Helhetsgrepp för kommunen

Dagens märkligaste debatt inlägg finner vi på debattsidan från kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg http://www.vk.se/1693590/utmaningar-for-umea-infor-nasta-ar . Eller det kanske egentligen inte är märkligt eftersom det är en ordförandes uppgift att samla krafterna inför kommande budgetarbete. Det är också viktigt att måla upp en korrekt och gemensam bild över verkligheten och de eventuella faror som kan ses runt om hörnet. Så långt inga konstigheter, men i slutet av debattartikeln läser vi detta:

”I den budgetprocess vi nu är inne i är det oerhört viktigt att alla ser till helheten. Det är förödande om vissa endast ser till sin egen verksamhet och det blir konflikter mellan olika ”nämndpartier”. Det vilar ett mycket stort ansvar, med hänsynstagande till varandra, på alla inblandade för att målet – en stark och bra tillväxtbudget för Umeå – ska kunna nås.”

Samma ord sades i måndags (han är i alla fall konsekvent) när politiker och tjänstemän fick ta del av de ekonomiska förutsättningarna för 2017. Det var ingen vacker bild som målades upp. Ekonomin har stora utmaningar milt uttryckt. Det blir så märkligt att uttala att alla ska se till helheten och inte endast företräda sin nämnd. Jag kan inte se det annat som om att Socialdemokraterna försöker att ena sin egen partigrupp eftersom det är trots allt S som sitter på alla ordförandeposter denna mandatperiod. Det är ett tydligt rop för att skapa enighet bland alla nya ordföranden som helst av allt vill göra stora avtryck i den nämnd de ansvarar för.

En helhetsbild av kommunen är viktig för varje beslut får konsekvenser någon annanstans. Om det satsas på bostadsbyggande i områden som är obebyggda kommer det att innebära behov av bättre kommunikationsförbindelser, kanske skola och barnomsorg eller handel i närheten. Det kostar. Vi får fler allt fler äldre inom ett antal år vilket betyder ökat behov av bostäder för äldre och det är tydligt att samhällsplaneringen behöver ett helhetsgrepp. Från förskola till vård och omsorgsboenden. Pengar kommer att behövas.

I dagarna besöker Näringslivsservice en tidigare kommundel för att tala om företagssamhet och utveckling och då måste man veta vad en nedlagd skola innebär för företagsamhet och byggande i Botsmark och Bullmark. Vilka företag vill etablera sig i områden som inte har fungerande närservice eller barnomsorg för anställda? En helhetsbild av ekonomin är bra, men vi måste se hela kommunen och där är jag tyvärr övertygad om att flera av nämnderna har ett återstående arbete att klara. Hur kommer Hans Lindberg att klara att ena sin egen partigrupp och undvika konflikter? Konflikterna finns, det vet jag, men hur svåra är de? Vi vet svaret om dryga två månader.

 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. andreas

  Konflikterna är extremt stora om bullmarks skola, än vad han kommer fram till så kommer han inte undan med hedern i behåll, de kan jag och 1600 namn intyga! Trevlig helg

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack för det, helgen var trevlig!
   Bullmark behöver sin skola, ja hela bygden behöver den som fungerande F-6 skola det är min övertygelse. Jag är imponerad av er föräldrar som orkar kämpa när byråkratin är som den är. Det är som att stångas mot en vägg när prestigen sätter in. Jag har upplevt det själv när politiken kanske inser att beslut varit fel, men att tappa ansikte eller prestige och erkänna felet anses som värre. Det är ett stort problem. Nu tar vi tag i veckan, härliga måndag. Önskar er en bra vecka!

   • andreas

    Hej, tack så mycket.
    Ja prestigen tycker jag själv är att erkänna att man kan ha fel och brister, men prestigen för vissa är att inte visa svaghet!! Man kan inte lägga sig platt ner, man måste kämpa, än fast de är mot en vägg 🙂 dom pratar om en levande landsbygd, men jag fick inget svar på sista mötet hur den ska vara attraktiv och levande, utan skola och affär??? Ja säger bara, tänk om och tänk rätt, håller med dig fullt ut, skolan måste vara kvar, många barnfamiljer flyttar in, runt om i bullmark. Ha en trevlig kväll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.