Trygghet för 85 +

Mer trygghet för Sveriges äldre! Igår presenterade Alliansen ytterligare en del i valmanifestet. Det en del kanske läst om är det förslag som Göran Hägglund lanserade på Almedalen, äldreboendegaranti för de som fyllt 85 år. Men förslagen innehåller så mycket mer!!

  • Alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda plats i ett trygghetsboende – en äldreboendegaranti –
    för alla som är över 85 år och har beviljats hemtjänst.

  • Alla kommuner ges möjlighet att erbjuda trygghetsboende eller särskilt

    boende utan biståndsbedömning.

  • Ett krav införs på kommunerna att tillhandahålla valfrihet för äldre.

  • En nationell demensplan tas fram i syfte att bidra med ökade kunskaper.
  • En förlängning av omvårdnadslyftet för äldreomsorgens personal och fortsättning av ledarskapsutbildningen för chefer inom äldreomsorgen.

För de som var med på tisdagens stormöte om äldreomsorg, tyvärr var varken VK eller Folkbladet där, så blir det tydligt att det är precis dessa önskemål som lyftes fram av de närvarande. Trygghet för våra äldre och utbildning av äldreomsorgens personal. Ledarskapets betydelse får inte tappas bort. Vi har tydliga och skrämmande exempel i Umeås äldreomsorg där svagt ledarskap lett till bekymmer, oro och höga sjukskrivningstal. Det räcker inte med att identifiera problemet, när det politiska ledarskapet brister är det svårt att hitta den rätta lösningen. När den väl har ”hittats” har det många gånger gått för lång tid.

Trygghetsboende, något som alla politiska partier i Umeå ställt sig bakom. Eller har de? Jag har aldrig hört Vänsterpartiet säga någonting positivt om denna boendeform. Kanske är det för att de trygghetsboenden som finns är byggda av privata entreprenörer? Det är i alla fall nu klart att investeringsstödet för trygghetsboenden förlängs och förstärks. I Umeå behöver vi trygghetsboenden i stan och i alla kommundelar. Äldre kan flytta till trygghetsboende istället för att bo kvar i villan. Bostadskedjan rör på sig, barnfamiljer kan köpa villa och lägenheter kan bli lediga för ungdomar. Rörelse på bostadsmarknaden samtidigt som äldre människor kan erbjudas mer trygghet och möjligheter till ett aktivt liv eftersom det ska finnas värd/värdinna anställd för just aktiviteter på ett trygghetsboende. A win win situation!

När det gäller trygghetsboende i Umeå finns det initiativ och handlingskraft från den privata marknaden, men kommunen kan också göra mer. I vår alliansbudget la vi fram konkreta förslag på objekt till försäljning med förbehållet att skapa just trygghetsboende. Inte ett ord om detta fanns med i socialdemokraternas budget.

 

 

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.