Obetalt arbete

Det är tisdag och andra dagen på veckan. Min förmiddag är mötesfri och jag kan därför arbeta vid köksbordet. Jag kan också samtidigt som jag gör en bensträckare fylla diskmaskinen och sedan hänga upp tvätten som ligger i tvättmaskinen. På väg till tvättstugan plockar jag även med mig en del smutstvätt som ligger på golvet i barnens rum. Detta ser jag inte som besvärligt och det tar inte speciellt lång tid heller, men vad alla dessa saker har gemensamt är att de är delar av det obetalda arbetet här hemma.

I eftermiddag kommer jag efter ett sammanträde på stadshuset åka och storhandla för med tonåringar i huset försvinner maten fort. Speciellt de dagar som det är träningar eller andra aktiviteter. Middag kommer vi också att äta jag och mina barn och det händer ibland att det är någon annan än jag som lagar den, men likväl är det delar av det obetalda hemarbetet.

Missförstå mig inte, jag förväntar mig inte att någon ska betala mig för att jag plockar upp här hemma eller för att jag tvättar eller lagar mat. Jag ser det inte som ett arbete utan det är delar av livet och vardagen. Den uppfattningen ser det ut som om inte alla håller med om.

På Facebook fanns denna bild inlagd häromdagen under Umeå kommuns sida.

Den visar en skillnad på fem timmar/vecka mellan män och kvinnor och 90 kommentarer säger en del. För mig är det självklart att lever man tillsammans med någon så delar man arbetet oavsett vad det är, men för mig kan inte millimeter rättvisan vara det enda rätta. Ibland får mannen utföra mer och ibland tvärtom för att de ska få sin vardag att fungera. Detta kan inte och ska inte vara politikens område att lägga sig i hur människor fördelar vardagslivet. Jag kan inte heller förstå att en kommun ska göra det heller.

Skatteavdrag för hushållsnära tjänster finns sedan ett par år tillbaka och tjänster som trädgårdsarbete och städning har blivit billigare. Detta är en annan form av hushållsfördelning, men av någon anledning brukar det alltid vara de som är mest kritiska till att kvinnor gör mer hemma som i samma stund är de starkaste motståndarna till RUT. Varför är det så? 

Efter veckans debatt kring mansskatt vill jag klargöra och förtydliga att Kristdemokraterna har endast en ersättarplats i jämställdhetsutskottet och det var endast de ordinarie ledamöterna som erbjöds skriva under. Därför kan Tamara Spiric säga att det var endast ett parti som var emot när det egentligen var två.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.