Umeås Simhistoria om 50:an: Önske-dröm 1988 blev 2007 politiskt Nanna-läge och 2014 ej SM-50:a; ger provi-sorier i st f godkänd 50:a i SM-vecka sommar för RF/SVT att bedöma.

Umeås Simhistoria om 50:an: Önskedröm 1988 blev 2007 politiskt Nannaläge och 2014 ej SM-50:a; ger provisorier i st f godkänd 50:a i SM-vecka sommar för Riksidrottsförbundet och SVT att bedöma.

1988

var jag med och medverkade till Umeå Simsällskaps framtagande av nedan 50:a, som Umeås främsta simmardam genom tiderna, Gunilla Lundbergs (nu Rasmuson) pappa framlidne länsarkitekten Åke Lundberg ritade i läge vid Umeå Simhall upp mot Gammliaskogen.

Nanna 50-a USS 1988

1998-2000

kom ny USS:s styrelse med (nyligen bortgångne) ordförande Pekka Karelmo och liknande 50:a i samma läge, här tillsammans med dåvarande ”simkaptenen” Hans Chrunak  Och positiva politiker i Fritidsnämnden, se under vad ordförande Christer Lindvall (S) ansåg ”viktigt hur det ser ut och att det passar både simmare och allmänhet”.

Nanna USS 50-a 1998

Nanna USS 50-a

Nanna USS-50-a 2

2004-2006

efter nya svek och ny tystnad från politiken kom 2004 Anders Ågren (M) med motion om ny simhall, antingen renoverad Umeå simhall eller på Nolia. Umeå Simsällskap var tydlig igen, 50:a och i idrottsområde, här Nolia, se från remissvar i Badutredningen 2005. Men ingen förståelse nu hos politikerna ovanför Fritidsnämndens, där gällde 25:a då, förutom Miljöpartiet. Tills valet 2006 då Socialademokraterna som sista parti godtog 50:an.

Nanna USS Nolia

2007/2008

Men i stället för att göra det bästa och lyssna till simningen, bakades in äventyrsbad med 50:an i ett stadsutvecklingsprojekt med handel, kontor och bostäder för placering i sportsämsta läget, mitt i centrum i den farliga citytrafiken och så trångt att 50:an inte uppfyller SM-krav och saknar nödvändig utemiljö. Ett projekt som spruckit (som väntat).

Därför förvånas ej nedan uppgivna svar jag fick från ansvariga i USS, hösten 2012, inga önskedrömmar här inte, inte kunna styra alls utan styras av andra politiska bevekelser, kommers i stan.

2012

”Tack för ditt mail. Tänkte bara säga att USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet.”

Nanna skolåda ritning

2014

nu, SJU år senare efter framgång med SM-vecka vinter i år 2014, vill politiken ha en SM-godkänd 50-m-bassäng för annars fås inte SM-vecka sommar. Därför nedan beslut i Kommunstyrelsens arbetsutskott om att ansöka. Och Fritidsnämnden/Umeå Fritid nu med att plocka fram provisoriska 50:a-förslag fram, som Vännäsbadets snart 50-åriga ute-50:a (trots att Vännäs kommun inte är medsökande och Umeå då inte bör få räkna in) samt uppslag om ihopbyggbar 50:a på land (vad kostar det?).

Nanna SM Vännäs 2

Nanna Vännäs Nydala - 3

Men då är detta vägs ände och bättre att flytta 50:an till läge som SM-godkänns och följa Lindvalls ord ovan: ”Det här ska inte forceras fram, det finns tid för diskussion”.

Den tiden skapas om Umeå kommun tar tillbaka de hastiga och oövertänkta 50:a-förslagen, och siktar in på ny SM-vecka-sommar-ansökan 2018/19. Och då, för att få en bestående och bra 50-m-bassäng och ”passa både simmare och allmänhet”, S-Lindvall igen även med ”så handlar det om ekonomi, förstås”.

Där smartaste lösningen och bästa ekonomin fås i samverkan med gymnastikhall, ett SImGympaHus som med öppningsbar vägg och flexibla läktarkraven liksom utemiljö vid IKSU:s simhall på campus, se ideskiss längst ner. Där ”simmovationen” simkanal med/motström får tillfälliga läktare också.

Så kanske kontakter med RF/SVT (ser denna blogg?) tack vare deras besök här öppnar dörrar för att visa vad Umeå kan som idrottstad om kommunen ser provisorier som ohållbara, det tjänar man inte på. Däremot ger en hållbar lösning med fullgod ny 50:a möjligheter att återkomma för nya SM-sommar-veckor. Särskilt med friidrott och simning nära varandra på campus som gör Umeå till bästa sommarstad i Sverige för SM.

2018/19 – 2050

Nanna simgympa hus 2

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.