Upplevelsehus i stan och SM-50:a på Nydala gör en förlust till två vinster.

Nedan är debattinlägg idag i VK om badbygget i Umeå centrum och utveckling där samt möjlighet med SM-godkänd 50-metersbassäng i Nydala friluftsområde. Och med flexibel 50:a där för inne och ute-simning blir Nydalaområdet till än mer för sport och året-om. Längst ner framsidan av Umeå Badbolags informationsskrift och min bok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning som inlägget till stora delar har sin grund i./UB

Renodla upplevelsehuset i city

DEBATTARTIKLAR (2016-08-12) Simhallen i city blev ett upplevelsehus – stick i stäv med innebörden i den ansökan Umeå lämnade in för att bli kulturhuvudstad. Kanske kan det i slutändan bli rätt bra ändå. Om Navet får bli just ett nöjes- och upplevelsehus i city. Och det samtidigt skapas en 50 meters SM-godkänd bassäng på Nydalaområdet för just simaktiviteter.

Det skriver simdebattören Urban Bengtson, Umeå.

En simhallsmotion i Umeå kommunfullmäktige 2004 gav inte en simhall för idrott utan ger nu ett ”upplevelsehus” för nöje och motion av döma av Umeå badhusbolags informationsskrift ”Välkommen på premiärdopp” inför invigning 20/8 (nyligen utdelad till VK- och Folkbladetprenumeranter samt tillgänglig på nya turistbyrån i gamla biblioteket vid Vasaplan).

Motionen för tolv år sedan kom från moderaternas gruppledare Anders Ågren och gällde en ny simhall på Noliafältet eller renovering av Umeå simhall på Haga/Gammlia, båda i idrottsområden. Men det gällde ”bara” en 25-metersbassäng, inte 50:a. Att lyssna på simsporten i Umeå, främst Umeå simsällskap med egna 50:a-utredningar, var det inte tal om.

Något avgörande kom inte i fullmäktige då, utan en ny badutredning beslöts. En dessförinnan, Aktivariet på kvarteret Nanna (som badbygget i dag) med bad, vård och hotell, hade spolats några år tidigare på grund av att inga privata aktörer klarade ekonomin för detta.

Badutredningen fick tilläggsdirektiv 2005 för närmare studie av en 50:a och beslut togs av kommunen om placering på kajen eller Nolia. Nannaläge avfärdades av utredningen självt på grund för litet utrymme med alla krav om 50:a, stort äventyrsbad och gym.

Men i en kovändning och kohandelskompromiss 2007 av S, V, M, FP (nu L), C och KD valdes ändå det trångbodda kvarteret vid P-huset Nanna och tidigare Mimerskolan.

Kovändning var också att privata aktörer inbjöds 2009 för att klara badekonomin bättre med kommers, kontor, bostäder och P-hus på Nannakvarteret och i Mimerskolan gjord för annat. Inget kommunalt bad således.

Hösten 2011 kom ytterligare en kovändning, ett Umeå Badhus AB fick ta över den privata aktören Lerstenens förslag för nu ansågs det ekonomiskt bättre att genomföra badprojektet i kommunregi. En advokatutredning gjordes för övertagandet, men har hemligstämplats. Mimerhotellplanerna fortsatte däremot i privata händer.

Året därpå sa simningen och undervattensrugbyn nej till badbolagets nya ritningar och risken fanns att allt gick över styr. Men simningen, hoppintressen och undervattensrugbyn fick sina krav tillgodosedda, en 50×25:a och separat hopp/djup-bassäng så projektet fortsatte.

Men trots att ytorna ökade med 3 000 kvadratmeter till 12 000, inklusive P-hus, blev bara hälften av SM-kraven på åskådarplatser tillgodosedda. Så därför har ansökningar om SM och SM-vecka sommar avslagits för 2017, 2018 och 2019.

Bakslag blev det även för äventyrsbadet som från Lerstenens 1250 kvadratmeter nu är bara drygt 900, mindre än hälften av Paradiset i Övik. Däremot fick man 500 kvadratmeter i källarvåningen vid teknikutrymmena för en relax. Också den mindre än i Övik, bara en tredjedel enligt reportage i VK.

Därmed ändras det från kulturhuvudstadsansökan om ett ”Badpalats med centrumskapande nya mötesplatser. Ett nytt badhus med 50-metersbassäng, äventyrsbad, spa och möteslokaler samt till exempel hotell och restauranger kommer att uppföras i centrum” till ett upplevelsehus: ”Ett kvarter fyllt av bad och rörelse mitt i stan, med närhet till kommunikation, hotell och nöjen.”, enligt informationen i dag.

Borta är simning som det viktigaste från M-motionen 2004 och ordet ”äventyrsbad” som det största ur Badutredningen 2006 nämns knappt, utan det är ”bad, upplevelser och motion” i ett ”upplevelsebad tillgängligt för alla”. Det till en kostnad av närmare 450 miljoner kronor inklusive P-husdel – att jämföra med knappt 400 i anbudet som antogs, drygt 10 procent dyrare.

Men den intressantaste och viktigaste siffran syns inte i invigningsskriftens 40 sidor. Den privata aktörens bud på kommundriftskostnad var 22 + 2,5 miljoner kronor per år. Detta får inte överskridas, har varit ett politisk budskap och det innan badbygget fick 35 procent mer ytor.

Privata projektet Aktivariet – på samma plats i centrum för ett 15-tal år sedan – sprack på grund omöjlig ekonomi. Nu riskerar ythöjningen sprickor i ”Navet-fasaden” kring relax, äventyrsdel och SM-missar. Det kan stå Umeås skattebetalare dyrt framöver.

Såvida inte näringsliv i centrum, som i badutredningsremiss ville ha cityläge, ser nya upplevelsehuset som mer lockande med annat än 50-meterssimmande – och därför inser värdet av en SM-vecka så att en SM-godkänd 50:a byggs utomhus på Nydala idrottsområde. Alltså verkar för att vända en förlust i stan till två vinster, en i nöjes- och upplevelsehus i cityläge och en för simaktiviteter i friluftsläge.

Om så, då kan ”bad” i rubriken i min bad- och simbok från 2011, ”Umeås bad historia och framtidens simning”, bli en ”good” historia.

Urban Bengtson

Nanna Upplevhus Simbok

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.