Kommunfullmäktige och en ny ordning

Jag är inne på sjunde året som kommunfullmäktigeledamot och jag kan fortfarande återkalla känslan hur fantastiskt roligt och spännande det var som nyvald. Det var en ära att få vara vald av folket i ett demokratiskt val och jag minns hur nerverna spelade med mig innan jag hade gjort mitt första anförande i talarstolen. Budgetfullmäktige var ännu större och till mitt första tio minuters anförande hade jag arbetat i flera dagar.

Jag är också av den ”gamla skolan” att jag tror på att klä upp mig till fullmäktige av respekt för detta fina demokratiska uppdrag. Precis som de gör i riksdagen, blåjeans passar mig inte. En del kallar mig konservativ och fånig för inte kan väl kläderna vara viktigare än politiken?! (Det är de inte om det är någon som undrar..) Kommunfullmäktige var roligt, något jag såg fram emot och höll på mellan kl.9:00 och ca kl.16 som längst.

Idag är det inte så. Jag har skrivit tidigare om hur späckad dagordning vi har till fullmäktige. Partier tävlar i hur många motioner, interpellationer, frågor de har samtidigt som ointresset lyser igenom för andra partiers frågor. Det är mycket sällan vi hinner med alla frågor/interpellationer och att mötet pågår till kl.18 är mer regel än undantag. Det är så stor skillnad mellan landsting och kommun hur beslut tas och jag tror att kommunpolitiker kan ha en del att lära.

Insändaren i VK igår ger en skrämmande bild av ett fullmäktige och det kan inte vara så att allt fler ledamöter anser det vara OK att sitta ute i foajén än i fullmäktigesalen för att det inte är ”deras fråga som debatteras”? Här behövs skärpning, samtidigt som det är vuxna människor som agerar under eget ansvar. Kanske kan insändaren bli en ögonöppnare och leda till förändring och förbättring.

http://www.vk.se/1949883/vad-sysslar-ledamoterna-med

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Pelle

  Det är ju inte ok att de sitter i foajen ,på vår arbetsplats får ingen sitta i fikahörnan för de inte är intresserade av vissa arbetsuppgifter. Då har nog dessa politiker hamnat fel , då är det snarare ett arbete än ett kall. Ha en bra dag Veronica 🙂

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack! Men en paus kan alla få ta, det är jag inte emot. Det är också fullt möjligt att fortsätta ta del av debatten via den TV som sitter i foajén, men risken blir förstås att man inte är lika uppmärksam på politiken och anledningen till varför man är där..

 2. Basic Rules

  Din kollega Peder (L) uppmanar oss valboskap att besöka kommunfullmäktige, efter det avslöjande inlägget i VK så är svaret nej tack.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Du är i alla fall välkommen eller så kan du se fullmäktige via webben 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.