Holmlund och Lindberg har glömt nåt..

Jag ser att både Lennart Holmlund och Hans Lindberg har idag bloggat om exakt samma sak med ett par timmars mellanrum, utredningen om studiebidraget. De klagande synpunkterna är inte oväntade och jag tänker inte gå in på utredningen i detalj, men det är uppenbart att både Hans och Lennart har glömt något viktigt. Syftet med utredningen!

Holmlund talar om ingrepp i den generella välfärdspolitiken och om att alla barn inte behandlas lika. Det borde inte vara en nyhet att alla barn har inte samma förutsättningar oavsett hur mycket vi önskar att de hade. Lika till alla innebär inte att alla får det lika bra. Studiebidraget kostar idag 3,3 miljarder kronor per år, men genom att förändra tiden man får studiebidraget utbetalt (till endast under den tid man är i skolan) kan 240 miljoner kr omfördelas till hushåll med låga inkomster och där barn går i gymnasieskolan.

Det finns idag ett extra stöd till låginkomstfamiljer på 855 kr, men förslaget blir nu att höja det till 1100 kr i månaden samtidigt som taket för inkomstgränsen för hushåll höjs från 125 kkr/år till 210 kkr/år. Fler familjer berörs av denna möjlighet till extra stöd.

Den största förändringen med detta förslag och enligt mitt tycke den mest välkomna är förslaget att elever som har egna barn får 3500 kr i månaden. Elever som blir föräldrar idag kan inte få försörjningsstöd från sin kommun om de väljer att fortsätta i gymnasieskolan. Man blir helt beroende av sina föräldrar. Att hoppa av gymnasiet bara för att kunna få försörjningsstöd istället är inte ett bra alternativ. Unga föräldrar ska ges stöd för att fortsätta sin utbildning och förbättra förutsättningarna i livet. Men om detta har varken Lennart eller Hans skrivit något om..

2 kommentarer

  1. Leif

    Det man inte förstår som politiker i Alliansen. Om man inte drar ner skatten för oss som har jobb, kan man stötta dom som har det svårt i livet. Kom igen, använd hjärnan ni med så kanske ni förstår det med.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Använd hjärnan ni med? Självklart ska vi stötta de som har det svårt där håller jag med dig fullständigt. Att visa solidaritet med svagare grupper, för övrigt en av kristdemokratins huvudprinciper, är viktigt. Var exakt vill du att pengarna ska läggas? Vad är definitionen av svårt, att gymnasiestudenter föreslås få 740kr mindre överlag per år?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.