”Sjuk” förskola i Umeå följer ej nya råd, är smittriskig och har osäker utrymning, visar pedagogikanalys. Atrium-modell är ”frisk”, följer kommunråd och passar ny forskning. 

Nedan förskoleförslag i Umeå väntar enligt Folkbladetreportage 21/1 2022 på bygglov pga för liten uteyta sedan ett halvår då Byggnadsnämnden i juni 2021 avslog ansökan och…

… VK hade reportage 18/6 2021. I bloggar visade jag brister utöver uteyta där planlösning är mot råd i reviderat funktionsprogram från maj då och osäker utrymning pga avstånd ut.

”Entréer till förskolan” (nedan) är EN för tre avd – ej vid kapprum för nära ut och överblick. Genomgångsrum i allrum och i ”groventré-torg” för alla avd/plan ger mer smittspridning.

Enligt svar i enkät till rektorer i nytt F-program står om EN entré: ”blir trängsel vid in- och utgång”, dvs ökade smittrisker. Ändå pågick programrevideringen under coronapandemin!

Problem som genomgångsrum finns i min C-uppsats, 60 p, i pedagogik, 1993, ”sjuka och friska planlösningar” och om analysmetod med flödesschema för ”pedagogisk nettoyta”.

Sådan flödesanalys av den nya förskolemodellen ger då en ”sjuk” förskola för Umeå kommun. Därmed kan den bli exempel med utformning som ökar smittspridning.

TT-rep i VK 3/1 i år om ny forskning för lokalmiljöer; nedan (gråa) t v Böle förskola, 2021 – avd. delar entré – har genomgångsrum – brister i överblick – t h Kålmasken – utetrappentré.

Övriga är mina förskoleidéer, överst min UBBI-modell i FoU-projekt 1988-89 med varsina entréer med överblick, inne och in/ut, och har få genomgångsrum, dvs ger frisk planlösning.

I mitten ritning (vit) för fristående campusförskolan Professorn 2016 (2019 i kommunregi – Glaciären). Nere t v grundidén och t h Atrium-modell med ”corona”-anpassning och mer in/ut i länkar. Och den stämmer bättre med Umeås nya förskoleråd än kommunmodellen…

Den ingick även i en Corona Cup-tävling 2020 och kan bli modell för ”Smarta hus…” medan Umeås nya förskola riskerar granskning som ”sjuk” i forskningen ”Buildings post corona”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.