Johansson (s) gjort kometkarriärer i politiken med ett och annat magplask som resultat.

I partiet Liberalerna ser vi nu ett tydligt exempel när ny partiledare ska väljas. I ena ringhörnan sonen till en känd riksdagsman och folkpartist. Sonen heter Erik Ullenhag och han har väl knappast sysslat med någonting annat än politik i sitt liv med undantag för ett intressant och välavlönat jobb som ambassadör i Jordanien. En förläning. I andra ringhörnan Nyamko Sabuni som har fått kämpa sig fram via studier och hårt arbete. Ullenhag anses stå för den s k ”socialliberalism” som sänkt partiet till under 4 % i valmanskåren. Sabuni anses vara ”högerliberal” och är definitivt ingen socialdemokraterna light. Min uppfattning är att Liberalerna sjunkit för att de försöker vara bättre än socialdemokraterna själva på socialdemokratisk politik. Socialdemokraterna och Liberalerna liknar tektoniska plattor som kolliderat med varandra. Liberalerna har rört sig vänsterut och socialdemokraterna höger ut. När socialdemokraterna rör sig högerut måste också Liberalerna röra sig högerut för att undvika en förödande tektonisk kollision och jordbävning.

Alla partier är idag ”sociala” i olika grad. Säger platt ingenting i dessa tider. Väljs inte Sabuni som partiordförande är det nog godnatt och game over!

Assange-kattägaren

Av , , Bli först att kommentera 1

Aftonbladets Åsa Linderborg har naturligtvis skrivit ihop någonting även om detta. Denna gång undviker hon dock att anklaga någon svensk docent i Rysslandsstudier för att vara brittisk spion. Åsa Linderborg brukar ju ändå blicka ut över stora vida världen iförd Vladimir Putins glasögon. Men det kommer väl. Är inte svenska åklagare och försvarsadvokater i våldtäktsutredningen (målsägandebiträden) också brittiska spioner?? Världen väntar med spänning på kulturoraklets avslöjanden.

Farhågorna för att USA:s rättsväsende kommer att stämma svenska media för att ha publicerat Wikileaks stulna material tror jag inte alls på. För Åsa Linderborg är USA och har alltid varit detsamma som stora stygga vargen. Även under det Sovjetiska förtrycket och STASI-epoken.

Och den urinerande och bajsande katten på ambassaden. Det är väl tragiskt nog kanske för sent för Åsa Linderborg att adoptera den.

Nyamko Sabuni kandiderar

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag noterar med tillfredsställelse att Sabuni kandiderar till posten som partiledare för Liberalerna. Det ”socialliberala” konceptet har passerat bäst-före-datum med några årtionden. Mycket har hänt sedan knökvänstern dominerade debatten på 1960-70-talet. Det är en dålig idé att fortsätta att vara något slags socialdemokraterna light när kampen om väljarna i mitten blivit viktig för flera partier, inklusive socialdemokraterna! Liberalerna kanske borde omprofilera sig och attrahera en bredare publik. Det räcker inte med att vara ”skolpartiet” när flera partier slåss på den arenan.

Den tilltänkta kandidaten Erik Ullenhag är förknippad med den politik som misslyckats och torde leda Liberalerna rakt ned i källaren. Nu verkar Centerpartiet vara det mest profilerade liberala partiet i Sverige vilket är ett nederlag för det parti som heter just ”Liberalerna”. För min del är mitt starkaste minne av Ullenhag när han som minister sade nej till en lag som även skulle förbjuda  könsstympning av nyfödda gossebarn. Där fegade liberalen Ullenhag ur rejält och nyfödda barn får fortfarande smaka kniven i Sverige år 2019. Ett synnerligen oliberalt ställningstagande!

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

”Män” som slår

Av , , Bli först att kommentera 5

Detta är en folksjukdom. Enligt någon undersökning är det så många barn som sett sin pappa (äkta-styv- eller bara korkad) slå sin mamma att det förmodligen rör sig om  uppåt 100 000 svenska män som åtminstone någon gång misshandlar sin kvinna. De finns i alla samhällen och socialgrupper vilket socialen och kvinnojourerna vet. Och jag vet!

Jag hörde på ”ringprogrammet” i P1 29/3 och en kvinna ringde och började stundtals gråtande berätta sin situation. Hon vågade inte anmäla honom eller söka hjälp hos kvinnojouren eftersom hon då tillsammans med sin son skulle förlora sin bostad som ägdes av misshandlaren. Hon kände sig helt utan hopp. Jag blev så upprörd att jag kunde ha sprungit ut i skogen och brutit av en tall av frustration! Programledaren gav henne några goda råd och dessutom tror jag att brottsoffrets namn nämndes i programmet så jag hoppas att släkt och grannar sätter stopp för detta missfoster till ”man”.

Jag såg nyss i tidningen att en man som misshandlat sin kvinna och bl a slitit bort hår från hennes huvud dömdes till samhällstjänst och frivårdens behandlingsprogram. Minst 1 år i finkan tycker jag att man kunde kräva för ett så vidrigt brott. Domen är en ytterligare kränkning av brottsoffret.  Besöksförbuden som döms ut skiter ju också  dessa ”män” i.

Om man hör dunsar och skrik från en bostad – anmäl till socialtjänsten. Om någon kvinna har svårförklarliga blåmärken- anmäl! Om det är någon i hög samhällsställning anmäl ändå!. Socialen utreder och i förekommande fall kontaktar polis.Jag har vid två tillfällen i mitt liv anmält misstänkt kvinnomisshandel men kanske borde gjort det fler gånger.

En sista undran. De ”män” som skriver förhånande och hatiska inlägg mot en världskänd svensk 16-årig tjej på sociala medier. De kan väl inte vara friska. Kanske de skulle ställas inför följande fråga: Har du slutat slå din kvinna?

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Sveriges mest kända kvinna utomlands

Av , , Bli först att kommentera 5

Det regnar internationella utmärkelser över Greta Thunberg.Jag utnämner härmed Greta till Sveriges för närvarande  mest kända och beundrade tjej/kvinna ute i den stora vida världen. Det kan inga bittra marginaliserade män och gula västar ändra på. Jag tror dessutom att det bara har börjat.

Ungdomarna visar vägen genom sina kunskaper och sitt engagemang. Greta Thunbergs tal i går i Goldene Kamera i Berlin är bland de bästa jag läst. Reaktionerna utomlands är också översvallande, även i sociala medier, undantagandes Sverige där några bittra akterseglade män inte kan hålla sig.

Jag tycker att Greta nu kan nämnas i sammanhang som Mahatma Ghandi, Martin Luther King, Malala och Nelson Mandela. Människor som gjort avtryck i människors tänkande i hela världen.

Låter ännu kanske övermaga och lokalpatriotiskt men jag tröstar mig med att dessa jämförelser är vanliga i stora vida världen, ja på alla kontinenter.

Gretas tal

My speech tonight at Goldene Kamera in Berlin. There is no recording available without me dubbed into German yet…
so here it is:
I dedicate this award to the people fighting to protect the Hambach Forest. And to activists everywhere who are fighting to keep the fossil fuels in the ground.

We live in a strange world. Where all the united science tells us that we are about 11 years away from setting off an irreversible chain reaction way beyond human control that will probably be the end of our civilization as we know it.
We live in a strange world where children must sacrifice their own education in order to protest against the destruction of their future.
Where the people who have contributed the least to this crisis are the ones who are going to be affected the most.
Where politicians say it’s too expensive to save the world, while spending trillions of euros subsidizing fossil fuels.
We live in a strange world where no one dares to look beyond our current political systems even though its clear that the answers we seek will not be found within the politics of today.
Where some people seem to be more concerned about the presence in school of some children than the future of humankind.
Where everyone can choose their own reality and buy their own truth.
Where our survival is depending on a small, rapidly disappearing carbon budget. And hardly anyone even knows it exists.
We live in a strange world. Where we think we can buy or build our way out of a crisis that has been created by buying and building things.
Where a football game or a film gala gets more media attention than the biggest crisis humanity has ever faced.
Where celebrities, film and pop-stars who have stood up against all injustices will not stand up for our environment and for climate justice because that would inflict on their right to fly around the world visiting their favorite restaurants, beaches and yoga retreats.
Avoiding catastrophic climate breakdown is to do the seemingly impossible. And that is what we have to do.
But here is the truth: we can’t do it without you in the audience here tonight.
People see you celebrities as Gods. You influence billions of people. We need you.
You can use your voice to raise awareness about this global crisis. You can help turn individuals into movements. You can help us wake up our leaders – and let them know that our house is on fire.
We live in a strange world.
But it’s the world that my generation has been handed. It’s the only world we’ve got.
We are now standing at a crossroads in history.
We are failing but we have not yet failed.
We can still fix this.

It’s up to us.

Josefin Nilsson och hennes baneman

Av , , 3 kommentarer 11

Nu agerar folk i Dramatenskådespelarens närhet. Efter över 20 år! Den nu 71-årige skådespelaren får lämna scenen först nu, kvarvarande föreställningar där han är med ställs in. Skådespelaren dömdes för över 20 år sedan till 3 månaders fängelse för misshandel och förföljelse av Josefin. Hovrätten sänkte straffet till villkorligt 1997 och han behövde inte skaka galler. I hovrättsdomen betonas att han efter rättegången i tingsrätten inte vågat röra sig ute som tidigare. Det är alltså så synd om våldsverkaren att sådant trams måste skrivas in  i domen. Rättsexperten och professorn Mårten Schoultz tycker också att det är märkligt. Det är väl ingen hemlighet, inte ens för domstolar, att psykopatiska narcissister alltid i första hand tycker synd om sig själva!

Jag måste säga att ”om detta hade jag ingen aning”. Jag tyckte det var förfärligt att Josefin var sjuk och dog. När jag nu tar del av orsakerna till hennes död stiger ursinnet. Gärningsmannen har inte bara fått fortsätta att skådespela på Dramaten han har dessutom fått delta i TV-såpan Fångarna på fortet vilket är ytterligare förtryck och hån mot brottsoffret Josefin. ”Kulturprofiler” har tydligen fått bete sig som svin med omgivningens goda minne.”Nobelmannen” som först nu får skaka galler efter årtionden av övergrepp, Ingmar Bergman och nu Josefins baneman. En annan som ännu så länge behandlas med silkesvantar är popsångaren Michael Jackson.

Den storm av folklig vrede vi nu bevittnar är förståelig. Jag har i kommunala sammanhang under årens lopp fått slåss för småslantar till kvinnojouren. Idag råder enighet i riksdagen om att kvinnojourerna ska ha bra stöd. Vart 10:e barn har fått bevittna hur mannen i familjen slår mamman vilket ofta leder till psykisk ohälsa och självmord senare i livet. Kvinnomisshandel är en folksjukdom hos män! Det måste bli OK att agera mot detta utan att riskera sitt jobb för ingen ska tro att detta är ett problem enbart bland småkriminella. Min erfarenhet är att detta förekommer även i samhällets högre kretsar!

Autentiska citat från den uppburne skådespelarens vokabulär mot Josefin. ”Jag vaknar hela tiden av hat. Din tjocka grisfarmarfitta. Jag lovar dig min hämnd. Din feta gris. Ditt feta jävla arsel”  osv osv.

I den här psykopatens sinnevärld är även Josefins föräldrar lägre stående eftersom de är jordbrukare på Gotland. Vedervärdig människosyn! Nu andas jag djupt och publicerar detta

 

Kristdemokraterna vilse?

Av , , Bli först att kommentera 6

Det verkar som om den moraliska kompassen inte längre fungerar för KD under ledning av Ebba Busch Thor. Kompassnålen snurrar runt runt. Utspelen handlar om personangrepp på andra partiledare och ett allt intimare förhållande till SD. Kungen, undersåten och fäderneslandet.Språkbruket är också långt ifrån rumsrent, t ex beskyllningar mot en annan partiledare för att vara en quisling och förrädare. Dubbelblondinerna, Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal, kasserar därmed in röster från väljargrupper som frekvent använder ord som landsförrädare och quislingar om i stort sett allt som är till vänster om SD och KD. KD kan kanske inte nå fler sympatisörer framöver än genom att kannibalisera på SD och hur ska SD möta det hotet?.

Skillnaden mellan SD och KD består väl nu mest i att SD är samma parti både före och efter valet medan KD genom populistiska utspel efter valet förefaller vara ett helt annat parti. Många väljare torde fundera över vad det var man röstade på. Grisen i säcken förmodligen.

Och vad säger den gamla kärnan i KD om det spektakel som nu utspelas framför deras ögon. Stackars Alf Svensson! Han skulle behöva några kramar idag.

Tyvärr kommer de populistiska utspelen att fortsätta. Dubbelblondinerna har fått blodad tand. Jag har bevittnat några Livets Ord-möten i TV och på Youtube och sett extasen över ekonomisk framgång och tycker mig känna igen samma typ av upphetsning hos dubbelblondinerna över framgången hos väljarna idag. Framgång till varje pris, även till förlust av moralisk kompass och de gamla kärnväljarna som har kristen moral och etik som rättesnöre. Ulf Ekman flydde till katolicismen när framgången började stå honom upp i halsen. Förmodligen med välfylld bankbok, men det är en annan historia. Sara Skyttedal har för övrigt liksom Ulf Ekman konverterat till katolicismen och hon köper väl därmed hela paketet med homofobi, kvinnans underordning, kvinnan vid spisen, straff för hädelse mm. Ulf Ekman var känd för att på Livets Ords möten högljutt tjoa att han och Livets Ord älskade pengar. Älska pengar!! Ju mer pengar man gav till honom och Livets Ord desto rikare blev man. Pengar, pengar, pengar! Livets Ord tjänar även skattepengar på att driva religiösa friskolor, våra skattepengar.

Skyttedal deltog i en misstävling för många år sedan men vann inte och blev därför inte kvalificerad till miss Universum-tävlingen där hon förmodligen fått träffa rikemanspojken Donald Trump. Idolen? Sara, Sveriges svar på Sarah Palin? Hon som talade med andar på nätterna.

Vi är lyckliga!

Av , , Bli först att kommentera 4

Enligt FN:s lyckoindex är vi på sjunde plats i världen bland 156 undersökta länder. Finländarna är lyckligast. De nordiska länderna ligger oftast högst upp i mätningar av lycka, levnadsstandard mm. Man kan också konstatera att de länder som ligger topp 30 nästan uteslutande är demokratiska länder med fria val, flerpartisystem, yttrandefrihet, oberoende domstolar, lagstiftande parlament, fri press.

Ett land som ligger långt ned är Ryssland på 68:e plats trots att landet i förhållande till folkmängden har massor av missiler, kärnvapen, stridsvagnar och stridsflygplan och som är på krigande fot mot grannländer med stort internt massmediastöd.  Det attackerade Ukraina som får sina söner dödade dagligen är ännu olyckligare och ligger på 133:e plats. Venezuela ligger på 108:e plats, men det är före det jättelika och långa strömavbrottet. Troligen är de ännu olyckligare idag.

De svenskar som i sociala medier påstår att vårt land är på väg till h-vetet har onekligen uppförsbacke. Vi är ett rikt land och konsumerar av hjärtans lust. Arbetslösheten är låg.  Vi skulle nog ligga topp-tre om vi slapp den misslyckade integreringen med dödsskjutningar nästan dagligen. Vill vi bli topp-tre får vi göra något åt gangsterväldet i vissa områden. Gangstrarna avvecklar sig själva frenetiskt men den vägen är inte framkomlig om vi vill lösa problemet. Det finns alltför många som fyller de platser som blir tomma.

Heja Sverige, vi är trots allt bland världens lyckligaste länder.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Klimatet och EU

Av , , Bli först att kommentera 1

EU-valet närmar sig och de olika partierna försöker profilera sig på de viktiga frågorna. För ”vanligt folk” torde ödesfrågan klimatet vara den kanske viktigaste. I synnerhet för ungdomarna som förhoppningsvis ska ha en bra värld att leva i om 60 år. Ungdomar över hela världen har fått en frontfigur i svenska Greta och ”skolstrejker för klimatet” sprider sig.

Jag ska förbigå det primitiva hatet mot svenska Greta med hänsynsfull tystnad. Det är främst ett inhemskt svenskt problem för marginaliserade män som ser sin livsstil hotad och som nog rent allmänt har svårt för intelligenta och smarta flickor.

Vi har partier som är högprofilerade på klimatfrågan, t ex Miljöpartiet. Vi har partier som är högprofilerade på att förlöjliga nödvändiga klimatåtgärder t ex Moderater och Kristdemokrater. Naturligtvis är det för att attrahera vissa väljargrupper som ser sin livsstil hotad. Bensinskatt och flygskatt är här betydligt viktigare än skatter på mat och arbete. Knappt någon nämner att oljelandet Norge, som har sådan fantastisk glesbygdspolitik, har betydligt högre bränslepriser än Sverige.

Men det finns naturligtvis möjligheter att blanda bort korten. Moderaterna och Kristdemokraterna, som profilerar sig på motstånd mot flygskatt och bensinskatt, har hittat räddningen i kärnkraften.I stället för att vidta åtgärder här och nu mot den slösaktiga förbrukningen av fossila bränslen föreslår de att EU ska bygga ut kärnkraften i mycket stor skala. Simsalabim då behöver vi inte göra något för att minska energiförbrukningen i transportsektorn och nöjesmotorismen i natur, i luft (charterresor) och på vatten. Vår miljö väntar inte men på utbyggd kärnkraft får vi vänta i 15-20 år och den blir ofantligt dyr i jämförelse med t ex solkraft och vindkraft. Vem skall betala? Vart har klimatproblemet tagit vägen om 15-20 år?

Kanske skolungdomarna, vår framtid, kan förändra inställningen till klimatproblemet genom påverkan på sina föräldrar hemma vid köksbordet. De klimatstrejkande skolungdomarna runt hela världen som inspireras av svenska Greta inger hopp.

Greta!

Av , , 1 kommentar 8

Fenomenet Greta har av några stortingsledamöter i Norge nominerats till Nobels fredspris. Det finns nu 301 nominerade så chansen är alltså 1 på 301 för närvarande. Motiveringen är att klimatförändringarna kan medföra att områden på jorden med stor befolkning kan bli obeboeliga i framtiden och därmed framkalla folkvandringar av hittills ej skådad omfattning vilket kan orsaka krig. Vi vet ju redan vad den lilla ”folkvandringen” från krigets Syrien orsakat i människors sinnen i form av främlingsfientlighet och hat. Prisnomineringen är alltså inte särskilt långsökt men hatinläggen mot Greta på Facebook har ju som väntat triggats igång i ännu värre omfattning än tidigare. Och som vanligt angrips Gretas familj för att de stöttar sin dotter! Vämjeligt!

Greta är nu förmodligen mera känd jorden runt än vår kung och statsminister. Hon har talat inför FN och World Economic Forum  och elevdemonstrationer för klimatet äger rum runt hela jordklotet med Greta som inspiratör. Nu på fredag i uppåt etthundra länder! Det är ju faktiskt dagens skolungdomar som ska leva på den här planeten i ytterligare minst 70 år.

Men vad händer? De bittra män som tidigare öst galla över Greta går nu bananas p g a den norska nomineringen till Fredspriset. Bittra män reagerar med förlängda märgen utan att ens läsa stortingsledamöternas motivering.

Greta håller på att bli lika känd som en annan beundransvärd tjej, Malala, som sköts i huvudet av talibaner för att hon hävdade tjejers rätt att gå i skola. Talibaner är uteslutande obildade män med ett extremt behov av att kontrollera kvinnor från vaggan till graven. I Malala-fallet angrips fortfarande Malalas familj för dotterns kamp för rättvisa. Det finns tydligen talibanliknande beteende både där och här..

Vi borde vara stolta i Sverige över att fenomenet Greta sätter vårt land på världskartan i klimatfrågan. En stor del av jordens 7 miljarder människor är barn och skolungdomar som vill ha en framtid. De ser svenska Greta som en förebild. Det kan inga bittra män i Sverige ändra på!

1 kommentar
Etiketter: , , , , , ,