Umeås ”Toughest” i simning, lär av simvär(l)den i Japan, Sundsvall, Tibet, Turkiet, Borås och hemmavid. Något badbolagets Nannabad inte gjort.

Umeås ”Toughest” i simning, lär av simvär(l)den i Japan, Sundsvall, Tibet, Turkiet, Borås och hemmavid. Något badbolagets Nannabad inte gjort.

Dagens ”Toughest” på I 20-området ger 50-åriga minnen av 500 m hinderbana som fanns efter fd E4:an. Tävlingen visar vikten för ”urban” utveckling med friluftsområden för nytänkande och tydligt kontrasten till en bad- och simanläggning mitt i trafikfarligt centrum.

Även I 20-området är utmärkt för en simsatsning t ex ihop med ishall och ge energivinster samt gynna nästa ”Toughest” i Umeå (bada/simma av) liksom andra utearranngemang om sportarenor finns där. Men finns ”tuffa” politiker/partier i Umeå att fånga idrottsstämningar idag och trender framöver med mod att stoppa Nannabad därför?

Här är ”tuffa” simarenor ute i världen och hemma i Sverige att inspireras och få mod av.

Nanna Turkiet Japan coll

Uppe t v är världens längsta simkanal, 800 m, i Japan. Uppe t h Sveriges längsta inomhusströmkanal, 70 m i Himlabadet i Sundsvall. I mitten t v guldsimhall i Tibet. Nere t v Medelhavets största pool, i Turkiet.

Nere t h Borås Simarena inomhus-50:a för 60 mkr och vid utebassäng där SM-veckan sommar hålls i år 2014. I mitten t h min simkanalidé 50+50+10+10 = 120 m och mitterst Simmagalleria som kombinerar 50:a, simkanal, undervisnings/mulit-bassänger och landaktiviteter som ingen annanstans i Sverige.

Nedan Umeå Badhus AB:s Nannabad med ej SM-50:a och utan utemiljö och utan nytänkande i äventyrsdelen (mer familjebad + rutschkanor), inga attraktiva bad- och simmiljöer som collagets. Och inget spännande som var meningen med badsprospektet. Än mindre tufft!

Nanna Erseus badprospekt

2 kommentarer

 1. Micke

  Är detta en politisk blogg men stoppandet av Nannabadet som ända fråga? Varför känner du så kraftigt för just denna frågan?

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Tack för frågan! Det har blivit en idrottspolitisk blogg som handlar om en fråga och som har allt större spännvidd i Umeå i synnerhet och Sverige i allmänhet. För Umeå då dessa bad- och simbygge blev partipolitiskt då simsporterna ej fick påverka läget. Och där tidigare simuppfattning var att få ny simhall i idrottsläge. För Sverige då placeringen går emot det simanläggningar normalt placeras, i frluftslägen, idrottsläge eller ihop med andra sportarenor.

   Jag känner extra kraftigt för att påverka politiken, då Nannabad inte fått någon trafikutredning och det är lätt att se hur farlig bil- och busstrafiken kring kv. Nanna är, och växer, så att det blir den idrottsfarligaste byggnationer i Umeå. Plus att allmänheten i Umeå är också emot och som jag får tydliga bevis för på många sätt. Det handlar ju om barn och ungdomar som politiken vill ska nyttja detta/denna badhus/simhall och dessa ska inte utsättas för sådana risker, när andra lägen är så mycket bättre och säkrare. Det handlar om 50 år framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.