Äldreomsorgen behöver fler medarbetare

Politik tar många olika vägar och har många verktyg för att nå fram. En del säger att allt är politik och även om jag vet att det mesta kan det göras politik av så betyder det inte att det är politiken som ska besluta allt.

Jag är nu inne på mitt 21:a år som politiker varav åtta på heltid och jag har sett politiska förslag komma och gå. Tyvärr är det sällan som ett förslag från oppositionen vinner gehör hos den politiska majoriteteten. Det händer ibland att en motion från ett oppositionsparti kan ta så lång tid att behandla innan det kommer upp till fullmäktige att frågan det berör antingen är inaktuell eller genomförd. Dvs förslaget kan vara så bra att det genomförs direkt utan att politiska beslut tas.

Att skriva en motion är att väcka uppmärksamhet eller sätta tryck på att något ska genomföras, men det är också att visa andra att det här står mitt parti för. Det här är viktigt och här vill vi se en förändring. En av mina absolut första motioner till kommunfullmäktige var: ”Förändra och förbättra Vård och omsorgsprogrammet i Umeå kommun” vilken tog upp behovet av att locka fler unga människor till att välja vårdyrket på gymnasiet. Motionen ansågs besvarad, men förändringar gjordes vilka innebar att det jag ville ske också skedde. Att motionera är att påverka.

Umeås vård och omsorg behöver fler medarbetare och frågan om hur vi gör vårdyrket mer attraktivt är fortfarande lika aktuell. Vi har talat om det i många år och kommunen har sneglat avundsjukt på andra kommuner som inte alls haft samma problem med att övertyga unga om att äldreomsorg är ett framtidsyrke. Men det förändras också och konkurrensen om undersköterskor och sjuksköterskor är stor. Med pågående pandemi är frågan större än någonsin och betydligt fler människor har blivit medveten om vilken bemanningskris vi står inför framöver.

Jag har tidigare bloggat om företaget Ung omsorg, debatterat i VK och under flera år lyft frågan om framtida bemanning i äldreomsorgen på budgetfullmäktige, men jag har inte motionerat i frågan. Inte förrän nu. Tillfället ska vara det rätta och frågan förtjänar uppmärksamhet och inte ett tvärt avslag bara för att det kommer från ett borgerligt parti. Frågan är viktig och jag vet att det finns stort stöd för att äldreomsorgen anlitar unga människor tidigare. Att säkerställa att Umeå kommun klarar av att rekrytera personal till vård och omsorg är inte en fråga bara för Äldrenämnden utan ansvaret och intresset för att klara detta bör även ligga hos kommunfullmäktige. Här kan du läsa motionen i sin helhet.

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Undersköterska 63 år.

  Jag undrar varför det aldrig nämns, när det gäller äldreomsorg, alla dessa nyanlända som jobbar i vården ?? Duktiga på att arbeta, säger sällan nej och har flera tusen kronor lägre lön. MEN behärskar inte språket.
  De gamla förstår dem inte, de förstår inte de gamla.
  Detta medför en orimlig belastning på oss äldre undersköterskor i en redan belastad arbetssituation. VARFÖR nämns det aldrig. Kvalitén är urusel i dagens äldrevård. Vård och omsorg är så mycket mer än hygien och mat..

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   I Äldrenämnden nämns det och det nämns ofta. Svenska språket är så viktigt och jag är ledsen för att kommunen blivit tvungen att sänka kraven på svenska språket för att behovet av personal i äldreomsorgen är så stort. I Umeå så satsar vi på språkombud på arbetsplatsen och att vårdbiträden kan läsa vidare till uska på arbetstid, men om inte språket finns där blir det svårt. Äldreomsorgen behöver medarbetare, men det betyder inte att vem som helst ska arbeta där.

   Jag var med på ett av Kommunals möten där en undersköterska berättade om incidenter där laxoberaldroppar misstagits för att vara ögondroppar och filmjölk i kaffet. Självklart är omsorg mer än hygien och mat och samtalet är en stor del av vården. Jag har inte besökt alla boenden, men jag vet att kvalitén varierar stort mellan dem. Därför kan jag inte säga att den är urusel. Jag hoppas att du kan tala med din närmaste chef och berätta om den höga arbetsbelastningen för det måste komma fram tydligare så att insatser kan göras.

 2. Undersköterska 63 år

  Tyvärr hjälper det inte att vi pratar med cheferna. Det har varit problematiskt i flera års tid. Det enda som händer är att man själv blir väldigt obekväm. Tro mig! Det är inte överdrivet på något sätt. Det enda som kanske kunde påverka lite är om anhöriga börjar reagera.
  Att inte kunna språket innebär bla stora brister i dokumentationen. Dvs. många misstag registreras aldrig.
  Det är cheferna som någon ska tala med, de anställer faktisk precis vem som helst i dag!

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Jag är ledsen för det du säger, men tyvärr blir jag inte förvånad. Om det finns något som politiken kan göra så hör gärna av dig. Du kan alltid ringa eller maila [email protected] om du inte vill skriva i kommentarerna. Det är alltid svårare att lyfta ett problem generellt jämfört med att lyfta ett problem med konkreta exempel. Önskar dig en fin semester när du väl får den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.