Spågubbigt och cityfixerat i VK – dags för vilja, stadsdelar och girlpower!

Tidigare Umeårevyförfattaren, mm, numera mesta krönikören om Umeå, Benny Karlsson, spår idag 31/12 för 2016 om staden som ”Vill.Mer.” i dagens VK och på vk.se (http://www.vk.se/plus/1606844/karlssons-spadomar-infor-2016). Och spår som en ”spågubbe” om 13 MÄN och 2 KVINNOR i Umeå! Inte särskilt representativt för ett Umeå som ju har en hel del girlpower=damkraft.

Varför inget om Ikeachefen i Umeå, Mari Gustavsson, som ansvarar för en stor omvälvning i Umeå utanför citykärnan? Eller om ordföranden i IKSU Maria Walllin-Wållberg och Vd:n Margareta Eriksson-Lif med spännande Umeåsatsningar av utbyggnad och kanske sporthotell? Eller om nya dagis med kvinnliga chefer, Språkförskolan och Professorn Campus, som invigs kommande år – det sistnämnda stadens största (8 avd) och landets första campusförskola i egendrift.

På näringslivssidan i kommunen och på den privata marknaden finns många kvinnor i toppositioner som kan påverka Umeås framtid. Och inte genom tro och spådomar utan med vilja och kraft. 

Tegstjusigt b

Annat som kan förändras här i stan och i hela staden Umeå är om VK vidgar ”citydesk”-krönikörandet med vyerna utanför citynavet till stadsdelarna och kommundito. Varför inte STADSDELSSPANING PÅ CYKEL (idéhjälp av min fru) och börja med Umeås äldsta(?) stadsdel Teg som i ovan bilder kan upplevas som tjusigare än citykärnans (och ses vid nyårsfirandet på kajen i natt).

Sedan när universitetet går i gång med full styrka spaningscykla kring blivande Universitetsstaden med IKSU-utveckling, nya fristående förskolor, nybyggt Minervagymnasium och privata studentbostäder. Därpå en runda på Nydala och samtal med First Camps platschef, en kvinna.

Då släpper VK sin cityfixering och med varannan ”damernas” och herrarnas” i lördagskrönikan förbättras även jämställdheten i tidningen. Och i slutet på 2016 blir det en dubbelkrönika om 2017 med mer om vilja, stadsdelar och ”damkraft” + gärna om drömmar att förverkliga.

4 kommentarer

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Om Agneta Merkel i Tyskland menas så visst, men jag höll mig till de i Umeå som omnämns.

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      OK, ÅÅW ingår i de 2 kvinnor mot 13 män i Umeå jag räknade fram i krönikan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.