Non profit

Från mobilen

I veckans nummer av Dagens samhälle är det en stor artikel om Ersta diakoni i Stockholm. Ersta diakoni började sin verksamhet redan på 1850 talet för att hjälpa "mindre bemedlade" människor men har idag en omsättning på 691 miljoner kr. De är en av Sveriges allra största aktörer inom non profit sektorn och bedriver verksamhet inom sjukvård, äldreomsorg och socialt arbete.

Det är en mycket intressant artikel som jag hoppas att fler tar del av och här menar jag i synnerhet Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i vår egen kommun. Även om Umeå idag har LOV (lagen om valfrihet i hemtjänsten) så är den konstant ifrågasatt av Vänsterpartiet. Även i frågor om upphandlingar och andra utförare kommer man med osaklig kritik för att både vinster och valfrihet ska omöjliggöras. S och V har infört ett särskilt målsättningsstadgande vid upphandlingar där man vill att företag redovisar vad man gör med vinsten och att man helst ser icke-vinstdrivande företag. Men vet man egentligen vad det innebär?

Endast ca 3% av Erstas omsättning är bidrag och donationer resten bekostas av det offentliga. Stefan Nilsson, direktor för Ersta diakoni, menar att eftersom det är en bred politisk enighet om att välfärden ska vara offentligt finansierad och om en non profit verksamhet är en del av välfärdsstaten måste man också få uppdrag därifrån. Det de utför ska vara en rättighet för så många människor som möjligt!! Vinst behövs för att verksamheten ska utvecklas.

Stefan Nilsson säger vidare att deras verksamhet förutsätter att det finns en marknad. för om företagen försvinner då står det offentliga självt kvar och non profit verksamheten lever kvar endast på nåder. Intresset kommer att minska och det är stor risk för att även de försvinner. Är det en risk S och V är redo att ta? Vänstern vill försvåra för välfärdsföretag i upphandlingar genom större krav eftersom hatet mot vinstdrivande företag är så stort. En konsekvens blir att de som riskerar att  förlorar i upphandlingar är just de mindre företagen och många gånger de icke vinstdrivande. Jag vill se fler alternativ inom äldreomsorg och inom sjukvård. Det gynnar inte bara den enskilde, men utvecklar även befintlig verksamhet.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. N-O

  Dålig undanflykt att hänvisa till en propagandasajt .

  Ungefär som att använda Avpixlat som uppgiftskälla till en debatt om integration …….

  Du som är ”proffs” borde väl veta bättre än så .

 2. Veronica Kerr

  Svar till N-O (2013-06-17 12:06)
  Det är första gången som jag har hört att tidningen Dagens samhälle är en propaganda sajt. Du kanske hade en bild klar för dig oavsett om nya uppgifter framkommer eller ej? Sedan vet jag inte heller vad du ville med frågan om jag hade hört talas om Carema skandalen. Utveckla gärna resonemanget om du vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.