Svar på frågan

Fullmäktige sammanträder i en halvfull sal med fönstren på vidgavel för det är verkligen sommar i luften. Varmt är bara förnamnet. Värme brukar också ha en dämpande effekt på debatten, men i skrivande stund något oklart om det gäller även dagens debatt.

Jag har fått svar på min enkla fråga som jag skrev om i fredags. Svaret lyder:

Tomas Wennström (S), personalnämndens ordförande lämnar följande skriftliga svar:

Med anledning av coronapandemin och brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen har Veronica Kerr ställt två enkla frågor om omdisponering av personal. Veronica undrar om jag, som ordförande i personalnämnden, anser att det är rätt att kommunen beordrar ut personal från andra förvaltningar för att täcka upp i äldreomsorgen när personal saknas? Och om berörda personer har involverats i ett tidigt stadium för att vara förberedda på att de ska byta arbetsplats under sommaren?

Den 10 mars, samma dag som regeringen beslutade att klassa coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, fick Kommunstyrelsens arbets- och näringslivsutskott information och godkände den beredskapsplan för pandemin och hantering av covid-19 som fortfarande är aktuell. Den innebär att stadsdirektören ansvarar för den strategiska ledningen på kommunnivå och inom stadsledningskontoret och i samråd med berörda förvaltningschefer samordna arbetet med den nya influensan covid-19.

I beredskapsplanen fastställs också att ”vid allvarlig belastning kan personal och andra resurser omfördelas inom och mellan förvaltningar. Vissa verksamheter kan stängas tillfälligt för att medarbetarna i dessa verksamheter behövs på annat håll”. Ansvariga chefer fick också i ”uppdrag att inventera vikarietillgång, undersöka vilka grupper (pensionärer, tidigare medarbetare, arbetssökande etc.) som med kort varsel kan erbjudas vikariat.”

Jag har fått följande information av stads- och personaldirektörerna: I slutet av april begärde äldreomsorgs- och stöd- och omsorgsförvaltningen att sjuksköterskor från utbildningsförvaltningens elevhälsovård skulle omfördelas till socialtjänstens verksamheter. Begäran handlade om 20 sjuksköterskor, tio utifrån rådande läge för att en patientsäker organisation ska kunna upprätthållas och ytterligare tio utifrån Region Västerbottens prognos om förväntat smittläge. Begäran avsåg mitten av juni till och med augusti. Personalenheten konstaterar att tillgången på vårdpersonal är god inför sommaren, dock är tillgången på sjuksköterskor inte lika god. Läget beskrivs på följande sätt:

” Tidigare år har Umeå kommuns äldreomsorg rekryterat ett flertal sjuksköterskor från andra delar av Sverige. Dessa sjuksköterskor har inte kunnat rekryteras denna sommar på grund av de rekommendationer som FHM har angående resor i landet. Dessutom har pensionerade sjuksköterskor som brukat ta många pass under sommaren till stor försvunnit med anledning av FHM:s rekommendationer för personer 70+. Därutöver har vi mist ett antal studenter (läkarstudenter samt sjuksköterskestudenter) som flyttat till respektive hemort sedan undervisningen på universitetet inte längre bedrivs på plats i Umeå. Mot denna bakgrund är läget kritiskt och bristen på sjuksköterskor stor inför sommaren inom äldreomsorgen och framför allt inom vård- och omsorgsboende.”

Svaret är utförligt och visar tydligt vad som har gjorts, men samtidigt så är det inte svar på frågan. Jag kan bara tolka in det som att ordförande i Personalnämnden anser att det är rätt att beordra ut och på den andra delen är han svarslös. Svarslös eller väljer att ignorera. Som jag har förstått det har förvaltningar blivit informerade på ett tidigt stadium, men de personer som är de som verkligen berörs har INTE blivit involverade i god tid. Här önskar jag att kommunen som arbetsgivare vore mer ödmjuk och insåg att vi är beroende av våra anställda och att de inte är brickor som går att flytta hur som helst. Lyssna tidigt till de som berörs, arbeta för samförstånd och inse att semestrar indragna med kort varsel kan göra vem som helst i det närmaste tokig. Med detta sagt så vet jag att Äldrenämnden behöver sjuksköterskor, men jag vill att de sjuksköterskor som i sommar arbetar inom omsorgen ska vilja arbeta där. Jag är rädd för att det finns en del kvar att arbeta med.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.