Akuta behov av bostad

Rubriken i dagens VK är stor och svart: AKUT KRIS I KVINNOJOUR

Det är ingen nyhet att det råder bostadsbrist i Umeå kommun om någon har råkat undgå denna nyhet blir man oftast snabbt påmind när höstterminen börjar och studenter flyttar till Umeå. Vi har också fått se att kommunen inte kan växa i den takt som vi önskar vilket leder till mindre skatteintäkter och sämre budgetförutsättningar.  Det är en sak att de som vill flytta till Umeå inte får bostad, men när människor befinner sig i akuta kris situationer måste det finnas lösningar.

Kvinnojouren berättar att idag får 13 personer dela på fyra sovrum och under årets första fem månader har man nekat 31 kvinnor och 35 barn boende! Vad händer med dessa kvinnor och barn när man har tagit steget att bryta upp från kanske ett destruktivt förhållande? Socialnämnden har lyft frågan politiskt flera gånger och i den nyligen antagna bostadsstrategin har socialnämndens behov visats. Min uppfattning är dock att det ibland varit trögt att få andra att förstå hur stort behovet verkligen är. Det är inte socialnämndens ansvar utan det är ett kommunansvar att erbjuda bostad till sina medborgare.

Det byggs för lite lägenheter och på nationell nivå arbetar man med att förenkla regelverk för just smålägenheter. Vårt kommunala bostadsbolag Bostaden har uppgiften att ansvara för bostadsförsörjning, men ska också vara affärsmässiga. Den sociala funktionen att erbjuda fler en bostad ska inte stå i motsats till att vara affärsmässig vilket det ibland uppfattas som.

I maj lämnade vi i Alliansen in en motion till kommunfullmäktige där vi föreslår att Bostaden ska öka produktionen av hyresrätter. Detta sker genom att en tredjedel av fastighetsbeståndet säljs för att skapa förutsättningar för en snabbare takt på nybyggnation av hyresrätter samt bättre förutsättning för att klara renoveringsbehovet av kvarvarande bestånd. Det är en motion som är rätt i tiden när behoven blir allt större vilket dagens artikel bekräftar.

 

 

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Men Veronika-
  Att sälja ut för att bygga nytt, tycker du att det är en bra och framkomlig väg? Varför tror du egentligen det beror på att det byggs för få hyresrätter? Naturligtvis så hänger det samman med att det är dyrt och framtvingar höga hyror. Varför blir det nu så då? Som du vet så ”subventioneras” villa och bostadsrätter, skatteavdrag, Rot m.m, med nästan 40 miljarder. Dock inte en krona till hyresrätter. Med lika ekonomiska förutsättningar så är jag övertygad om att det skulle vara intressant att bygga fler hyresrätter med även lägre hyror som resultat. Vi har ju en KD som bostadsminister och jag tycker att det är honom som du borde ta i örat. Jag lovar dig det.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag vet inte exakt vad det är du lovar, men att ta Attefall i örat det är inte nödvändigt:) Det är förändringar på gång och jag vet att det finns flera som är intresserade av att bygga i Umeå. Ja det är krångligt att starta ett bygge och det tar lång tid, men krångliga regler som exempelvis tyst sida håller man på med att se över. I Umeå behöver vi små lägenheter nu och jag anser att ett kommunalt bostadsbolag ska ges ”ekonomiska muskler” att bygga mer. Är din lösning ekonomiska subventioner? Vem tycker du ska bygga?

   • Jan-Erik Vahlström

    Du frågar om min lösning är ekonomiska subventioner. Ja, man kan kalla det subventioner, likväl som att villa och bostadsrätter subventioneras. Vi pratar om i runda tal 40 miljarder. Den summa som villa och bostadsrätter subventioneras med. Klart att det, som det nu är, inte är så intressant då med hyresrätter. Varken för Bostaden eller andra aktörer. Du som i övrigt har sunda åsikter- varför ser du inte denna orättvisa. För mej är det obegripligt att den finns. Varför skall en hyresgäst betala c:a 2000 kronor mer i månaden på grund av detta? När tidigare bostadssubventioner fanns så var det i stort sett likvärdigt. Så tar man bort dessa men låter förmånerna stanna kvar för villa/bostadsrättsägare.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

     Vad roligt att höra att du tycker att jag har sunda åsikter 🙂 När det gäller hyresrättens ställning och om de skattemässiga villkoren pågår en utredning just nu sedan december 2012. Utredningen med förslag till ev förändringar kommer i januari 2014. Arbete till förändring pågår.

 2. Conny Forsström, Umeå

  Att sälja bort delar av allmännyttan och sedan bygga lika mycket, innebär plus minus noll i antal hyreslägenheter, man får alltså inte fler! Och sedan ska högern sluta försöka förstöra allmännyttan! Vi är många som bor i hyresrätter och jag vill INTE och har INTE råd att köpa loss min lägenhet om t.ex. mitt hus skulle komma ifråga för utförsäljning!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Se mitt första svar. Det blir fler hyresrätter, fler lägenheter men det är inte Bostaden som är ägare till alla. Jag har själv varit mycket aktiv i Hyresgästföreningen innan jag flyttade till hus och jag tycker absolut att hyresrätten ska stärkas och att det självklart ska finnas fler lägenheter.

 3. Conny Forsström, Umeå

  Rätt svar är INTE att sälja ut allmännyttan. Rätten till bostad är grundlagsstadgad: ”Det åligger det allmänna att trygga rätten till bostad” eller något liknande. Vad händer om bostadsrättspesten sprider sig till det hus jag bor i och jag inte har möjlighet att få lån? Låt mig gissa: det struntar ni i på högersidan. Det viktiga är att ni får agera enligt er ideologi och sälja ut det som vi gemensamt äger och driver. Trygghet är inte viktigt, ty hungriga vargar jagar bäst eller hur? Det är så ni ser på det.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Conny, du väljer att missförstå. Jag har aldrig någonsin talat om att göra hyresrätter till bostadsrätter. Aldrig. Det finns privata fastighetsägare som kan vara intresserade av att köpa av Bostaden. Skillnaden blir att man hyr av en privat ägare istället för av ett kommunalt bolag. Ja! Det allmänna ska trygga rätten till bostad, men det behövs fler bostäder och Bostaden behöver kapital för att bygga. Summan blir fler hyresrätter. Säg inte till mig hur jag ser på det utan att veta. Fråga och lyssna sedan på vad jag skriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.