Umeås Bästa, förkortat UB, är mottot för min blogg, eller utvecklat, Umeås Bästa… inte det sämsta.

Umeå Bästa handlar i denna min första blogg om Nannabad- och simplaner på grusplanen vid Mimerskolan. Den placeringen är den sämsta i Umeå, precis som det var för över sex år sedan. Umeås Bästa här är i idrottsområdet på campus, vid IKSU. 

Nannaläge var nämligen under 2005 – 2006:s badutredande, det som fick lägst stöd i olika opinionsmätningar, bara omkring 10 procent mot 30 för Nydala och Nolia. (Campus/IKSU fanns inte med i utredandet).

Våren 2006 fastslog Badutredningen efter att ha djupdykt i tre alternativa placeringar, Nolia/Dragonfältet, Kajen och Nanna: ”Om antaget lokalprogram ska följas i övrigt kan en 50-metersbasssäng inte (fet stil av utredningen, min anm.) inrymmas i de bad som är inritade på Nanna.” Och då gällde hela kvarteret, inklusive gymnastikhuset
 
Utgångspunkten var ett lokalprogram på äventyrsbadet bättre är Paradisbadet i Ö-vik (nu utbyggd och utvecklad till Paradiset) samt 50×25-metersbassäng med mästerskapsstatus.
 
De som stod bakom utredningen var bl a ekonomidirektör Olof Burström (ordförande) samt Bertil Hammarstedt (ledamot) som idag har uppdrag att inrymma ett större lokalprogram. Dåvarande PLU, planeringsutskottet (idag Närings- och planeringsutskotter, NP) accepterade slutsatsen om nej till Nannaläge.
 
Men drygt ett halvår senare kom plötsligt beslutet att godkänna det underkända Nannaläget. Inget parti hade det som sitt bästa, man blev överens genom att vara lika missnöjda. Sedan svängde man från kommunbyggt bad till ett privatägt inbakat i ett stadsutvecklingsprojekt med kommers, handel, hotell, bostäder och P-hus. Allt med motiveringen att det skulle gå snabbare, bli bättre samt billigare för skattebetalarna.
 
Så blev det inte och icke oväntat sprack detta i höstas, 2011 (precis om Aktivariet, bad-vård-hotell-komplex på samma kvarter tio år tidigare på grund av omöjlig ekonomi). Plötsligt insåg man för litet äventyrsbad då de privata aktörerna inte använde hela kvarteret och det blev för dyrt (trots att kommunen bedömde litenheten och såg samma pris redan två år tidigare).
 
Men nu i veckan kom plötsligt uppgifter om minskad yta igen pga ett fristående P-hus, dvs en liten yta som de privata aktörerna fick underkänt för i höstas! Så vad ska nu krympas eller ändras för en större äventyrsdel som ju är beslutad om sedan i fjol? 50:an bort eller flyttad?
 
I ett framtidsperspektiv (badhus/simhall byggs för 50 år) blir Nannaplacering för bad än mer det sämsta för Umeå. Det finns inga utbyggnadsmöjligheter och har växande trafik/miljö-problem. Därmed minskar attraktionen och tillgängligheten med som följd färre besökare och än sämre ekonomi. Att citylägen inte är de bästa, insåg f ö badutredarna på sina badresor utan bäst är i det som motsvarar fritidens ”handelslägen”.
 
Umeås Bästa är äventyrs/upplevelse-bad/simhall där sådant finns redan. Som Aquarena i Holmsund eller ihop med Umelagun på Nydala. Här finns samordningsvinster både för investering och drift. 50:an blir billigast att placera intill 25:an på IKSU genom inbesparing av kompletteringsbassänger (finns där redan) och samverkan med andra idrotter. Den lösningen är också mer hållbar än en placering vid nuvarande simhall på Haga/Gammlia.
 
Mest ”framtidshållbart” är att bygga 50:an vid IKSU och ett simupplevelsebad så att detta kompletterar Ö-viks ”badparadis” och stimulerar till utbyte som ger ökad konkurrenskraft tillsammans. Botniabanan kan då få ett ”bad- och simtåg”.
 
I min bok från i höstas, Umeås Bad Historia och Framtidens Simning (som kommunstyrelsen i tisdags sa nej till mitt medborgarförslag om att köpa in den till fullmäktigeledamöterna), finns dessa framtidsmöjligheter beskrivna, också med en del ”simmovationer”.
 
I nästa blogg, måndag den 23:e april, lagomt till kommunfullmäktige, kommer ett kapitel ur boken som handlar om politiker jag mött under åren och som tvekar/är emot ett Nannabad. Politiker jag, och säkert många med mig, umebor och utsocknes, hoppas ska påverka sina partier till Umeås Bästa… inte det sämsta, för bad/simning.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.