Goda hatet från vänster

Igår var det kommunfullmäktige hela dagen och idag har jag närvarat på landstingsstyrelsens sammanträde. Politiska möten, men en hel värld skilde dem åt, så känns det i alla fall.

Det blev ett relativt långt fullmäktigesammanträde, men även när det var över så har det stannat kvar i tankarna och känslan av olust likaså. Debatten kring motionen om att införa klimatsmart och hälsofrämjande mat som norm blev lång och mest av allt otrevlig. Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och den politiska vilden slogs hårt i försvaret av motionen, vilket är naturligt, men aldrig förr har vi övriga fullmäktigeledamöter kallats både omogna och dumma i huvudet. Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna, som även de bidrag till en otrevlig debatt i slutet av dagen, är nya i fullmäktige. Kanske är det naiv oerfarenhet från deras sida, men det är definitivt inte ett debattklimat jag vill se igen.

Det är viktigt att skilja på sak och person, att respektera andras åsikter och i synnerhet andras rätt att tycka annorlunda. När gruppledaren för Fi fick frågan om alla andra som inte tycker som hen är omogna och svaret blev ja, var det många som drog efter andan. När jag idag läser hur Folkbladets ledarskribent http://www.folkbladet.nu/1507092/om-jag-kunde-fa-slippa-denna-idioti spyr galla över både Anders Ågren och Lennart Holmlund inser jag att det jag anser självklart absolut inte är det för alla. Jag har kritiserat ledare tidigare, men idag lades den på en ny lägstanivå. Folkbladets ledare skulle nog i detta fall skrivit av sig ilskan, läsa igenom vad hon har skrivit, kastat bort och sedan börjat om från början.  Det ”goda hatet” från vänster lyste klart igenom. Men det är ju klart, uppmärksamhet har hon fått och det kanske är guld värt…

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Det var en av de mer obalanserade ledarartiklar jag läst på länge!
  Uppenbarligen är det inte de vassaste som Folkbladet har råd att anställa till uppgiften.

  En råare ton är annars en generell tendens, inte minst inom internets möjligheter att gömma sig bakom anonymitet och tävla om vem som kan formulera de grövsta formerna av anklagelser och beskyllningar.

  En sjunkande utbildningsnivå och framförallt bildningsnivå torde även bidra till det grövre språkliga artelleriets framväxt.
  Här i Vilhelmina har vi dock under senare tid sett hur den öppna debatten gått åt motsatt håll, vilket jag uppskattar. Men det får däremot inte innebära att vikitga sanningar undanhålles, för att man riskerar att ”skjutas som budbärare”.

  Var och en måste kunna använda sina egna ord för att uttrycka vad som helst, men precis som du så viktigt påpekar måste respekten för människan bakom åsikten alltid få stå oinskränkt.

 2. Villy Hansen

  Den retoriska analfabetismen frodas och dräper tilltron till vad talaren så gärna vill att andra skall tro på. Men å anda sidan förstår man vad de vill. Men just tilltron som är så viktig för bland annat en politiker raseras i samma takt som lyssnaren hört och läsaren läst.

 3. Bergis

  Jag blir så glad när ni i Alliansen också får uppleva det goda hatet från vänster. För oss Sverigedemokrater är det vardag. Välkommen i gänget Veronica.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag vet inte om jag vill tillhöra det gänget och det är inte så ofta som jag hör att jag är hatad. Men å andra sidan sägs det att den som inte har några fiender har inte heller åstadkommit något. Jag fortsätter att stå upp för mina värderingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.