Gammlia ”rivs” – bättre förr, med ”Lia” och mediers uppmärksamhet. Vad menar VK:s chef.red om Umeåarenor?

(NEDAN E-POSTADES UMEÅMEDIER 19/1. INGEN REAKTION, ÄN, DÄRFÖR I BLOGG)

Hej!

”Det var inte bättre förr – men det är sämre nu” är ett uttryck jag hörde i en samhällspolitisk debatt för länge sedan. Så känns det nu när jag följer umemedierna i sport-samhällsfrågor i Umeå rörande arenor och idrottsområden. 

Närmast på gång är en minskning av Umeås första och centralaste idrottsområde, Gammlia med sporthallar i söder, fotbollsarena i mitten och, nu, planerade bostäder i norr, på grusplan och simhallstomt med avsikt att riva ”simhuset”.

Nanna SM-vecka riva 2

Idag (19/1 min anm.) har Totalt Umeå en historisk bild över bassängen i ”gamla” badhuset på Kungsgatan (där en del av Vattenfalls kontor ligger) och på slutet om att det revs 1975 samt ”Och nu rivs också dess efterföljare”. (Som om rivandet pågår). 

Men det var bättre förr i fråga om att bevaka och granska politiska planer för idrottsområden och anläggningar. Alvar ”Lia” Jonsson (där Lia har med Gammlia att göra), sportjournalist och skidledare höll noga koll och bl a såg till att Stadsliden-Gammliaskogen inte byggdes sönder

Sporthallsrivningsplanerna på 1980-talet engagerade VK och VF (då) samt Radio Västerbotten rätt intensivt, vilket nog påverkade VPK att rösta med borgerliga partier så med knapp majoritet räddades en nergången/dåligt underhållen sporthall från 1958 för eftervärlden, still going strong nu. 

Varför inte bli bättre idag och djupgranska vad som riskeras med om ”Gammliabostäderna” förverkligas. Riskeras då nya Skid-SM liksom SM-vecka vinter. I medföljande collage verkar det så och då har båda SM-veckorna, sommar som vinter, förlorats till Umeå och trots förvarningar.

Jag skriver och har bilder på min blogg http://blogg.vk.se/umeas-basta/ om detta, idag (19/1 min anm.) om Sveriges kung i sammanhanget, och i collaget nedan finns 23 anrika  byggnader i Umeå som omvandlats till annat än ursprunget (kyrkan är som förr) där nu Umeå simhall står på rivningsbranten.

Nanna SM-vecka riva 3

Ibland sker förändringar i sista stund (så var det med sporthallsrivningsplanerna), mycket tack vare uppmärksamhet i medierna. Och varför kan inte idéer för en, enligt många, så unik och tjusig  simhallsbyggnad få komma fram genom reportage ni kan göra?Finns utredning för ombyggd till annat? Tjänstemannasidan förordade bevarande så där kanske man tänkt något.

Kyrka, danspalats, restaurang, kontor, bilhall, studentbostäder inuti…? Eller skidhall/gym + idrottsmuseum som jag lanserat. Eller annat (har en ny idé på gång till veckan).

Mvh/

Urban Bengtson, som kanske är med på bilden i Totalt Umeå då jag började min simbana 1960 i USS 

PS Du, Ingvar (Näslund VK:s chefredaktör, min anm.), hade en rubrik i VK om Umeås idrottsarenor måste utvecklas. Vad stod/står det för?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.