Vad händer i semestersverige?

Tillbaka till verkligheten och det känns mycket bra! Semester i all ära, men om den blir för lång blir den i det närmaste passiviserande. Är uppe sent, sover för länge och matvanorna förändras drastiskt för på sommaren är det inte lika roligt att laga mat, i synnerhet inte när det är varmt ute. Och varmt har det definitivt varit!

Jag tänker inte blogga om vad jag gjort under semestern (den som följer mig i andra sociala medier har kunnat få viss insyn), men det är några andra erfarenheter och tankar som jag vill dela med mig av. Vad händer i äldreomsorgen och i sjukvården när semestersverige tar över? Är det rätt att arbetsbefria någon som säger upp sig och samtidigt fortsätta att betala ut lön? Ger fler utbildningsplatser inom ett yrke med automatik fler utbildade?

Äldreomsorgen – I våras fick vi i Äldrenämnden information om att det tar allt längre tid att tillsätta vakanser i omsorgen, därför att unga människor bestämmer sig sent för att söka sommarjobb. Varför det är så har vi inte fått en direkt förklaring till utan så är det bara. Den yngre generationen vill inte binda upp sig lång tid i förväg utifall att något bättre dyker upp. Det är definitivt inte optimalt för vilken arbetsgivare vill ha en anställd som hela tiden ser sig om efter någonting ”bättre”? I gårdagens Aktuellt fick vi se ett reportage från Vallentuna där en kvinna berättade att personalen vill att hon lägger sig redan vid 18-19 tiden på kvällen för att personalen ska hinna lägga alla innan de själva slutar kl.21. Sedan händer det att hon inte blir hjälpt upp ur sängen förrän vid lunch nästa dag! Själv är jag inte förvånad för bemanningen är begränsad och jag tycker att schemaläggningen måste ses över. Exemplet är från Vallentuna, men jag blir mer förvånad om det inte finns liknande exempel i vår kommun. Varför ska schemat vara 7-16 eller 12-21? Det borde vara möjligt att börja kl.06 eller arbeta till 22 för våra boende. Det ska inte vara de äldre som ska anpassa sovtiderna till personalens arbetstider utan tvärtom. En självklarhet enligt värdegrunden att äldre har rätt till att leva ett värdigt liv.

Sjukvården – ”Vi vet inte vad som är fel, vi vet inte vad som gör dig sjuk, men du kan inte vara kvar för det finns inga vårdplatser. Du får åka hem, blir du sämre så kom till akuten omedelbart.” Det är känt sedan länge att ska du bli sjuk så bli det inte i juli månad. Sommarsverige kan inte ta emot dig som patient för det finns ingen personal när det är semester. Beskedet ovan fick jag höra i förra veckan (men det är inte jag som är sjuk) och jag blev inte förvånad. Det var orden – det finns inga vårdplatser – som bekymrade mig. Varför fick vi höra dem, hade det funnits plats hade då personen fått stanna kvar på sjukhuset istället för att vara tvungen att åka hem? Alla dessa bedömningar, jag erkänner att jag är rädd för att bedömningarna kan bli för snäva just för att vårdplatser saknas. Jag vill lita på sjukvården, men i juli månad är det lite svårare.

Lön utan att arbeta – Kanske är det drömmen för många, men för mig är det obegripligt. Jo, jag förstår om kommunen vill häva ett avtal och bli av med en anställd så kan (ska) den anställde bli kompenserad, men om jag säger upp mig för att jag inte vill vara kvar så kan jag inte räkna med att fortsätta få lön utan arbetsinsats. Att arbetsbefria och fortsätta få lön för att man ska vara tillgänglig på telefon, det var inte ett beslut som jag kände till sedan tidigare. Tillgängligheten kanske var endast menat för vissa utvalda. Den nya organisationen som nämns i artikeln är för övrigt ännu inte antagen.

Fler utbildningsplatser – Regeringen med Morgan Johansson i spetsen (s) har meddelat att det ska skapas fler utbildningsplatser för brandmän för i Sverige har vi för få. Inga konstigheter eftersom det varit uppenbart efter sommarens alla skogsbränder. Det är inte enda lösningen. Det är kommunerna som anställer brandmän och det är i synnerhet anställningsvillkoren som måste ses över. Det är idag fullständigt omöjligt att arbeta som deltidsbrandman om inte arbetsgivaren ger förutsättningarna. Jag har bloggat om det tidigare. Enda lösningen är inte fler utbildningsplatser för om så vore fallet skulle vi inte ha brist på varken lärare eller vårdpersonal.

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Corina Selberg

    En sak som man glömmer bort är ju faktiskt att det finns de som arbetar på natten också. Några vill sitta uppe och det borde väl inte vara några problem…..nattpersonalen ska väl ändå kunna lägga någon också, eller ?? Hos oss får den som vill sitta uppe men nu har vi det så att ingen orkar sitta uppe men det är ju en annan sak. Vill man sitta uppe och se på TV kan man ju också fråga om den vill göra sig färdig för natten och sitta uppe i pyjamas och morgonrock. Det finns olika lösningar på det mesta om bara man tänker till.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Absolut! Själv har jag vänt på dygnet eftersom denna sommar har det varit fullständigt omöjligt att göra saker i värmen. Jag lever upp när temperaturen går ner och är gärna uppe på natten. Självklart borde nattpersonal kunna lägga någon, men om det är endast en personal så förstår jag att det kan vara svårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.