Om ordens betydelse och en insändare i VK

Igår kväll när jag kom hem lyssnade jag på webbsändningen från kommunfullmäktige, inga bilder bara ord. O vilka ord sedan. Att arbeta med politik är att arbeta med ord, göra sig förstådd, försöka hitta orden som når fram till fler människor som vill se en förändring. Jag är jätteglad och tacksam för de mail och kommentarer som jag har fått från de som också vill se större inflytande för enskilda och som förstår att alla människor inte är del av kollektivet. Kommunen vet inte alltid vad som är bäst för just dig.

Det jag känner lite besvikelse över är att ordet valfrihet fick så stor plats. Ja, det heter Lagen om valfrihet och jag vill kunna välja, men i det här läget är LOV ett verktyg för att vidareutveckla hela äldreomsorgen och inte bara skapa fler vårdplatser. Jag har lyft frågan om boende för yngre dementa eller regnbågsboenden, men det fullständigt ignorerade både S och V. Fullmäktige må vara över, men frågan är kvar – vilken äldreomsorg vill du se som anhörig, som boende och som personal?

I dagens VK var det en insändare som väckte både känslor och frågor. Vad hade hemtjänsten gjort om kvinnan inte hade några anhöriga? Varför kunde inte den anhöriga få kontakt med biståndshandläggare? Två vårdgivare, landsting och kommun som skjuter ansvaret mellan sig eller var det olyckliga missförstånd? Jag har ställt frågor om vad som gäller i vår verksamhet för i insändaren var det inte tydligt vilken kommun detta hände. Istället för att tro att det hände någon annanstans är det bäst att fråga vilka rutiner vi har om samma sak skulle hända någon av våra hemtjänstbrukare.

****************************************************************************************************************************************************”

Så här skrev Folkbladet om debatten igår:

LOV för äldreboenden får nobben

Umeå.

Politikermajoriteten säger nej till Kristdemokraternas förslag om att införa lagen om valfrihet, LOV, även för vård- och omsorgsboenden.
Anne Pettersson
Publicerad igår kl. 12:30 – Uppdaterad idag kl. 11:29

Problemen inom äldreomsorgen är stora och motionen föranledde därför en lång och väldigt het debatt, med skarpa skiljelinjer mellan blocken. Bland annat kom frågan om vinster i välfärden upp, där Bore Sköld (V) pratade om oseriösa aktörers stöld av skattemedel och att han var rädd för att en dag bli placerad på ett vinstdrivet boende.

– Bore Sköld, du är en extrem kommunist som brännmärker boenden och personal. Sansa er. Seriösa aktörer blir ju skrämda av Vänsterpartiet, sade Lennart Johansson (M).

– Majoriteten av svenska folket är mot vinster i välfärden. De här stora drakarna vill man inte ha och att införa LOV ökar möjligheterna för ännu större vinster, svarade Lasse Jacobsson (V).

– Jag är inte naiv, jag vet att lagen om valfrihet är ett stort rött skynke för Vänsterpartiet. Jag visste när jag skrev motionen att jag kommer aldrig få bifall, men såsom kommunen behandlade Astridgården – det får ni skämmas för, svarade Veronica Kerr (KD).

– Vi har en hel del utmaningar inom äldreomsorgen, men vi har också tagit steg framåt. Vi har inte stora underskott inom äldreomsorgen, när det gäller heltiderna går vi även fram med en avskrivning av kostnaderna till KS, sade Janet Ågren (S).

Efter votering avslog politikermajoriteten motionen med siffrorna. 38 mot motionen, 22 för, och fem frånvarande.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Leif

  Kom med straffen som oseriösa företagare skall få, så kan vi prata sen. Men dom rör ni ju inte, jävla idioter att bara ge bort pengarna till skit.

  Försvinn från politiken, du förpestar den!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Sluta läs min blogg, om du inte kan låta bli att kommentera. Kan inte heller vara hälsosamt för dig att bli så upprörd.

 2. Michael Rönnlund

  Hur kommer det sig att ditt parti håller på att åka ur Riksdagen Veronica? Under 3% senast.

  Är det för att svenska folket vill ha mer vinstdrivande oseriösa aktörer inom välfärden?

  Vill svensken att deras skattemedel ska gå till vinster till kapitalister utomlands eller till det de är avsedda för – skola. vård och omsorg?

  Du och ditt parti driver en hopplös fråga där dessa oseriösa aktörers girighet aldrig kommer försvinna från näthinnan på svensken.

  Ta er samman och rösta för begränsningar av vinstuttag inom välfärden, vem vet ni kanske håller er kvar i riksdagen då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.