Vilken garanti ger Umeå kommun till föräldrar?

Nu börjar de komma, berättelserna från familjer som säger att kommunen inte håller vad de lovat. Vi läser om frustrerade föräldrar med barn som nekas en plats i förskolan trots att familjen har haft god framförhållning och satt sitt barn i kö långt tidigare än de fyra månaderna som kommunen har för sin platsgaranti. Vi har en generös föräldraförsäkring och tack vare att många har en del dagar kvar att ta ut kan de stanna hemma längre än vad de först tänkt. Men vad händer sen? Att ringa Lennart Holmlund är ingen lösning på problemet.

Jag skrev om detta med platsgaranti här på bloggen den 11 februari och om den interpellation jag har ställt till Margareta Rönngren (För och grundskolenämndens ordförande) klarar Umeå verkligen platsgarantin eller sker det tack vare att man får föräldrar att flytta fram önskat datum för placering. Tyvärr var inte Margareta med på fullmäktige i februari och jag har ännu inte fått svar, men har blivit lovad svar den 31 mars på fullmäktige. Jag håller fast vid att barnomsorgspeng och familjedaghem måste lyftas fram än starkare som goda alternativ till förskolan. Dessa alternativ är pedagogisk omsorg och kan definitivt avlasta trycket på stora barngrupper och kommunens svåra planeringsproblem. Här har inte Umeå med socialdemokraterna i spetsen gjort tillräckligt!

Det är ett stort fokus på att det har fötts så många barn i Umeå kommun vilket är fantastiskt. När jag satt i skolstyrelsen som ersättare tidigt 2000 tal var vi tvungna att lägga ner förskolor pga barnbrist. Visst kan det vara omöjligt att planera barnomsorg, men nu när stora barnkullar har vuxit upp kan det inte komma som en överraskning att de också ska gå i skola, eller trodde man att familjer skulle flytta från området?

20140305-235928.jpg

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik

    Du borde vet vad Rönngrens svar kommer att bli. Det beror på Regeringens skattesänkningar och att Kommunerna därmed inte fått kompensation.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Då tror jag verkligen att hon gör det för enkelt för sig, vi får väl se vad som står i svaret den 31 mars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.