Tröttsam och uppkäftig

Valfrihetsdebatten har inte tystnat även om jag vet att det är flera som önskat att jag vore tyst och inte la mig i varken Socialdemokraternas beslut eller Kommunals tankar. Det är de som menar att om vi talar högt om förslaget att avskaffa Lagen om valfrihet så skrämmer vi människor i onödan för vi vet inte hur det kommer att bli. Det som skrämmer mig är att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet vill genomdriva en förändring utan att ge konkreta svar på vad de vill se istället. Att försöka driva igenom beslut i tysthet för att undvika motstånd skrämmer mig och visar en oärlighet.

Mina reflektioner kring frågan om LOV vs LOU:

– I maj på Äldrenämndens arbetsutskott lägger ordförande Janet Ågren förslaget (s) uppdraget till förvaltningen att göra en utvärdering av huruvida LOV eller LOU i framtiden bör användas inom hemtjänsten. Uppdraget var inte berett, togs med kort varsel och lades under en informationspunkt om kvalitetsuppföljning. Detta ärende togs endast i utskottet trots påtalanden om att frågan skulle beslutas i Äldrenämnden. Protokollet från AU är inte tillgängligt för allmänheten och pressmeddelanden skickas endast ut efter ordinarie sammanträden.

– Utredningen pågår under sommaren med beräknat klardatum i oktober. Dvs månaden efter valet. Socialdemokraterna sa inte ett ord under valrörelsen om att de vill avskaffa valfrihet i hemtjänsten och på offentliga politiska debatter anordnade av VK var S tyst trots att frågan var på bordet.

– I september sammanträder Umeå pensionärsråd och på mötet informeras deltagarna om kvalitetsuppföljning av LOV utförare i hemtjänsten. Rådet ges möjlighet att ställa frågor och får mer information om hur det fungerar i Umeå. De som ställer flest och mest kritiska frågor till kommunens egen tjänsteman är Äldrenämndens ordförande Janet Ågren (s) och tillträdande ordförande Carin Nilsson (s). Dessa frågor har de haft många tillfällen att ställa tidigare, men det märkliga är att INTE ETT ORD nämns om den utredning som Socialdemokraterna beställt.

– Utredningen presenteras i november som ett informationsärende, men Socialdemokraterna lägger fram ett förslag till beslut att avskaffa LOV och istället införa LOU. Detta trots att utredningen inte visar tydliga fördelar med att ändra system.

– Beslutet tas på det sista sammanträdet under mandatperioden och när jag ställer frågan varför, så får jag svaret att förfrågningsunderlaget måste tas upp till beslut en gång per mandatperiod. När jag ställer frågan till Upphandlingsbyrån visar sig detta inte alls vara sant.

Socialdemokraterna säger att de vill ha mer samverkan mellan kommunen och de privata hemtjänstutförarna. Sanningen är att hemtjänstföretagen har efterfrågat samarbete sedan flera år tillbaka, men har inte fått gehör av Socialdemokraterna. Förmågan att lyssna till behoven har brustit.

Ja jag vill se över förfrågningsunderlaget från 2014 och jag vill se över Sveriges lägsta hemtjänstersättning vilket jag har påtalat flera gånger i både nämnd och i fullmäktige. Förändringar för en bättre hemtjänst är fullt möjliga inom nuvarande lagstiftning utan att häva människors rätt till medbestämmande. Om det är att vara uppkäftig så är jag det med glädje.

Folkbladets ledarskribent kallar debatten (och antagligen mig) tröttsam och menar att vi som förespråkar valfrihet saknar en bild av helheten. Hur kan man överhuvudtaget mena att man har en bild av helheten om man konsekvent väljer bort att tala om de människor som har hemtjänst eller hålla fast vid nidbilden att det skulle vara girighet som driver människor att starta företag i hemtjänsten? En helhetsbild får du av att möta brukare, vårdföretagare och förstås kommunens egna hemtjänst. Det är ett pussel, ett pussel som jag började lägga 2012 som vice ordförande i socialnämnden och som jag fortsatt att lägga sedan dess.

Kommunal valfrihet

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Vanja Nyberg

  Tack Veronica för att du ställer upp för LOV och går till botten med frågan.
  Vi vanliga gamla människor vill ha valfriheten kvar om vem/vilka som skall
  komma in till våra hem. Det mycket viktigt för tryggheten eftersom vi förväntas bo kvar i hemmen så
  långe som möjligt och inte anses värda serviceboende.
  Ser det också som en kvinnofråga eftersom det är för det mesta kvinnor som driver de mindre företagen och deras företagsamhet bör uppskattas och inte krossas. Vore bra om kommunen kunde tänka på sin egen utveckling av hemtjänsten i stället för att försöka sopa undan mattan för
  konkurrenterna. Utan konkurrens ingen utveckling!
  Lilla tanten

  • Erik

   Precis Vanja! Jag har svårt att se kommunala tjänstemän och politiker gå i bräschen för utveckling av ”välfärdsapparaten”. Vi behöver egenföretagare som kan påverka utvecklingen.

 2. Bergis

  Det kommer väl minst 20 olika personer från hemtjänsten varje vecka även om det är kommunalt. Så visst finns det att välja på. Nya ansikten varje dag.

 3. Alejandro

  Uppkäftig är du definitivt inte. Däremot väldigt okunnig om vad andra partier och organisationer står för. Jag förstår inte din förvåning över att socialdemokraterna vill avskaffa lov. Jag har inte varit närvarande på några lokala valdebatter för att kunna säga vad socialdemokraterna nämnde och inte nämndd, men att avskaffa företagens etableringsfrihet i hemtjänsten var med i socialdemokraternas lokala handlingsprogram som lanserades inför valet och delades ut till väljarna. Det är ingenting som hållits hemligt. Att du däremot inte är påläst kring de frågor som socialdemokraterna driver är ju en annan sak.

  För ngn vecka sen skrev du också ngt inlägg där du väldigt tydligt framställde Kommunals ställningstagande i frågan som att de springer socialdemokraternas ärenden.. helt okunnig om att de hade ett eget kongressbeslut i frågan (vilket socialdemokraterna däremot inte har). När du då får kritik av en politikerkollega för att som arvetsgivare anklaga din fackliga motpart för att inte driva medlemmarnas intressen, skyller du på att du blev misstolkad, och gråter krokodiltårar för att väljarna ska tycka synd om dig.

  Vet du, det är ingen som kallat dig för uppkäftig. Jag har läst Folkbladets ledarsida som du länkar till och det finns inte ens en antydan om det. Politisk debatt handlar om att argumentera för sina förslag, och då måste man kunna tåla kritik. Om du inte kan det, är du nog med i fel bransch.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Ordet uppkäftig var med hänvisning till bilden, ingenting annat. Jag trodde att de flesta läsare förstod det, men jag hade visst fel.

   • James

    Jo alla fattar att du hänvisade till bilden men var vänlig och sluta drar in ordet frihet och håll dig till ämnet istället. Det är det debatten handlar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.