Barn är inga spelbrickor Hans Lindberg!

Jag kanske är sist på bollen i vissa frågor här på VK bloggen, men jag resonerar att ibland bättre sent än att aldrig göra sin stämma hörd.

För ett par veckor sedan beslutade För och grundskolenämnden om en stor förändring för de skolor som finns inom Sävars skolområde. Botsmark, Bodbyn, Bullmark och Sävar och många är de insändare som skrivits och orden har varit hårda. Vi kristdemokrater (tillsammans med C och V) yrkade på återremiss av ärendet i första hand eftersom det saknade både barnperspektiv och ett landsbygdsperspektiv. Det är inte första gången som nämnder varit tvungna att ta svåra beslut för att komma till rätta med ekonomin, men det är kortsiktigheten och avsaknaden av konsekvensanalyser som vi vänder oss emot.

I dagens VK skriver en förbannad Botsmarksförälder  vilket tydligt visar att beslutet väcker känslor och berör familjer. Konsekvensanalyser saknas och när familjer sedan får ett bemötande från Hans Lindberg som endast talar om att lagt kort ligger och att lärare ställs mot lokaler då blir det rent utav respektlöst.  Barn och elever är inte spelbrickor som kan strategiskt flytta runt på spelplanen som är Umeå kommun bara för att se kortsiktiga ekonomiska lösningar. Nämnden kanske, bara kanske, klarar ekonomin bättre, men vad händer med byarna i kommunen? Kommer familjer att vilja flytta till Botsmark eller Bullmark när det redan är klart att barn kommer behöva åka buss till skolan varje dag? Vill vi inte att hus byggs utanför stadskärnan och vill vi inte underlätta för företagare att verka utanför Umeå City?

Bara för att Umeå kommun med Moa Brydsten och Hans Lindberg sagt att era barn ska gå i en annan skola istället betyder det inte att det blir så. Det finns ett fritt skolval, men det brukar definitivt inte vara något som S lyfter fram. När ”spelbrickor” gör egna val än de som (s)tyr kompliceras planen. Därför skulle en konsekvensanalys gjorts. Jag tror inte att sista ordet är sagt i denna fråga. Nedan kan du läsa den insändare som Kristdemokraternas ledamot och ersättare i För och grundskolenämnden hade införd i VK för en tid sedan. Längst ner länken till Hans Lindbergs blogg.

image

http://blogg.vk.se/hans-lindberg/2016/03/10/hellre-fler-larare-an-halvtomma-skollokaler/

Etiketter: , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Lennart

  Jag har föreslagit tidigare att a) om det finns en överkapacitet i Sävar skola, bussa elever från Umeå centrum. Säker skolväg och kort avstånd. b) använd det överskott som skapas genom att Sävar torde ha billigare lokaler och en del skollokaler kan säljas, till att investera i byaskolor. Det finns säker även ledig kapacitet i såväl Holmsund som Hörnefors. Centralt belägna skolor torde ha ett högt värde rent ekonomiskt.

  • JonasE

   Överkapaciteten i Sävar är tydligen till stor del bestående av baracker/moduler, samma typ av moduler som absolut inte kan få finnas i Botsmark och skall flyttas snarast, men i sävar går det visst bra att ha dom kvar :/

 2. Förälder i Botsmark

  Tack Kd för att ni står upp för Botsmarks och Bullmarks barn!

  Det här är inte genomtänkta beslut! Snälla ni politiker som inte fattat, kom och bo i byarna ett tag och föreställ er vad beslutet skulle innebära för era barn…

  Och för landsbygden i hela Sävarådalen!

 3. Förälder i Bodbyn

  Tack för ditt stöd i denna fråga! Mitt kryss på dig i förra valet känns ännu viktigare nu. Hoppas dina kollegor inser vilket oerhört misstag detta beslut är, och tar sitt förnuft till fånga.

 4. Robert Axebro

  Hej Veronica!
  I min värld så gjorde ni er stämma hörd när ni uppvisade nog med civilkurage för att kräva återremiss i nämnden. Att sossarna är mycket snabbare ut i bloggar och media efteråt är bara ett resultat av att de nu med näbbar ock klor försöker rättfärdiga sitt trångsynta och kortsiktiga beslut. De stackarna förstår inte ens att detta gör att de framstår i ännu sämre dager. Vi på landsbygden är dock tacksamma för er strävan och att det fortfarande verkar finnas ett antal politiker som har förmåga att lyfta blicken och fundera över vad som i ett längre perspektiv ger störst samhällsnytta. Vad gäller Hans, Moa och deras gelikar så kommer de säkert även framöver urskiljningslöst att utnyttja barn och annat som brickor i deras kära karriärspel.
  //Med vänlig hälsning,
  Robert Axebro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.