Debattartikel i dagens VK och VF

Idag har jag och Helèn Edlund en debattartikel i både VK och VF angående vänstermajoritetens beslut att inte förlänga avtalet med Morgonsol.

Unken öststatspolitik bakom Morgonsolbeslut

Det är en tidig fredagsmorgon i oktober. Regnet hänger i luften vid den nya tågstationen i Hörnefors., men det glöms snabbt av det trevliga bemötande vi får när vi möter upp Linda Hörnsten, enhetschefen på Morgonsol.
Vackert beläget vid havet, inte långt från den gamla fabriken, i Hörnefors ligger Morgonsol.
Verksamheten har 12 platser, för ensamkommande flyktingbarn i åldrarna 13 -18 år, och har funnits i ungefär ett och halvt år. För tillfället bor det 12 pojkar på Morgonsol.
Vissa uppstartsproblem fanns, både lednings och personalrelaterade, men sedan Linda Hörnsten tog över 1 november förra året har det blivit ordning och reda. Det märks inte minst när man talar med personalen och att personalstyrkan är oförändrad sedan Linda blev chef.
Morgonsol har också blivit väl mottaget av Hörneforsborna. Det lokala föreningslivet har ställt upp så att många av pojkarna nu t.ex. spelar fotboll i det lokala fotbollslaget. Även näringslivet i Hörnefors har fått ett lyft, då Morgonsol givetvis handlar av de lokala handlarna. Vilket inneburit fasta och trygga inkomster för handlarna i byn.
När vi pratar med några av ungdomarna som bor på Morgonsol är det idel lovord om verksamheten.Gemensamt för pojkarna är att de kommer från fattiga länder ofta krigshärjade och med förföljelse av minoriteter. Många har också förlorat en eller båda av sina föräldrar. Dessa ungdomar har haft en svår start i livet och har många gånger varit med om svåra upplevelser och inte fått tillgodosedda de grundläggande behov som alla barn har rätt till.
Utan kunskap om hur Sverige fungerar och utan kunskaper i det svenska språket är det inte lätt i alla situationer. Om du har lärt känna ett barn och en familj som befinner sig i en sådan situation kan ditt stöd och din hjälp till det barnet och den familjen betyda hur mycket som helst för deras tid i Sverige. Personalen på Morgonsol är familjen för dessa pojkar.
Detta är alltså Morgonsol, en välfungerande trygg verksamhet på alla sätt och vis med bra kvalité och nöjda ungdomar och personal.
Denna verksamhet vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte veta av – trots att de aldrig besökt Morgonsol. Beslutet om att avtalet inte förlängs kom som en total överraskning utan förvarning via media. Linda berättar att hon till och med besökt Socialdemokraternas månadsmöte – utan att få ett enda svar varför verksamheten inte längre är önskvärd.
En socialdemokrat har dock svarat. Kerstin Grundberg (S) skriver i en debattartikel att det är viktigt principiellt att lägga ner Morgonsol och att det är till nytta för de ensamkommande ungdomarna. Hur hon nu kan veta det? Hon har varken besökt eller pratat med någon av de ensamkommande ungdomarna på Morgonsol.
Tyvärr är det ideologi som ligger bakom mer än något annat. Socialdemokraterna i Umeå är mer beroende av vänstern än tidigare och som alla vet är Vänsterpartiet så tillväxtfientliga att så gott som alla företag som inte är statliga antingen ska regleras ihjäl eller läggas ner. Klassisk kollektivism utan individperspektiv.
Kristdemokraterna tycker att alla barn och ungdomar som bor i Sverige ska ha samma rättigheter. Det gäller även de som har kommit till Sverige som flykting eller som ensamkommande barn. Barn och ungdomar ska få känna trygghet, känna sig älskade och kort sagt: Få alla möjligheter till ett lyckligt liv trots sina omständigheter.
Helén Edlund (KD)
Vice ordf. Socialnämnden
Veronica Kerr (KD)
Gruppledare Umeå
 
 
Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.