Bussa lärare till Botsmark

Dagen före midsommarafton kom beskedet som förväntat, eleverna i Botsmarks skola får börja i Bullmarks skola till hösten. Det är inte för att elevunderlaget brister eller för att skolan är i så dåligt skick att det inte går att bedriva undervisning, utan av den anledningen att man har misslyckats med att rekrytera behörig lärare till Botsmark.

Det är dryga tre mil mellan byarna och visst kan jag hålla med om att barnen i Botsmark också ska få en god utbildning med behöriga lärare, men det är ett misslyckande av kommunen att inte ha lyckats med att rekrytera lärare. Problemet har varit känt ett bra tag eftersom elever i åk 4-6 redan under vårterminen blivit bussade till Bullmark. Umeå kommun som arbetsgivare borde så fort som rekryteringsbehovet blivit känt annonserat nationellt efter lärare för trots att Botsmark ligger i utkanten av kommunen så är det en del av Umeå. Vi vill att hela kommunen ska leva, befolkningsmålet på 200 000 innebär inte att alla ska bo i stan!

Jag är själv tveksam till att alla möjligheter till lösningar var uttömda. Flytten ska vara tillfällig under ett år, men jag kan ändå hoppas på att det ska bli kortare. Tills dess står en nyrenoverad skola tom och en annan skola blir trångbodd, men frågan om vilken arbetsmiljö barnen får har jag inte sett något svar på. Ställdes frågan om att istället för att bussa barn, bussa lärare?

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Janne

  Hur tänkte du där??
  Om vi har svårt att få lärare till att åka ut till Bland annat Hörnefors, hur ska du kunna ” tvinga” någon till Botsmark? Bevare oss från populistiska inlägg utan verklighetsuppfattning!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Rubriken ”Bussa lärare till Botsmark” var tänkt att provocera och väcka tankar. Varför är det alltid så att pendling ska ske från landsbygd till staden och aldrig tvärtom? Jag vet att områden utanför Umeå har svårare att rekrytera lärare, men i det här fallet anser jag att Umeå som arbetsgivare har misslyckats. Jag är inte heller övertygad om att man testat alla möjligheter eller kanske var det så enkelt som att man annonserade alldeles för sent. Rekrytering till landsbygd kan ta längre för att hitta den rätta läraren, men jag tror att hen finns.

   • Janne

    Men att provocera genom att skriva som du gör är klumpigt!
    Det finns ju säkert någon utförsäkrad lärare som kan tvingas till en Fas(liga) 3 anställning, då får du som du vill.
    Sen kan jag hålla med om att beslutet är ett steg mot att man är på väg att centralisera allt, men det är ju något du och bland annat ditt parti jobbat för genom nedläggning av kommundelsnämderna!

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

     Klumpigt? Jag verkar i alla fall ha lyckats med att provocera dig även om jag tycker att du drar lite väl långt gångna slutsatser om vad det skulle innebära. Allt blir bra till slut och blir det inte bra, ja då är det inte slut än. Dvs vi kommer säkert att läsa mer om detta till hösten.

 2. Maria

  Jag tror att detta beslut bara är början på att lägga ned skolan och därmed ytterligare försvåra inflyttning till mindre samhällen, tyvärr.

 3. Pingback: Grattis Botsmark! | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.