Healingspektaklet John of God polisanmäld

Av , , Bli först att kommentera 2

Den i våra trakter välbekante ”healern” John of God (Gud) i Brasilien har råkat i blåsväder. Han påstår sig kunna helbrägdagöra svårt sjuka människor genom ”handpåläggning” och mumlande diverse ramsor. Miljontals människor från hela världen har besökt John of God! Ett större antal västerbottningar har också besökt John of God genom åren via organiserade gruppresor. Handpåläggningarna har i ett antal fall nu tydligen gått för långt eftersom han är anmäld av flera kvinnor för sexuella övergrepp. Oklart dock om någon från vårt län varit utsatt.

Känner man sig som Gud eller Guds budbärare är det tydligen nära till hands att ge sig rätten att lägra flickor och kvinnor vilket det sannolikt finns miljontals exempel på från tidernas begynnelse. En av de värsta var Jim Jones, som även är känd för världens största kollektiva självmord i Jonestown i november 1978. Om jag minns rätt var det dags för flickorna, döttrar till sektmedlemmar, när de fyllt 14 år att invigas av Guds utsände, d v s Jim Jones i egen gudomlig person.

Beträffande bl a healingen i Brasiliens djungler bör konstateras att det inte finns några vetenskapliga bevis på att medicinmäns och healers mumlande och besvärjelser har någon botande effekt på människor. Men tron kan kanske få folk att känna sig bättre för stunden?

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Regeringsbildning pågår

Av , , Bli först att kommentera 0

Vi har en konstitution och vi har ett valresultat. Allt bygger på demokratiska processer och rättvisa val. Jag tycker det är lite urspårat att tala om ”lekstuga” när regeringsbildningen är extremt svår utifrån valresultatet. Några ser till och med ut att längta efter en diktator eller enväldig kung som bestämmer över våra huvuden. Stalin, Hitler, Pol Pot, Mao etc  behövde minsann inte använda tid för att ta hänsyn till folkviljan och bråkade några medborgare fanns galgar, Gulag, nackskott  mm som lösning på politiska problem. Putin, omhuldad i ett visst parti, är en något snällare variant av despot men han hinner ställa till med mycket jävelskap om han behåller hälsan i 20 år till!

Socialdemokraterna har dominerat svensk politik i över 50 år och den eran ser ut att vara definitivt över. Partiet är ett parti bland andra men många har svårt att förhålla sig till denna stora förändring. Socialdemokraterna har fått ändra sin politik fortlöpande sedan 1970-talet för att attrahera en växande medelklassmed en ”högervridning” som resultat. Politiken under perioden 2014-2018 har kännetecknats av en viss ”vänstervridning” för att få stöd från V i Riksdagen. Utökade föräldraledigheter är ett exempel på röstfiske som Sverige knappast har råd med men som kastades fram i valrörelsens slutskede.

Vi har två ytterlighetspartier i V och SD. Däremellan finns tre fjärdedelar av väljarna som jag tycker borde få genomslag i regeringsbildningen. Alltså ingen ytterlighetspolitik med stort inflytande från V eller SD. Jag räknar numera S till mitten i svensk politik och detsamma gäller M, KD, L, C och MP.  För att en regering med handlingskraft ska kunna bildas får faktiskt alla partierna i mitten göra avkall på några av sina hjärtefrågor. Svårast kanske det blir för S med den självbild som partiet släpar på sedan storhetstiden. Det är inte mer än 40 år sedan partiet ville förstatliga bankerna och övertagande av storföretagen medelst löntagarfonder är av ännu senare datum. S har kontinuerligt distanserat sig från socialiseringslinjen sedan dess och ytterligare anpassningar är nog av nöden om partiet ska vara relevant i framtiden.

Sverige behöver en handlingskraftig regering och då är det svårt att räkna bort socialdemokraterna. Ingen regering med behov av stöd från ytterlighetspartierna, tack!

Bli först att kommentera
Etiketter:

Kulturprofilen 2½ år på kåken

Av , , Bli först att kommentera 3

Reaktionerna på den fällande domen mot ”kulturprofilen” är många och  likartade. En ny era inträder där maktmänniskor får tänka om när det gäller att ta för sig och våldföra sig mot kvinnor eller uttrycka sig sexistiskt om medarbetare och kollegor. Det är väl också mer än väntat att några tycker att  Meetoo-rörelsen är ett hot mot rättvisan och rättssäkerheten och beviset för det är ett fåtal fall med kändisar som anmälts  och anmälningarna har inte lett till åtal eller att vederbörande i något fall friats i domstol.  Mot dessa fåtal fall bör ställas de tusentals fall som före den nya lagen inte gått till åtal. Tusentals fall med brottsoffer som inte fått upprättelse.  Media får väl också ta lärdom och vara försiktiga med att hänga ut folk innan våldsmännen är dömda. Det är väl kändisskapets baksida att identiteten efter en anmälan har en tendens att sprida sig som en löpeld i sociala medier.

Men hovrättens dom idag har i alla fall fått mig att må mycket bra och tro på att rättvisa finns.

Diplomatiskt språkbruk

Av , , Bli först att kommentera 5

Putin har beordrat eld mot Ukrainska fartyg som enligt ingångna avtal trafikerat sundet mellan Krim och fastlandet. Det kallas i många media för ”kris” mellan Ryssland och Ukraina! Med samma språkbruk skulle man kunna säga att när en bankrånare ger eld mot personalen i en bank har det uppstått en ”kris” mellan bankrånaren och banken ifråga. Medlare måste inkallas för att lösa ”krisen”!

Ack ja. Och Sveriges regeringar och riksdagar har de senaste 18 åren haft loppis på det Svenska försvaret. Ja ja, jag har köpt ett antal spadar och utrustning av högsta kvalitet för en spottstyver. Ska jag tacka Putin för det?

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Brandstationen som försvann i Storuman mm

Av , , 3 kommentarer 30

Jag väntar med brandstationen till slutet av detta inlägg.

Mitt första möte med Storumanpolitiken var ett årsmöte med Folkpartiet omkring 1996 sedan jag efter 40 år flyttat tillbaka till kommunen. På mötet ifråga förevisade en styrelseledamot i Storuman Energi overheadbilder på affärerna. Bolaget är hälftenägt av kommunen. Alla kurvor pekade uppåt, uppåt och det förutspåddes att de framtida aktieutdelningarna skulle bli stora bidrag till skola, vård och omsorg mm.  Jag blev häpen över att Storumans politiker använde skattebetalarnas pengar som riskvilligt kapital i företag som sålde el till Stockholmare och Skåningar så jag kunde ju inte vara tyst. Efter föreställningen ställde jag en försynt fråga om det var förenligt med folkpartistisk ideologi att kommunen med skattepengar som riskkapital bedrev elhandel på marknaden.  Det hör till saken att jag hade dystra erfarenheter av kommunalt företagande i Arvidsjaur men även i Vilhelmina. Tystnaden blev öronbedövande och jag var tydligen glädjedödare med min fråga.  Politikern och styrelseledamoten i energibolaget var senare ordförande i valberedningen i partiet och efter detta partimöte hade jag en svuren fiende visade det sig. Jag  hamnade dock snart på valbar plats till fullmäktige och var vice ordförande i omsorgsnämnden i  ca 10 år. (1½ år som ordförande). Jag tog senare upp aktieägandet i Storuman Energi på snart sagt varje bokslutsfullmäktige (kommunen ägde hälften).  Några års stora förluster i bolaget på sammanlagt över 30 miljoner fick mig att agera och jag föreslog i fullmäktige avyttring av kommunens aktier. Jag vann  omröstningen i juni 2014 om avyttring av aktierna med någon rösts övervikt genom att ett par ledamöter gick mot sin partilinje i s-partiet. Denna avyttring avses  ske hösten 2018 enligt pressmeddelande.

En annan stridsfråga var flyget i Gunnarn. På ett fullmäktige i Hemavan i början på finanskrisen  föreslog ordföranden i flygplatsbolaget att kommunen skulle upphandla flyg på Gunnarn trots att staten uppenbarligen drog in sitt driftsbidrag. Jag och några andra modiga ledamöter argumenterade emot och ville fälla förslaget med tanke på sannolikt mycket stora förluster för skattebetalarna. Vi blev sannspådda. Vid omröstningen var vi endast 7 st ledamöter  från olika partier som reserverade oss mot beslutet. Namnen på dessa modiga borde ristas in på en kommunal stentavla utanför kommunalhuset! För det visade sig att kommunens finansiella reserver tömdes på 25 miljoner på bara 1½ års flygning. Omsorgen jagades för att spara pengar på plasthandskar och blöjor mm mm. Ändå sjönk kommunens likviditet till nivåer som skulle skrämt slag på banken om det vore fråga om ett privat företag. Ändå!! Ville en minoritet bestående av C,L (utom jag), M och KD fortsätta med den totala galenskapen in i det s k kaklet. Det var också tal om misstroendevotum mot den socialdemokratiska ordföranden som denna gång inför kommunalekonomisk apokalyps tillsammans med sitt parti satte klackarna i marken! Numera tickar väl flygplatsen  i Gunnarn ett par miljoner per år och Lycksele fortsätter med att vilja såga ned träden på sin begravningsplats.  Ännu en gång blev jag alltså serieglädjedödare i mitt parti och valberedningen uppskattade  inte mina försök att bespara skattebetalarna förluster på tiotals miljoner.

När valberedningen var klar med nomineringarna till fullmäktige inför perioden 2010 – 2014 hade den puttat ned mig till en plats långt ned på listan med en minst sagt skruvad poängräkning.  Ett av ”mattesnillena”  i valberedningen var den jag retat upp om elbolaget och ett annat ”snille”var från min hemby Långsjöby!!  Medlemmarnas rangordning i provvalet hade valberedningen delat upp i tre grupper så att t ex en kandidat som av medlem placerats på 5:e plats fick samma poäng som en kandidat som  placerats på första plats. Jag råkade ha många förstaplatser i provvalet men nöden är uppfinningarnas moder även i valberedningar.  Ett par partivänner erbjöd dock spontant sina platser på listan till mig och jag kom på det sättet högre upp. I 2010 års val kryssades jag av väljarna in på första plats för Liberalerna i fullmäktige! Till valberedningens nesa och förtvivlan. Jag skulle därmed automatiskt ha blivit gruppledare i fullmäktige för partiet, men se det blev jag inte och jag blev därför  ”politisk vilde” men fortfarande en äkta liberal!

Efter att jag slutat som aktiv politiker blev jag som skattebetalare upprörd när kommunen beslutade att bygga butikslokaler åt XL-Bygg för ca 20 miljoner. Företaget är en stor butikskedja och skulle utan vidare kunna bygga lokalerna själva men problemet för XL-Bygg  (och kommunen) är att butikslokalerna genast efter färdigställandet skulle ha ett marknadsvärde på kanske 2 miljoner. Storuman har tyvärr ett överskott på butikslokaler. Kommunens skattebetalare avsågs alltså ta den ekonomiska risken för en butikskedja genom att bygga och hyra ut lokaler. Detta tilltag av de styrande i Storuman strider mot alla principer för kommuners möjligheter att hjälpa företag inom handeln varför jag skrev ett överklagande som flera andra kommunpolitiker skrev på. Vi vann i två instanser och då gav kommunstyrelsen upp. Jag vill här poängtera att jag inte har något emot XL-Bygg som företag utan är tvärtom glad att vi har en stark butikskedja inom byggvaror i centralorten.

Så till försäljningen av brandstationen. Jag vet bara vad jag sett i media men kan konstatera följande. Orsaken uppges bero på att brandstationen och kommunförrådet med beteckningen Förrådet 1 tidigare slagits ihop med industrifastigheten Montören 1. När Montören 1 (inklusive brandstationen) nu sålts till en företagare i Umeå uppmärksammade kommunen inte att brandstationen ingick. Nu vill kommunen ha tillbaka brandstationen men köparen har ju köpt den och vill inte bara ge tillbaka den utan vidare. Hela fastighetsförsäljningen uppges röra sig om 4 miljoner. Enligt mediauppgifter vill nu företagaren i Umeå ha 10 miljoner för att sälja tillbaka brandstationen till kommunen förebärande gjorda investeringar. Företagaren tycks sitta med trumf på hand. Jag tror att denna fatala miss är något som hängt med i papperen från början och ingen i beslutsprocessen har förstått att brandstationen försvann  i rök och damm. En sådan här egendomsförsäljning bör ha passerat fastighetsbolag, bolagskoncernen, kommunstyrelsens au, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Kommunpolitikerna har digra luntor att gå igenom inför varje sammanträde och ingen har reagerat MEN jag funderar om inte en fastighetskarta bifogats försäljningsavtalet där det framgår vilka byggnader som ingår i fastighetsförsäljningen! Det brukar vara kutym i fastighetsaffärer. Alla som bor i östra kommundelen vet nog exakt var brandstationen ligger väl synlig från äldreboendet Tranan. Det var väl inte där affären gjordes upp??

De flera 10-tals miljoner som skattebetalarna förlorat genom kommunpolitikernas tillkortakommanden i föregående  svindlande ”affärer” är kanske värre eftersom penningsprättandet skett fullt medvetet och i brist på kompetens! Kanske dags att anlita mig som konsult??

 

3 kommentarer
Etiketter: ,

Boxning ur OS?

Av , , Bli först att kommentera 6

P g a strul inom boxningsorganisationen med ordförandeskapet riskerar boxningen att kastas ut från OS. Olympiska spelen har genom årtusenden innehållit ganska grymma grenar som t ex boxning (slagsmål). Numera används stoppade handskar  som ska skydda från alltför mycket blodsutgjutelse men det går alldeles utmärkt att utdela hjärnskakningar trots boxhandskarna. En del blir hjärndöda och några dör helt och hållet inom denna s k sport där hela syftet går ut på att skaka om den stackars hjärnan på motståndaren. Visserligen höjs sysselsättningen inom demensbranschen men jag vill ändå totalt sett sätta flera minustecken för denna ”sport”.

Nu kommer många att bli upprörda och t ex dra fram alla hjärnskakningar inom ishockeyn och det är ju förstås så att ishockeyn har urartat helt och producerar hjärnskadade spelare på löpande band. Men SYFTET med ishockeyn är ju inte att göra motståndarna medvetslösa såsom syftet är inom boxningen. Demensproduktionen inom ishockeyn är dock en bedrövlig utveckling som tyvärr förtigs av sportjournalisterna eftersom deras framgångar inom sitt yrke kräver att de håller tyst om offren för verksamheten de är satta att granska. De är helt enkelt en integrerad del av hjärnskakningscirkusen.

Nedbusningen i trafiken

Av , , 4 kommentarer 5

Det är numera omvittnat att nedbusningen i trafiken tilltagit. Höga hastigheter är vanliga t o m i byar och samhällen med 50- och 70 km begränsningar och trots vädjanden från boende i form av skyltar om lekande barn mm. Hänsynslös framfart förbi vägarbetare, räddningstjänst och andra som arbetar på och vid vägarna skördar sina offer med jämna mellanrum.

Till mångas stora förvåning har äntligen polisen tagit fram hastighetskamerorna längst bak i polisstationernas skoskåp. Farten dödar både skyldiga och oskyldiga och fartens betydelse för personskador och död behöver inte ens diskuteras även om oraklet i Umeå fortsätter hävda motsatsen intill tidens ände. De svenska böterna för fortkörning är dock beklämmande låga, någon tusenlapp rör det sig om. I Norge lär böterna vara mångdubbelt den summan. Har folk råd att lägga hundratusentals kronor extra på att kunna köra snabbare än grannen borde böterna vägas mot detta faktum. Något eller några  tiotusental kronor vore rimligare.

Jag kommer mycket väl ihåg när ett av Vilhelminas kommunalråd för många år sedan förlorade körkortet vid kontroll i Skarvsjöby. Betydligt över 80 där gränsen är 50 km/tim. Han förklarade framfarten för tidningsreportern med att han satt och pratade med sin medpassagerare och märkte inte 50-skylten men intygade att han var en mycket säker chaufför!! I Skarvsjöby borde det sättas upp minst en trafiksäkerhetskamera för det är ofta rena vilda västern där. En bil märkt Vattenfall körde t ex för något år sedan minst 100 km/tim genom byn

4 kommentarer
Etiketter: , , ,

Hörneforsälgen

Av , , Bli först att kommentera 7

Ingen farlig älg. Jag är ganska säker på att det är en fjolårskalv som stötts bort av sin mamma vilket kan ske på ett ganska så bryskt sätt. Har vederbörande inget syskon så tyr sig fjolingen till närmaste snälla varelser vilket råkar bli dessa Hörneforsbor.

Denna älg är alltså kontaktsökande och skulle kunna bli helt tam om den bjöds på älggodis mm men bäst är nog om den får bli vild.

Jag hade en sådan fjoling i skogsplanteringen en gång. Såg jag den inte på morgonen behövde jag inte vänta länge förrän den kom till min närhet, ca 20 – 30 m. Den kunde ibland försöka imponera på mig med att hoppa och skutta och bära sig åt men för det mesta gick den parallellt med mig och åt löv från buskarna. Stannade jag så stannade den.

Senare efter att planteringen var klar besökte jag stället och snart hade jag älgen intill mig. Syntes den inte till på ett tag behövde jag bara knäppa med planteringsröret så kom den rusande. Den höll alltid ett artigt avstånd på minst 20 meter. Senare i september blev den skjuten trots att jag ”fridlyst” den. Det var en unghund som hade ställt den ute i en tjärn. Det hade varit intressant att se om den nästa sommar kommit ihåg mig. Kompisen.

Bli först att kommentera

Akta barn!

Av , , 3 kommentarer 4

Akta barn-skyltar efter vägar och gator är ett sommartecken som blir allt vanligare. Många verkar också respektera dem och åtminstone hålla sig inom hastighetsgränserna, men så har vi de här undantagen, alltför många särskilt i semestertider. Stirriga yngre män som köpt en 0-100-bil och som måste visa sig på styva linan, men ibland också blekfeta äldre gossar. Det är bara att studera trafiken nära något kommunalt gubbdagis så förstår ni vad jag menar.  Såg igår en norskregistrerad bil som verkade delta i någon tävling enligt regeln skyltad hastighet gånger två. Minst. Ni vet den här bilen med 5 nollor fram och en bakom ratten…

Vad jag funderar över är hur dessa normbrytare är beskaffade inuti huvudet. Finns det någon forskning på det? Vad som är belagt i forskning är att kriminella vanligen också bryter mot trafikregler. Vad är det för folk som struntar i akta barn-skyltar? Är det samma förare som gasar förbi vägarbeten, olycksplatser och lekande barn vid vägen? Är det fråga om någon evolutionär brist? Av mänsklighetens historia är 100 år nutid bara en fjärt från en mygga. Naturliga urvalet har inte ens hunnit börja verka. Dagens människor är i evolutionär mening fortfarande stenåldersvildar bakom ratten på 0 – 100-bilar med nollor både fram och bak.

3 kommentarer
Etiketter: ,

Kvinnorna tar plats

Av , , Bli först att kommentera 6

Det har varit tydligt ganska länge nu att tjejerna satsar på studier för att skapa sig en framtid utan att vara beroende av en man. Tjejerna tar studierna på betydligt större allvar än killarna vilket visar sig i examensbetygen. Detta som en generalisering. Vi ser kvinnor på TV och i tidningsartiklar i allehanda roller. Professorer, sjuksköterskor, jägmästare, poliser, polischefer, ekonomiska analytiker, undersköterskor, tekniska chefer, personalchefer, socialsekreterare, ingenjörer,  läkare, riksdagskvinnor, statsråd etc etc. När företagare och offentliga sektorn listar sina största problem ligger oftast rekryteringen som nummer ett. Det är svårt att hitta kompetent folk till alla lediga jobb. Här kommer jag till problemet nummer ett, männen utbildar sig inte och omskolar sig inte. Det är förvisso ett omställningsproblem i vårt samhälle när olönsamma företag läggs ner och nya uppstår med större kompetenskrav. Det började med textilindustrins  nedgång och fall på 1950-60-talen och har fortsatt i andra sektorer.Vi har en mycket högre levnadsstandard idag än vi skulle haft om vi hållit fast vid det gamla.

I glesbygdskommunerna går väldigt få manliga gymnasister till högskola-universitet. Gymnasielinjer som ger ett närmast garanterat jobb, som t ex omvårdnadslinjen lockar bara enstaka killar.

Jag avslutar med en sann historia. Jag satt en gång och fikade med kommunens arbetsförmedlingschef någonstans i Sverige. Bredvid oss satt ett antal män i 20 – 40-årsåldern som nyss hade blivit arbetslösa när ett underleverantörsföretag gått i konkurs. Arbetsförmedlingsföreståndaren, som var en mycket social och trevlig person, säger då till männen ungefär följande,”nu när företaget lagts ned kanske ni är pigga på att med Arbetsförmedlingens hjälp gå någon omskolningskurs som ger er jobb igen”. Männen skruvar sig lite på stolarna varpå en tar till orda kort och kärnfullt och säger ” allri att ja sätt mä på nann skolbänk na mer”.  Något vidare samtal i frågan blev det inte. Det var slutpratat. Arbetsförmedlingsföreståndaren kunde inte dölja sin förtvivlan efteråt!

Om 100 år är väl reproduktionen det som männen ägnar sig åt medan kvinnorna sköter näringsliv och samhälle?

Bli först att kommentera