Flexibla lösningar är ingen kvinnofälla

Jag ser rött när någon påstår att ”Som vanligt vill KD tvinga kvinnor in i kvinnofällor genom att bara erbjuda deltidstjänster istället för heltid” och det märkliga är att det är nästan alltid män på vänsterkanten som tror sig veta vad som är en kvinnofälla eller vad som är bäst för kvinnor. I det här fallet blev personen svarslös när jag frågade vad som menades med som vanligt, men var otroligt snabb med att trycka tummen upp på en annan mans svar och påståenden om att kristdemokrater tvingar kvinnor att vara hemma med barn och att aborträtten skulle vara hotad.

Denna lilla incident på Facebook visar bara att många inte är pålästa om KDs politik och har heller ingen önskan om att vilja lyssna. Det faktum att Kristdemokraterna har stått bakom svensk abortlagstiftning sedan 30 år tillbaka var fullständigt ointressant för dessa herrar och att gå in i meningslös polemik skulle bara ta fokus från frågan som var bemanning i äldreomsorgen. Meningen som provocerade och som verkar kräva ett förtydligande var: Kristdemokraterna vill att deltidstjänster införs för dem som kan och vill ska kunna kombinera arbete och studier under en längre period. Detta betyder inte att vi vill att människor endast ska anställas på deltid, (vilket kan bli en fälla oavsett kön) men vi vill att t ex studenter som har vikarierat under sommaren ska kunna fortsätta under året på särskilda extrarader. Det ger långsiktigt en stabilare arbetsplats om vikarier kan stanna längre och inte bara över sommaren vilket har varit möjligt innan heltidsreformen infördes.

Att ens våga framföra förslag till förändring av heltidsinförandet i äldreomsorgen är känsligt, men samtidigt hör jag aldrig en socialdemokrat tala om vilka negativa effekter införandet har haft. Heltiden är fortfarande ofinansierad. Det finns inga löften om att de sociala nämnderna ska kompenseras ekonomiskt vilket betyder att andra verksamheter i samma nämnd måste stå tillbaka. Jag vill att rätten till heltid ska gälla för tillsvidare anställda, men inte för visstidsanställda. Med den enkla förändringen blir det mindre kostnader samtidigt som schemaplanering och bemanning underlättas. Det skulle gynna både personal och brukare. Tycker du inte som jag, berätta varför, men lämna kvinnofälla argumenten utanför.

Bemanning löses inte bara med deltidstjänster, vi har fler förslag som du kan läsa här. 

cropped-kvinnofälla.jpg

Jag avskydde ordet kvinnofälla 2014 och jag gör det lika mycket än idag.

 

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Brorson

  Och frågan är ju vem som har konstruerat de s.k. kvinnofällorna. Om vi tar som exempel alla dessa kvinnor, som haft en mycket mindre inkomst än sina män, trots att de kanske har förvärvsarbetat lika länge som de. Varför har inte ”kvinnofälle-motståndarna” fört över pensionspengar från dessa män till deras fruar? I framtiden kan det bli tvärtom, p.g.a att kvinnor dominerar alltfler av de utbildningar som leder till de högst betalda jobben. Håller de gamla kvinnofällorna på att ersättas av mansfällor?

  Politiker tar gärna medborgarnas pengar (skatter och avgifter) och lämnar tillbaka en del av dem, under villkor att mottagarna har betett sig precis som politikerna velat. Utan att ha tagit hänsyn till om detta politiker-önskade beteende ens varit praktiskt möjligt. Representerar politikerna inte längre sina väljare. Hur länge till ska S-politikerna lyckas skrämma de lågavlönade kvinnorna i vården med de kvinnofällor, som de själva har konstruerat? I uppenbart syfte att dressera Sveriges kvinnor.

  Det är kanske dags att inse att det blir rena tortyren för vårdtagarna om både uppstigning och läggning ska pressas in ett åtta-timmars arbetspass. Det är kanske dags att inse att lokförare och busschaufförer måste jobba före och efter passagerarnas arbetstider. ,och att det då blir delade turer med en längre ledighet mitt på dagen på bortaort. De S-politiker, som rundhänt lovar både heltid åt alla och inga delade turer för någon, är dogmatiska motståndare till kraven på sex-timmars arbetsdag. ett morgon / förmiddagsskift på sex timmar och ett eftermiddags / kvällsskift på sex timmar.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Tack för kommentaren. Intressant fråga detta med mansfällor, men det är som du säger att det har blivit en obalans när det gäller högre studier. Det är fler kvinnor som söker sig till universitetet än män och det talas för lite om pojkars sämre studieresultat i skolan. Jämställdhet har varit fokus på att kvinnor ska ta plats i arbetslivet, männen klarar sig ändå.

   Delade turer är ett otyg, men de behövs för att verksamheten ska fungera. Jag hör aldrig andra klaga på delade turer i andra verksamheter än just inom omsorgen. Inom äldreomsorgen tänker jag att de delade turerna kanske kunde delas på två personer, dvs ett kortare pass under helgen. Det tråkiga är att det blir en kostnadsfråga i slutändan.

 2. Carina

  å bra skrivet.

  Kanske finns det hopp ändå, om rätt parti får ta över ansvaret.

  Älskar mitt jobb inom äldreomsorgen, men det är trakiskt att vi undersköterskor jobbar så hårt ,offrar en normal fritid med många helg och kvällspass och det räcker knappast heller i dagsläget.
  Det ligger stort ansvar på oss vad det gäller dokumentation i Treserva, bemötande mot våra boenden och kontakt med anhöriga . Dessutom städar vi avdelningens rum, yttre utrymmen och beställer torr varor och mat som ska packas upp och serveras. Packar också upp stora kvantiteter inkontinensskydd till två förråd. Uppdaterar arbetsflöden och göra BPSD skattningar och följa upp detta ingår också i jobbet för vissa av oss. Detta förutom den omvårdnad som varje boende har rätt till morgon och kväll. Även dagtid blir det några toabesök som kan ta lång tid att utföra om man är rullstolsburen eller långt gången i sin demens sjukdom.

  Alla boenden ska komma ut i friska luften några gånger i veckan. Det är en trevlig arbetsuppgift men svår att planera in då vi många gånger är ensam på avdelningen på eftermiddagar. Det måste till mera personal som får välja sin tjänstgöringsgrad och ett schema som gör det möjligt med återhämtning samt att kunna umgås med nära och kära på fritiden. I

  Anhöriga litar på att deras anhöriga ska få ett tryggt och proffisionellt omhändertagande .Det är vad kommunen också lovar. Men det ska gudarna veta att det är inte lätt att leva upp till dessa löften som det ser ut i dag. Vi sliter hårt vi som jobbar inom äldreomsorgen. Det är verkligen välkommet att någon /några tar detta stora problem på allvar .

  Usk Carina.

 3. Veronica Kerr (inläggsförfattare)

  Tack för att du berättar. Det är viktigt att fler får veta vilka arbetsuppgifter som finns inom äldreomsorgen idag. Jag har varit ute på praktik i både kommunal och privat hemtjänst samt på ett par stycken äldreboenden. Det är så mycket bättre att få komma ut på ett boende under en dag istället för att göra besök under en timme. Jag älskade att arbeta inom äldreomsorgen vilket jag har gjort både i Skellefteå kommun och Umeå kommun under studietiden, men det var snart 20 år sedan. Det är mycket som har förändrats sedan dess och tyvärr inte alltid till det bättre. Tveka inte att höra av dig om det är något som politiken bör lyfta eller ändra. [email protected] Tack för det arbete som du gör – vi behöver fler som älskar sitt arbete!

 4. Brorson

  Jag håller med om att det behövs flexibla lösningar. De, som föredrar deltid ska söska sig till verksamheter, som bäst bedrivs med ett eller flera deltidsarbetspass per dygn. Men det behövs av socialpolitiska skäl också, enligt min mening, en normalarbetstid, som kan sänkas till sex timmar.

  Det måste vara möjligt att försörja en vuxen plus ett barn på lönen från ett jobb med normalarbetstid (heltid), utan andra bidrag än barnbidrag. En familj bestående av två heltidsarbetande vuxna ska inte behöva flerbarnstillägg. Krav på sex timmars arbetsdag framfördes första gången av det Socialdemokratiska kvinnoförbundet under 1970-talet

  Men frågan var för tidigt väckt. Årsarbetstiden hade sänkts ganska nyligen, men det fanns fortfarande mycket manuellt arbete.Jag startade debatten på S-bloggar i början av 1900-talet och blev genast tillrättavisad av S’ arbetsmarknadspolitiska ”expert” i EU-parlamentet – en person som saknade egen erfarenhet av rationaliseringar.

  Nu föreslås Ylva Johansson, s, som arbetsmarknadspolitisk EU-kommissionär. Hon har haft jobb utanför politiken under ett enda år. Och verkara inte ha en susning om normalt svenskt arbetsliv, hur mycket produktiviteten per arbetstimme har ökat. Varannat jobb förväntas försvinna inom den närmaste framtiden p.g.a. robotiseringen. Äldreomsorgen står på tur. Personalindragningarna har börjat redan, innan robotarna ens har nått ritbordet.

  Nej, jag förstod att helt arbetarlivs erfarenhet av rationaliseringar inte står högt i kurs hos vårt före detta arbetarparti (S). Politiken torde vara vår mest inproduktiva sekter, sett till antalet kloka beslut som denna sektor produderar. Kraftigt sjunkande. Det blev Vänsterpartiet, som hakade på, men förstörde hela reformen, eftersom V inte ville se problemen. Som vanligt: Bara krav, krav, krav. Någon annan ska betala.

  Hur ersätter man bortfallet av 25 % av all arbetstid, utan en lika stor lönesänkning? Jo, det har jag tänkt på. Exempelvis att drifttiden hos många dyra investeringar kommer att öka från åtta till tolv timmar per dygn. Och att de många fritidssysselsättningar, som speciellt höginkomsttagare pysslar med på arbetstid förpassas till fritid. Varför är manliga läkare, enligt statistiken, mindre produktiva än kvinnliga läkare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.