Det behövs mer värderingar i politiken!

twitter

 

Bilden ovan tror jag har lagt ut tidigare för nåt år sedan, det är min profilbild från Twitter. Jag är inte speciellt aktiv på Twitter, men jag tycker att det är ett fantastiskt forum för snabb information. Nackdelen är att lika snabbt som du kan få information eller åsikter i en fråga, lika snabbt kan det spåra ur med hetsiga personangrepp eftersom 140 tecken lätt misstolkas. Det jag ville visa med bilden är citatet från Jon Stewart, tidigare programvärd för TV programmet The Daily Show. ”If you don’t stick to your values when they’re being tested, they’re not values: they’re hobbies!” Fritt översatt: Om du inte håller fast vid dina värderingar när de prövas så är de inte värderingar utan fritidsintressen.

Jag hittade citatet på nätet kort efter valet 2014 och jag har bevarat det sedan dess. Som politiker prövas du hela tiden när beslut ska tas och det är inte alltid lätt att fatta beslut. Är beslutet rätt, är det kostnadsdrivande, är det budgeterat, är det en kommunal angelägenhet eller kan andra än kommunen göra det bättre? Är det ett ”populärt” beslut och för vem tar du beslutet? Det kan t ex vara svårt att rösta för att införa avgifter, men om du vet att dessa avgifter kan innebära att fler personer får stöd i tid eftersom kommunen saknar tillräckliga resurser blir beslutet enklare. Att rösta för något som du vet är rätt och riktigt för fler människor än dig själv trots att det hade varit enklare att bara vara tyst eller rösta lika som majoriteten är inte lika lätt som det låter. Ibland är det jobbigt att vara obekväm, att inte tycka lika som övriga, men det är mina värderingar och de är en del av mig. Det var därför jag började med politik.

Under sommaren har VK publicerat intervjuer med gruppledarna för partierna i fullmäktige. Intervjun tog en och en halv timme, men tar betydligt kortare tid att läsa om vad som sades. Missade du intervjun kan du läsa den här

 

 

VK intervju

 

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Erik

  Som umebo och som sedan länge ”peakat” d.v.s man är över sextio år och funderar ibland på vad som händer den dagen man inte helt eller delvis klarar sig själv. Och att bo i Umeå. Kommer det att finnas värdiga alternativ att flytta till? Eftersom vänsterregimen för allt smör i Småland inte vill se pluralistiskt på alternativen frågar man sig om kommunens tjänstemän och politiker har ork, finess, ekonomi och intresse att utveckla de kommunala äldreboendena.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag förstår din fundering och den är berättigad. Vi har tjänstemän som är både kunniga och engagerade när det gäller äldreomsorg. Men det är känsligt när tjänstemän ska skriva yttranden på politiska motioner när de inte håller med den styrande majoriteten. Det måste vara frustrerande om inte politiken vill lyssna till de som har kunskap och erfarenhet. Mitt råd är att du tänker redan nu var skulle du vilja bo när du blir gammal. Kanske ställa dig i kö till ett seniorboende (trygghetsboende), se över alternativen. Mitt jobb är att fortsätta arbetet med att påverka och förändra äldreomsorgen där det behövs. Mer resurser är en annan del.

 2. Ulf Parde

  Jag ska troligen rösta på Riedl (M). Men i kommunvalet kan jag varken rösta på de partier som drev igenom höjda politikerarvoden eller på något till vänster. Återstår således SD eller möjligen Du. Ni kommer dock inte att klara 4% i riksdagsvalet. Jag säger inte att Ebba Busch är dålig. Men när hon glädjande nog tog ställning mot böneutrop var det förrädare i ert parti (i Boråstrakten tror jag) som gick ut i tidningar och protesterade. I riksdagen har ni också haft förrädare i fråga om gymnasielagen. Det hela gör att även de som stöder KDs officiella ställningstaganden i dessa frågor ändå inte vågar lita tillräckligt mycket på partiet för att rösta på det. Sådana som Sara Skyttedal och Lars Adaktusson borde få mer framträdande roller i valrörelsen.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Visst vet du att du kan kryssa Ebba i riksdagsvalet? Ebba Busch Thor toppar Västerbottens riksdagslista så om du vill säkerställa att Ebba kommer in i riksdagen tycker jag att du ska kryssa hennes namn. I övrigt tänker jag inte säga något om vem du ska rösta på, men självklart söker jag förnyat förtroende i detta val och arbetar starkt för att vänsterinflytandet i Umeå politiken ska minska.

   Om du har läst mitt tidigare inlägg om makten som kommer underifrån så förstår du kanske bättre varför vissa utspel får kritik inom vårt parti. Det är inte en partipiska som råder och vi har högt i tak (på riktigt) vilket gör att andra tyvärr får uppfattningen att vi är ett splittrat parti. Så är det inte. I vårt principprogram har vi också ofullkomlighetstanken vilket innebär att människor kan ibland göra fel. Politiker är definitivt inte fullkomliga. Du får inte säga att det är förrädare för att vi inte är eniga inom partiet utan du måste se till resultatet och hur vår partiledare har agerat.

   Sara Skyttedal kandiderar till riksdagen och Lars Adaktusson likaså. T ex i Norrbotten toppar Lars Adaktusson listan så visst har de framträdande roller i valrörelsen. På torsdag besöker Adaktusson Nolia i Piteå t ex.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.