Uppväxtvillkor ska prioriteras

VK skriver att Barn och Ungdomspsykiatrin i Umeå inte klarar vårdgarantin och har hundratals barn kö för utredning. Vårdgarantin innebär att man har rätt till vård inom 90 dagar även om jag anser att även tre månader kan vara för lång tid. När det gäller barn och unga som mår dåligt och som behöver hjälp för att klara vardagen är det av yttersta vikt att man snabbt får hjälp.

Landstingets Alliansen skrev i sitt förslag till landstingsplan för 2012-2015:
 
”Väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin är fortfarande oacceptabelt långa. Enligt vårdgarantin ska väntetiden vara högst 30 dagar för nybesök och ytterligare högst 30 dagar tills behandling sätts in.  
Det är också en stor omställning att gå från barnpsykiatrin till vuxenpsykiatri, därför vill alliansen att BUP ska kunna behandla patienter till dess att de har fyllt 20 år.” 
 
Ja, jag är bekymrad och det gör mig ledsen att läsa om den långa väntan som barn och föräldrar får gå igenom. Att vänta på hjälp är frustrerande. Kristdemokraterna antog vid Rikstinget i somras ett nytt fokusområde där barn och unga är i centrum. Vi talar alltför ofta om tillväxt, vi måste tala mer om uppväxtvillkor. Kristdemokraterna vill att Sverige ska bli världens bästa land att växa upp i!
 
Det är oacceptabelt att barn och ungdomspsykiatrin fortsätter att ha långa köer, men enligt artikeln finns det en förhoppning om att man kommer kunna arbeta bort en del av kön under hösten. Det är viktigt att vi sätter uppväxtvillkoren för våra barn och unga i fokus och det rör alla politiska nivåer, såväl kommun-, landstings- som rikspolitiken.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.